“Stăpânul inelelor”, în interpretarea Filarmonicii “Banatul”

Orchestra Filarmonica BanatulFilarmonica banatul va susţine un concert vocal-simfonic mai puţin obişnuit, interpretând coloana sonoră a filmului “Stăpânul Inelelor”.

 

Sub bagheta dirijorului Raymond Janssen, orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul şi Corul “Ion Românu”, dirijat de Iosif Todea, vor susţine, în 30 octombrie, de la ora 19, un concert vocal-simfonic mai puţin obişnuit, interpretând coloana sonoră a filmului Stăpânul Inelelor, trilogia bazată pe cele trei volume ale scriitorului John Ronald Reuel Tolkien.

Prin concertul din 30 octombrie ieşim din tiparul clasicelor manifestări muzicale ale orchestrelor din filarmonici. De fapt, este un mănunchi de poveşti, istorisiri imaginare, legende, eseuri literare ce se petrec într-o lume fantastică numită Arda. Dacă am esenţializa, am putea spune că este o povestire fantastică despre spiritul uman şi dorinţa sa de libertate. Filmul cu acelaşi nume a devenit în scurt timp unul dintre marile proiecte cinematografice care a câştigat milioane de fani în întreaga lume. Un rol primordial l-a constituit excepţionala coloană sonoră semnată de Howard Shore. Ea a fost înregistrată pentru film de orchestra Filarmonicii din Londra, la care şi-au dat concursul mari artişti cum sunt Ben Del Maestro, Enya, Renée Fleming, James Galway Emiliana Torrini”, spune Mircea Tătaru, concertmaistru la Filarmonica “Banatul”.

Howard Leslie Shore a compus în special muzică pentru filme, peste 80, printer acestea fiind Tăcerea mieilor, câştigător al cinci premii Oscar. “De la acest film şi încă altele, i s-a tras renumele că scrie muzică la filme psihologice, întunecate, ameninţătoare. De aceea a fost o mare surpriză că a semnat muzica la un film epic de o asemenea amploare. Muzica trilogiei a fost votată drept cea mai bună coloană sonoră a tuturor timpurilor, sondajul plasând-o peste muzica din «Războiul Stelelor» sau «Lawrence al Arabiei»”, mai spune Mircea Tătaru. Care adaugă că ideea prezentării unui concert cu această celebră muzică îi aparţine dirijorului concertului, maestrul Raymond Janssen, cu acordul conducerii Filarmonicii „Banatul”.

Print Friendly, PDF & Email