Mâine va fi pusă piatra de temelie ce marchează începerea lucrărilor de renovare a viitorului Cinematograf de artă Studio.
În cadrul evenimentului se va amplasa la baza clădirii Cinema Studio o capsulă a timpului, cu mesajele partenerilor implicați în proiectul de revitalizare a acestuia, precum și alte obiecte care să amintească de momentul în care a avut loc renovarea.
La ceremonie vor participa ambasadoarea Franței în România, Excelența Sa Laurence Auer, primar Timișoarei, Dominic Fritz, directorul general al Groupama Asigurări și președintele Camerei de Comerț și Industrie Franceze din România, François Coste, directoarea Institutului Francez din România la Timișoara, Tilla Rudel, reprezentanți ai asociațiilor Pelicula Culturală, DocuMentor, Marele Ecran, TimiShort și ai biroului de arhitectură Atelier21.
După lucrările de renovare Cinematograful Studio va deveni casa filmului european, de artă, independent, un loc pentru dezvoltarea producției de film, foto, video, jurnalism. Viitorul cinematograf va dispune de două săli de proiecție: una de 190 de locuri și una de 64 de locuri, aceasta din urmă fiind concepută ca un spațiu multifuncțional.
Sala mare va fi dotată cu proiector Digital Cinema Package, sistem de sunet Dolby Surround, ecran de proiecție profesional, sistem de traducere simultană, sistem de iluminat scenă, echipamente pentru transmisiuni live-streaming. Sala mică va dispune de proiector performant pentru cinema, sistem de sunet Dolby Surround, ecran de proiecție pentru cinema, un sistem de scaune retractabile, care să permită utilizarea spațiului și pentru activități conexe proiecțiilor de cinema (ateliere, dezbateri, studio foto, casting) dotat de asemenea cu reflectoare de studio, cu ansamblu Chroma Key verde și echipament pentru live streaming.
La parterul cinematografului vor exista un lobby și o recepție modernă care va include un cineshop, o cafenea și două studiouri pentru montaj sunet și video.
Podul amenajat se va transforma într-o sală multifuncțională, care se va utiliza în regim „Hub educațional”, cuprinzând spații de lucru pentru asociațiile de film, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design etc., un spațiu pentru transmisiuni radio, spațiu de expoziții, o sală de ședințe.
Pe terasa clădirii va funcționa un café-cinema, pentru maximum 80 de persoane, unde se vor organiza proiecții de film în aer liber, precum și evenimente cultural-artistice de mică amploare (lansări de carte, mini-concerte, stand-up comedy etc.).
Lucrările de finisaje exterioare propuse prin prezentul proiect vor fi realizate în spiritul clădirii și al vecinătăților sale, pentru a-i pune în valoare potențialul, personalitatea și identitatea. Astfel, fațada principală, dinspre str. Nicolaus Lenau, va fi reabilitată, lucrările urmărind refacerea detaliilor de arhitectură și a decorației specifice imaginii inițiale a clădirii.
Proiectul reabilitării Cinematografului Cinema este rezultatul colaborării dintrePrimăria Timișoara, proprietarul cinematografului, Groupama Asigurări, finanțatorul proiectului de arhitectură, Institutul Francez din România și Asociațiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent Timishort. Împreună au contribuit la realizarea temei de arhitectură, a proiectului tehnic și urmează să se implice în managementul programului cultural al cinematografului. În iunie 2018, acestea au semnat o declarație de intenție privind înființarea unui cinematograf de artă în centrul orașului sub cupola rețelei Europa Cinemas.
În vara anului trecut, Groupama Asigurări a donat Primăriei Timişoara proiectul tehnic și autorizația de construire necesare reabilitării Cinematografului Studio și transformării sale în primul cinematograf de artă din Timișoara. Donația, în valoare de aproximativ 150.000 de euro, acoperă studiile de arhitectură și documentația necesare pentru demararea lucrărilor de construcție.
Ultimele comentarii