Înscrieri pentru Corul comunitar al Filarmonicii Banatul

Corul Comunitar Timişoara, în spectacol pe scena din Parcul Rozelor, septembrei 2023. Foto: Filarmonica Banatul

Filarmonica Banatul Timișoara îi invită pe cei care doresc să fie ambasadori vocali ai orașului să se înscrie în Corul comunitar. Doritorii vor avea oportunitatea să repete alături de șefii de partidă și dirijorul Corului „Ion Românu”, ca, în septembrie, să stea pe aceeași scenă cu artiștii lirici ai Filarmonicii Banatul, în fața a mii de spectatori.

 

Îbn cadrul Concertului vocal-simfonic din luna septembrie, Orchestra simfonică „Remus Georgescu” și Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul Timișoara și Corul comunitar vor interpreta una dintre cele mai celebre și frumoase lucrări vocal-simfonice, Carmina Burana de Carl Orff. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Gabriel Bebeşelea, căruia îi aparține acest concept.

Cei care doresc să se înscrie în Corul comunitar sunt invitaţi să acceseze pagina web a Filarmonicii Banatul. Apelul este valabil și pentru ansamblurile corale din oraș. Este suficient ca dirijorii acestora să înscrie corul, completând denumirea acestuia și numărul membrilor, fără a fi necesară înscierea individuală a fiecărui membru în parte.

Data limită a înscrierilor este 12 martie, ora 14, urmând ca audițiile pentru preselecție să aibă loc în 13 martie, de la ora 18.30, la Sala Capitol. Persoanele care au făcut parte din ediția precedentă a proiectului pot confirma participarea printr-un mesaj la adresa de e-mail cor@filarmonicabanatul.ro.

Repetițiile vor avea loc săptămânal, în fiecare miercuri, de la ora 18.30, la Sala Capitol. Prima întâlnire este programată în data de 20 martie. Timișorenii înscriși în Corul comunitar vor repeta alături de: Iosif Todea, dirijorul Corului „Ion Românu”, Codruţa Niculescu, șef partidă sopran, Lucian Manga Gligor, șef partidă alto, Carol Budai, șef partidă tenor, şi Lucian Oniţa, șef partidă bas.

Prima ediție a Corului comunitar a avut loc în 4 septembrie 2023. Atunci, pe scena din Parcul Rozelor, peste 300 de artiști lirici și instrumentiști au interpretat Simfonia a IX-a în re minor, op. 125, de Ludwig van Beethoven, sub conducerea dirijorală a lui Gabriel Bebeşelea.

Gabriel Bebeşelea. Foto: Ionuţ Macri

Gabriel Bebeşelea este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” din București, director artistic al Ansamblului şi al Festivalului Musica Ricercata şi dirijor principal invitat în stagiunea 2023-2024 a Filarmonicii Banatul, unde, în 2023, în perioada Capitalei Europene a Culturii, a fost dirijor în rezidență. Este invitat al unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra Londra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică din Castilla și León, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Singapore Symphony Orchestra, Tonkünstler-Orchester și PKF-Prague Philharmonia. Gabriel Bebeșelea dirijează în săli de concerte importante precum Concertgebouw Amsterdam, Musikverein din Viena, Konzerthaus din Berlin, Elbphilharmonie Hamburg, Cadogan Hall din Londra, Palace of Arts din Budapesta, Auditorium Parco della Musica din Roma și L’Auditori din Barcelona.

Cunoscut pentru dedicarea sa cercetării și redescoperirii muzicii, Gabriel Bebeșelea este responsabil pentru descoperirea mai multor capodopere muzicale uitate sau neglijate. În 2017, pentru a aduce la lumină o astfel de muzică, a înființat ansamblul de muzică veche și nouă Musica Ricercata. Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeșelea a înregistrat în premieră mondială pe CD oratoriul Strigoii, și Pastorale – Fantaisie pour petit orchestre, (ediție editată de Gabriel Bebeșelea), de George Enescu.

Iosif Todea. Foto: Filarmonica Banatul

Iosif Todea (născut în 1963) a fost elev al Şcolii de Muzică din Reşiţa, continuându-şi apoi formarea muzicală la Liceul de Muzică din Arad. Alături de Gavrilă Câmpan, cunoscut dirijor de cor arădean, Iosif Todea a descoperit arta corală. După absolvirea liceului, a fost angajat la Şcoala de Muzică din oraşul natal, unde a predat şi cursuri de violoncel. Din anul 1991, şi-a continuat formarea muzicală cu studii de pedagogie muzicală la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, urmând cursuri de ansamblu şi dirijat coral cu profesorul Damian Vulpe. Maestrul Todea a înfiinţat alături de colegii din Facultate un cor de cameră, „Collegium Musicum”, alături de care a susţinut o serie de concerte a cappella în ţară.

O altă personalitate care a avut o importantă contribuţie la formarea sa ca dirijor a fost maestrul Diodor Nicoară, iar angajarea sa ca artist liric în Corul „Ion Românu” al Filarmonicii Banatul, în 1992, i-a oferit posibilitatea de a se apropia de arta corală profesionistă. Iosif Todea a devenit dirijor al Corului „Ion Românu” în anul 1997. Alături de acest cor, desfăşoară o bogată activitate artistică marcată prin numeroase concerte a cappella şi vocal-simfonice, efectuând turnee în Norvegia, Belgia, Olanda, Germania. Ca urmare a bogatei sale activităţi, Iosif Todea a fost distins cu Premiul „Pro Cultura” oferit de Consiliul Judeţean Timiş, în anul 2007.

Print Friendly, PDF & Email