Din acest an, Timişoara va avea un Muzeu al premierelor în care cei interesați, turiști sau localnici, vor putea afla despre aproape 250 de descoperiri consemnate de personalităţi din această zonă.
Municipiul Timişoara este recunoscut ca fiind oraşul premierelor. Fie că este vorba despre primul oraş din Europa în care s-a introdus iluminatul public electric, fie cel în care s-a introdus tramvaiul tras de cai, Timişoara îşi păstrează şi astăzi acest renume.
Muzeul premierelor se va deschide, anul acesta, la Casa Tineretului şi va găzdui, în prima etapă, aproximativ 250 de exponate din întregul Banat, care vor aminti de prima cale ferată din Caraş-Severin, Teatrul din Oraviţa, aeroplanul lui Traian Vuia sau de Victor Babeş, cel care a scris primul tratat de bacteriologie.
Fondatorul muzeului este preşedintele Societăţii Inventatorilor din Banat, Remi Rădulescu. „250 de premiere, începând cu Evul Mediu. Sunt câteva premiere şi în perioada otomanilor. A urmat perioada habsburgică, atunci când a fost reconstruit şi restaurat Banatul şi Timişoara, începând cu fabrica de bere, în 1718. Apoi, în 1728, prima pompă hidraulică ce absorbea apa din puţ, o filtra şi o refula într-un turn care se regăseşte şi acum pe stemele Timişoarei. Au urmat şi alte premiere care sunt preţioase şi noi trebuie să le dăm strălucire pentru că ele crează legătura între trecut şi prezent”, a declarat, la Radio Timișoara, Remi Rădulescu.
Ultimele comentarii