Asocierile onorifice, dar plătite, au continuitate la Timişoara

Un raport legat de beneficiile statutului de membru cotizant în Asociaţia Eurocities a fost solicitat de consilierii locali din 2008

eurocitiesConsilierii locali trebuie să aprobe un nou proiect de hotărâre care vizează plata de către Municipalitatea timişoreană a cotizaţiei anuale de apropae 16.000 de euro către Asociaţia Europeană Eurocities. Deşi respectiva structură asociativă a ajutat oraşe mari europene să atragă fonduri prin proiecte interesante, la Timişoara consilierii locali aşteaptă din 2008 un raport prin care să li se explice dacă Timişoara a reuşit să fructifice măcar cu un singur proiect statutul ei de membru cotizant al Eurocities.

 

O nouă tranşă anuală

Ca în fiecare an, plata cotizaţiei către Asociaţia oraşelor europene Eurocities este supusă aprobării Consiliului Local, tranşa pe acest an fiind de 15.820 de euro, la care se adaugă suma de 200 de euro, pentru plata comisioanelor necesare efectuării transferului bancar.

Şi tot ca în fiecare an, argumentul este că Eurocities este o organizaţie neguvernamentală europeană, cu sediul la Bruxelles, care reuneşte peste 170 de oraşe din vreo 35 de state europene. „Oraşele membre ale asociaţiei Eurocities sunt oraşe care sunt un important centru regional, au o dimensiune internaţională şi o populaţie de peste 250.000 de locuitori”, spun reprezentanţii Primăriei.

Argumentul forte este, însă, faptul că Eurocities facilitează cooperarea şi diverse schimburi de cunoştinţe şi experienţe în reţea, între oraşele membre şi promovează proiecte transnaţionale europene, face lobby pe lângă instituţiile UE, pentru influenţarea politicilor europene care au impact asupra oraşelor şi cetăţenilor şi contribuie la dezvoltarea şi implementarea politicilor, legislaţiei şi programelor europene, Eurocities fiind un important partener de dialog al Comisiei Europene atât la nivel politic cât şi la nivel tehnic, dezvoltă campanii de promovare cu o problematică vastă – pe teme economice, sociale, culturale, de mediu –, pentru conştientizarea şi schimbarea comportamentului cetăţenilor, împreună cu autorităţile municipale şi cu cetăţenii.

Stefan Sandu foto latProblema este că, deşi este membru cotizant de ani buni, la Timişoara nu s-a prea reuşit implementarea de proiecte cu ajutorul datelor furnizate de Eurocities, şi a statutului de membru cotizant.

„Eu am solicitat încă din anul 2008 un raport pe această temă. Un raport nu neapărat stufos, dar în care voiam doar să mi se enumere ce proiecte a derulat Primăria Timişoara prin Asociaţia Eurocities. Faptul că la Timişoara nu s-a reuşit implementarea măcar a unui proiect în urma statutului de membru în Eurocities demonstrează că funcţionarii care se ocupă de acest parteneriat nu reuşesc să-l fructifice. Problema nu este la Eurocities – este o asociaţie care ajutat multe oraşe să implementeze proiecte importante. Noi, însă, se pare că nu ştim să profităm de oportunităţile oferite de această structură”, spune consilierul local PNL Ştefan Sandu.

Timişoara, membru cu state vechi al Eurocities

Municipiul Timişoara este membru al organizaţiei Eurocities din anul 2000, plătind anual cotizaţii. Aceasta deşi până în 2008, când a existat un scandal pe această temă, în Consiliul Local, nimeni nu a solicitat lista rezultatelor concrete ale acestui parteneriat contra-cost.

În 2008, Grupul de consilieri locali PDL a cerut un raport de activitate detaliat legat de participarea în această asociere, raport din care să rezulte exact care au fost beneficiile concrete ale acestei asocieri pentru Timişoara, din anul 2000 şi până în prezent. „De pe vremea administraţiei Ciuhandu am cerut să ni se prezinte clar beneficiile Timişoarei de pe urma acestei asocieri. Nu am primit nicio lămurire. Nu ştim nici măcar cine urmăreşte această asociere. Însă nu s-a concretizat în nimic palpabil pentru Timişoara. Probabil că Primăria ar fi avut oportunităţi de participare în diverse proiecte cu alte oraşe, prin intermediul acestei asociaţii. Doar că, din ce am văzut, aceste oportunităţi nu sunt fructificate pe plan local”, spuneau în plen consilierii locali.

Print Friendly, PDF & Email