Apel public către primarul Timişoarei, pentru prelungirea mandatului lui Lucian Vărşăndan la conducerea Teatrului German de Stat

Societatea Culturală Româno-Germană îi solicită primarului Timişoarei, printr-o scrisoare deschisă, prelungirea mandatului lui Lucian Vărşăndan la conducerea Teatrului German de Stat din Timişoara.

 

Prin prezenta dorim să ne exprimăm nedumerirea faţă de decizia Primăriei Municipiului Timişoara legată de situaţia conducerii Teatrului German de Stat Timişoara. Am aflat de faptul că Primăria nu a mai prelungit contractul domnului Lucian Vărşăndan ca manager al Teatrului German de Stat Timişoara”, îşi începe Societatea Culturală Româno-Germană scrisoarea deschisă adresată primarului Nicolae Robu.

Semnatarii scrisorii îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia creată la TGST, „mai ales când e vorba de o instituţie de cultură care s-a afirmat datorită unui management coerent, inteligent şi competent, ajungând să fie apreciată atât în România, cât şi în afara graniţelor. În timp s-a format un ansamblu remarcabil, care a colaborat excelent cu regizori renumiţi, care este mereu prezent la fetivaluri de prestigiu, cu nominalizări şi premii obţinute din partea Uniter, cu un festival propriu de mare succes, Eurothalia.”

Reprezentanţii Societăţii Culturale Româno-Germane apreciază că Lucian Vărşăndan a dovedit un stil managerial de înaltă ţinută, care a asigurat TGST condiţii optime pentru realizarea multor spectacole de calitate, remarcate şi de public, şi de presa de specialitate.

Să nu uităm că Timişoara este în anul 2021 Capitală Culturală Europeană, iar în acest sens Teatrul German de Stat a fost şi este un pion important, cel care poate contribui în continuare la o vizibilitate crescută pe plan cultural a oraşului”, mai spun semnatarii apelului. Şi atrag atenţia că blocajul creat la TGST poate avea consecinţe nefaste asupra instituţiei.

Aceştia îi cer primarului Nicolae Robu să ia în considerare dorinţa celor care respectă cultura de bună calitate într-o regiune multiculturală.

Cu tot respectul, aşteptăm prelungirea mandatului de manager al domnului Lucian Vărşădan şi vă solicităm aplicarea unor măsuri urgente pentru reglementarea situaţiei actuale din Teatrul German de Stat”, îşi încheie apelul reprezentanţii Societăţii Culturale Româno-Germane.

Scrisoarea este semnată de preşedintele Societăţii Culturale Româno-Germane, Eleonora Ringler-Pascu, de vicepreşedintele Peter Hochmuth, de Elisabeta Brădiceanu-Persem şi Ana Maria Dascălu-Romiţan, membre ale aceleiaşi societăţi, şi de directorul Centrului Cultural German Timişoara, Mona Petzek.

Print Friendly, PDF & Email