Încep lucrările pentru transformarea Begăi în curs navigabil până la frontiera cu Serbia

Administraţia Bazinală Apele Banat va semna săptămâna viitoare, la Timişoara, contractul de proiectare şi execuţie cu firma care a câştigat proiectul de reabilitare a nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român. Acesta va permite transformarea râului Bega în curs navigabil controlat, până la frontiera cu Serbia, anunţă Agerpres.

 

Directorul Administraţiei Bazinale Apele Banat, Titu Bojin, a declarat azi, în cadrul unei festivităţi dedicate Zilei Mondiale a Apei, că la finalul proiectului, se va putea discuta şi de navigaţie spre Tisa, Dunăre spre Viena, cum se întâmpla acum 70 de ani.

„Execuţia lucrărilor de transformare a râului Bega în curs navigabil până la frontiera cu Serbia va începe în acest an, investiţia derulându-se în cadrul unui proiect transfrontalier România – Serbia, în valoare totală de 14 milioane de euro. Pe partea noastră, beneficiem de o finanţare de şapte milioane de euro din fonduri europene plus alte peste două milioane de euro de la Administraţia Naţională a Apelor şi de la Ministerul Apelor şi Pădurilor. În paralel, se vor amenaja în apropiere o insulă şi un canton, cu bani de la nivel naţional”, declară Titu Bojin.

Obiectivul esenţial al proiectului este repararea nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român, realizat de austrieci în 1902 cu un sistem de ecluze care reglează nivelul apei în albie. ABAB doreşte ca Bega să poată deveni navigabilă până în anul 2021, când Timişoara va deţine titlul de Capitală Culturală Europeană, pentru ca sistemul navigabil deja funcţional pe tronsonul din Timişoara să poată fi conectat cu noua amenajare, până la frontiera cu ţara vecină.

În cadrul aceluiaşi proiect, în paralel cu cursul de apă, bicicliştii vor putea călători pe pistele velo amenajate pe faleze, până în Serbia, în urma unor investiţii prevăzute în proiectul transfrontalier intitulat Repararea infrastructurii de navigaţie a Canalului Bega.

Proiectul deschide posibilităţile de dezvoltare turistică în Banatul istoric, ţinând cont că partenerii din Serbia vor continua prelungirea pistei de biciclete de la graniţă şi se va deschide un nou punct de trecere a frontierei, pentru biciclişti şi pentru vaporetto.

Print Friendly, PDF & Email