Infochioşcurile, investiţii „strategice” la Consiliul Judeţean Timiş

Deşi ar fi de aşteptat ca pe lista de achiziţii a Consiliului Judeţean Timiş să se regăsească licitaţii pentru atribuiri de lucrări de infrastructură rutieră sau de canalizare ori extindere a reţelelor de apă, instituţia  continuă achiziţiile legate de montarea de infochioşcuri în Timişoara.

 

Montaj dificil

Aproape 10.000 de euro vrea să cheltuiască Consiliul Judeţean Timiş doar pe montajul aferent amplasării a trei infochioşcuri în Timişoara. Cele trei dispozitive fac parte din faza „Asigurarea sustenabilităţii şi durabilităţii proiectului Muzeul viu” şi lucrarea achiziţionată cuprinde montarea pe spaţiul public a trei astfel de dispozitive, pe b-dele Regele Ferdinand I şi Vasile Pârvan şi pe strada Hector.

Prin 2001 au început să fie amplasate primele infochioşcuri pe domeniul public în Timişoara. Cu multiple probleme de soft şi funcţionare, unele dintre ele, defecte sau greu de consultat ori neactualizate, au rămas doar obiecte de decor. Între timp, omniprezenţa telefoanelor inteligente şi a tabletelor a făcut cu atât mai inutile aceste dispozitive, deloc ieftine.

Dacă în urmă cu mai bine de zece ani, când au apărut primele infochioşcuri, foarte scumpe de altfel, în Timişoara, la CJ Timiş oportunitatea lor era justificată de accesul limitat la informaţie, în prezent, când astfel de informaţii pot fi accesate cu uşurinţă de pe orice telefon inteligent sau tabletă, este greu de înţeles utilitatea infochioşcurilor.

Fără a fi popularizate şi actualizate cu informaţii utile şi noi, respectivele infochioşcuri au avut o utilitate restrânsă în ultimii ani, iar în unele locaţii, nici nu au mai fost reparate, după ce s-au defectat. Un singur infochioşc de acest gen a costat atunci peste 7.000 de euro.

Utilitatea lor e pusă sub semnul întrebării şi de faptul că informaţiile administrative nu diferă cu nimic faţă de informaţiile de pe site-ul Primăriei sau al CJ Timiş. Or, cum de obicei timişorenii de vârsta a treia au rezerve legate de utilizarea unor astfel de surse de informare, se presupune că proiectul este mai degrabă adresat tinerilor. Care însă pot accesa oricând site-ul Primăriei sau al CJ Timiş.

 

Listă de investiţii incertă

De altfel, montarea infochioşcurilor pare să se numere printre puţinele certitudini legate de investiţii la CJ Timil acum, după căderea Guvernului Grindeanu, conform unor consilieri judeţeni.

„Nu ştiu dacă se făcea mare lucru şi dacă rămânea Guvernul Grindeanu. Dar acum, după poziţiile parlamentarilor timişeni şi ale organizaţiei PSD Timiş în sprijinul lui Grindeanu, probabil că Timişul nu ar trebui să se mai aştepte la alocarea unor sume cât de cât importante pentru investiţii. Totul probabil că o să meargă spre «sudişti»”, crede consilierul judeţean PNL Tiberiu Lelescu.

 

Print Friendly, PDF & Email