Ieftinirea energiei termice plătite la Timişoara, la validarea Consiliului Local

coltermÎn urma unei propuneri de hotărâri ce va intra în discuţie la următoarea şedinţă de plen, la Timişoara se va oficializa scăderea preţului energiei termice generată de reducerea cotei de TVA.

 

Facturi ceva mai mici

Conform unui „Proiect de hotărâre privind scăderea preţului local al energiei termice livrată de SC Compania Locala de Termoficare Colterm SA”, propus pentru următoarea şedinţă de plen a Consiliului Local, tarifele percepute pentru agentul termic livrat la Timişoara scad prin aplicarea cotei corespunzătoare diminuate a taxei pe valoare adăugată. Potrivit aceluiaşi act normativ, se aprobă preţul local de producere, transport şi distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate de către Colterm SA la valoarea de 365,69 de lei/Gcal inclusiv TVA de 20%.

Totodată, se aprobă preţul local al energiei termice facturată populaţiei de către Colterm la valoarea de 244,03 lei/Gcal inclusiv TVA de 20%.

Ca şi până acum, se vor asigura din bugetul local sumele necesare acoperirii diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturată populaţiei.

„Sigur, nu ar trebui să ne aşteptăm la o scădere semnificativă a facturilor, ţinând cont că diferenţa dintre cele două cote de TVA aplicate este de 4%. Chiar şi aşa, orice scădere este binevenită. Atunci când primeşti, şi nu dai în plus, orice procent este salutar. Pe de altă parte, continuă să existe această discrepanţă foarte mare între preţul agentului termic plătit de către bucureşteni, care se bucură de un sistem de subvenţionare mult mai generos, având tarife mult mai scăzute, şi cel plătit de către timişoreni. Aceasta deşi în capitală puterea de cumpărare este crescută, salariile fiind mult mai mari. Dar probabil este de aşteptat – Bucureşti fiind locul din care se conduc şi se reglementează majoritatea chestiunilor din ţară”, ne-a declarat Petru Olariu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara.

Colterm mizează în continuare pe contorizarea pe orizontală

Ca o modalitate de reducere a tarifelor plătite de timişorenii din sistemul centralizat de termificare societatea Colterm a iniţiat de ceva timp un proiect menit să confere clienţilor săi o mai mare independenţă şi eficienţă energetică şi costuri mai mici. Este vorba despre crearea unui sistem individual, pe orizontală, de distribuţie a energiei termice, în toate blocurile racordate la sistemul centralizat de termoficare din Timişoara.

Acest sistem are în vedere realizarea instalaţiilor interioare de încălzire în sistem de distribuţie pe orizontală şi contorizare individuală a fiecărui apartament. El presupune o alimentare cu agent termic pe două sau mai multe coloane (tur – retur), coloane amplasate pe casa scării de la parter până la ultimul consumator (ultimul nivel al blocului). Concret, se vor realiza racorduri individuale pentru fiecare apartament, branşamentele urmând să fie prevăzute cu robinete de izolare şi buclă de măsură a consumului de energie termică pentru încălzire. De la aceste racorduri se pleacă pentru efectuarea instalaţiei interioare pe orizontală de încălzire a apartamentului. Reprezentanţii Colterm spun că, folosind această metodă de contorizare a consumului de energie termică pentru încălzire se realizează o descentralizare a sistemului de alimentare cu energie termică pentru încălzire la nivelul blocurilor, cu efecte benefice privind facturarea exactă a consumului individual înregistrat cât şi posibilitatea reglajului individual (cu ajutorul robinetelor termostatate montate pe calorifere sau prin cele de închidere montate la exteriorul apartamentelor).

Printre avantajele acestui nou sistem s-ar număra faptul că pierderile de agent termic în subsolul blocurilor vor fi complet eliminate, pentru schimbarea distribuţiei şi contorizarea individuală se pot aplica tehnologii ce constau în folosirea unor materiale uşoare, rezistente în timp şi mai ieftine, neafectate de coroziune sau depuneri interioare, subsolurile vor putea primi o altă întrebuinţare şi fiecare consumator va fi independent faţă de vecinii din bloc.

Print Friendly, PDF & Email