Printr-o campanie cu întindere la nivel naţional, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex” solicită respectarea de către toate Regionalele vamale, inclusiv de către cea din Timişoara, a prevederilor unui ordin care stipulează posibilitatea decontării de către ANAF a cheltuielilor de judecată pentru procesele civile şi penale în care ajung să fie părţi în interes de serviciu. De această campanie ar putea beneficia în Timiş inclusiv celebrul „lot Moraviţa”, respectiv vameşii arestaţi în 2011 şi judecaţi pentru infracţiuni de corupţie.
Un ordin vechi de trei ani despre care nu se ştie mare lucru
Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex a solicitat tuturor structurilor vamale din ţară, inclusiv celor din Timiş, respectarea prevederilor unui Ordin din 2011 al Ministerului Finanţelor, în care se arată că pe perioada cât îşi desfăşoară activitatea, funcţionarii publici ai ANAF, nu răspund civil sau penal, după caz, decât dacă instanţele judecătoreşti constată îndeplinirea ori omisiunea îndeplinirii de către aceştia cu vinovăţie, “constând în culpă gravă sau gravă neglijenţă, a oricărui act ori fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor ce le revin.” Totodată, stipulează acelaşi ordin, cheltuielile de judecată ocazionate de procedurile judiciare iniţiate împotriva acestora se suportă de către ordonatorul de credite.
Reprezentanţii “Pro Lex” le-au reamintit responsabililor din sistem de obligativitatea respectării acestei prevederi legale, menţionând că întrucât unele Direcţii Generale Regionale ale Finanţelor Publice nici măcar nu au răspuns solicitărilor prin care s-a cerut plata şi recuperarea cheltuielilor de judecată ocazionate de procedurile judiciare iniţiate împotriva angajaţilor, sindicatul va introduce pe rolul instanţelor de judecată acţiuni care să oblige instituţiile respective să respecte prevederile legale în cauză.
“Da, este un ordin din 2011 care nu este pus în aplicare. Avem două cazuri în care nici după două luni nu li s-a dat un răspuns celor care au solicitat astfel de asistenţă. Procedura e simplă – solicitantul cere acceptul instituţiei înainte de efectuarea unor cheltuieli juridice legate de reprezentarea sa în procese civile sau penale ce au legătură cu activitatea sa. În cazul în care solicitantul este condamnat definitiv şi irevocabil, banii se înapoiază instituţiei. Avem cazuri în care, în urma unor controale, agenţi vamali au fost daţi în judecată în solidar cu instituţia. Şi dacă instituţia merge în instanţă cu proprii avocaţi, respectivul agent vamal trebuie să-şi plătească avocaţi din buzunarul propriu. Ordinul trebuie aplicat, nu a fost abrogat”, spune Voinea Negoiţă, vicepreşedintele „Pro Lex”.
„Lotul Moraviţa”, beneficiar direct
În Timiş beneficiari ai acestui ordin ar putea fi chiar vameşii arestaţi şi apoi judecaţi în celebrul „lot Moraviţa”. La începutul anului 2011, procurorii DNA au reţinut şi apoi au trimis în judecată 69 de ofiţeri, agenţi de poliţie de frontieră şi vameşi, din care 38, în arest preventiv, de la Punctelel de Trecere a Frontierei Moraviţa şi Foeni, precum şi de la Sectorul Poliţiei de Frontieră Deta, acuzaţi că au luat mită pentru înlesnirea traficului de ţigări din Serbia, în valoare de 3,3 milioane de euro. Majoritatea inculpaţilor nu au stat mai mult de trei luni în arest şi, deşi s-au pronunţat condamnări în acest dosar, judecata continuă, prin apelurile iniţiate.
Până când lucrurile nu sunt clarificate complet din punct de vedere juridic, posturile vameşilor respectivi sunt în continuare „rezervate.” În mod normal, se puteau încadra alţi agenţi vamali în locul lor, pe perioadă determinată. Nu s-au făcut însă angajări şi s-a perpetuat criza de personal.
Ultimele comentarii