Spitalul Judeţean din Timişoara, o instituție-mamut, cu peste 2.700 de angajați și un flux anual de mai mult de 42.000 de internări, plus alte câteva zeci de mii de consultații realizate în cadrul Unității de Primiri Urgențe, aniversează, zilele acestea, 40 de ani de existenţă. Timp în care, procentual vorbind, aici a fost internată 7,5% din populația României.
Progresul tehnologic în medicină, dependent de finanțare
Spitalul Clinic Județean de Urgență din Timișoara a anunțat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă în care a fost prezentată noua formulă managerială, că instituția medicală se pregătește pentru sărbătorirea, în 14 și 15 noiembrie, a 40 de ani de activitate.
Actualul manager al acestei instituţii medicale, cea mai mare din vestul țării, este medicul Marius Craina, iar director medical, dr. Daniela Radu. Aceştia au fost prezenţi în conferinţa de presă alături de fostul manager al SCJUT, actual deputat PSD al Colegiului III Timișoara, medicul Florin Bîrsășteanu.
Medicul Marius Craina a apreciat că instituția pe care o conduce este „punctul terminus al activității științifice și medicale” din vestul țării și a precizat că peste 42.000 de pacienți beneficiază anual de internări aici, în vreme ce, în cadrul Unității de Primiri Urgențe a spitalului, se efectuează anual alte câteva zeci de mii de consultații.
Activității medicale desfășurate în spital i se adaugă, a precizat actualul manager, medicul Marius Craina, activitatea științifică desfășurată aici, SCJUT integrând anual în activitatea sa, pe lângă cei mai mult de 300 de medici specialiști, 800 de cadre medii și peste 100 de persoane angajate în calitate de personal tehnic, un număr de 700 – 800 de medici rezidenți și aproximativ 1-200 – 1-300 de studenți ai Facultății de Medicină, aflați în perioada de instruire profesională.
Dr. Marius Craina a punctat și că, din punctul de vedere al menirii sale de spital clinic universitar, SCJUT se legitimează prin calitatea extrem de bună a pregătirii profesionale pe care o asigură studenților pe care îi formează. Fapt concretizat, potrivit aprecierii actualului manager, în numărul mare de absolvenți care pleacă, după absolvirea facultății, să profeseze în alte țări, în care beneficiază inclusiv de suportul tehnologic adecvat momentului actual. În acest context, medicul Marius Craina a subliniat faptul că este generator de frustrări momentul în care, ca medic, „știi foarte bine ce trebuie să faci”, dar realizezi că nu ai la îndemână tehnologia necesară. Situație care ar releva, potrivit aprecierii actualului manager al SCJUT, „ce înseamnă banul în medicină”. Și referitor la care, a mai adăugat acesta, este importantă conștientizarea factorilor de răspundere din domeniul sănătății, fiind util ca un ministru să coboare din vârful piramidei ca să înțeleagă nevoile reale ale sistemului.
În ceea ce privește istoricul SCJUT, actualul manager a precizat că evenimentul festiv pe care echipa de conducere a instituției își propune să îl organizeze este menit să evidențieze o parte dintre informațiile despre activitatea desfășurată în spital, obținute direct de la cei pe care i-a numit „deținătorii secretelor acestui spital, care au prins vremurile lui de început”, încă de când spitalul a început să se dezvolte treptat, în clădire mutându-se noi secții.
Dr. Daniela Radu: „În medicină, fără oameni și fără bani nu se poate face nimic”
Referindu-se la provocările care stau în acest moment în fața actualei echipe de conducere a SCJUT, medicul Daniela Radu, actualul director medical al instituției, a apreciat că fără bani și fără oameni, într-un domeniu atât de complex cum este cel al medicinei, „nu se poate face nimic”.
Dr. Florin Bîrsășteanu: „Medicina, un domeniu de activitate care relevă cât de mic poate fi pasul de la sublim la ridicol”
Fostul manager al SCJUT, medicul Florin Bîrsășteanu, a precizat că, în calitate de inițiator al propunerii de aniversare a celor 40 de ani de activitate a SCJUT, a dorit organizarea unui lanț de manifestări care să marcheze cei 40 de ani de activitate a spitalului. Instituție medicală care reprezintă, potrivit aprecierii sale, „un colac de salvare din situațiile grele în care se poate ajunge”, probând, uneori, prin specificul activității sale, „cât de mic e pasul de la sublim la ridicol”.
Florin Bîrsășteanu a precizat și că SCJUT este, cu cei peste 2.700 de angajați ai săi, cea mai mare instituție din Timiș, care a deservit, în decursul celor 40 de ani de activitate, peste 1,6 milioane de pacienți. Adică, pentru a prezenta un posibil reper, „un procent de 7,5% din populația României a fost internată în spitalul nostru, pentru a beneficia de servicii medicale”.
Florin Birsăşteanu mai spune că serviciilor medicale asigurate pacienților internați în spital li se adaugă cele oferite de Policlinica acestei instituţii medicale, acolo unde, potrivit estimărilor reprezentanților spitalului, se prezintă anual pentru consultații în ambulator între 125.000 și 245.000 de pacienți. Iar la Unitatea de Primiri Urgențe, se prezintă, anual, aproximativ 72.000 de pacienți.
Florin Bîrsășteanu mai spune că reflectarea activității Spitalului Județean de Urgență, cu aspectele sale bune sau mai puțin bune, reprezintă un demers ce slujește atât nevoii de informare a publicului larg, cât și unei eficiente conștientizări, de către echipele manageriale și de către medici, a problemelor cu care se confruntă spitalul, dar și sistemul medical, în ansamblul său. Întrucât, a mai subliniat fostul manager al SCJUT, există numeroase probleme cu care sistemul medical se confruntă în prezent și asupra cărora opinia publică trebuie informată. Acesta s-a referit, în context, la absența infrastructurii necesare pentru a pune pe piață un medicament și la costurile extrem de mari, de peste un miliard de euro per medicament, pe care le-ar presupune toate procedurile necesare punerii pe piață.
Printre lucrurile bune sunt premierele medicale timișorene care au fost realizate la SCJUT. Printre acestea s-au numărat efectuarea primei trombectomii mecanice, respectiv efectuarea primei intervenții chirurgicale ortopedice prin sistem de navigație GPS.
Activitatea desfășurată în cei 40 de ani în Spitalul Clinic Universitar de Urgență din Timișoara se dorește acum a fi celebrată printr-o serie de manifestări festive, care vor avea loc, la Timișoara, în zilele de 14 și 15 noiembrie. Acestea vor consta în dezvelirea unei plăci omagiale, în desfășurarea unei ședințe festive și organizarea unor întâlniri la care vor participa personalități marcante ale medicinei timișorene, care au scris, de-a lungul anilor, istoria medicinei din Timișoara și de numele cărora se leagă premiere notabile ale medicinei timișorene.Va fi organizat, cu această ocazie, și un spectacol aniversar, care va avea loc, în seara de 15 noiembrie, la Opera Națională Română din Timișoara. Evenimentele festive vor fi completate, însă, și de momente care vor puncta o parte dintre realizările actuale ale SCJUT, constând în elaborarea unei monografii a SCJUT și în amenajarea recentă a unor amfiteatre și a ambulatorului de specialitate al spitalului.
Ultimele comentarii