Şedinţele live ale Consiliului Local, transmise contra cost, au căzut la vot

Pentru că există temeri legate de transformarea transmisiilor în instrumente de propagandă

Plen Consiliu Local TimisoaraPrimăria Timişoara a venit cu iniţiativa transmiterii contra-cost a şedinţelor de Consiliu Local pe posturi locale de televiziune, cu toate că şi până acum aceste şedinţe au fost transmise în direct pe site-ul Primăriei. Proiectul a căzut la vot, o parte din consilierii locali spunând că există riscul ca transmisiunile să se transforme într-o formă de propagandă electorală. Totuşi, propunerea va fi repusă pe lista de dezbatere, pentru următoarele şedinţă de plen.

 

Transmisiuni de 70.000 de euro

La ultima şedinţă de plen, executivul Primăriei Timişoara a venit cu propunerea ca şedinţele de Consiliu Local să fie transmise în direct pe posturi de televiziune locale, contra cost. În acest sens a fost formulată “Hotărârea privind stabilirea modului de informare publică prin difuzarea în direct pe posturi de televiziune la nivel local a şedinţelor de plen ale Consiliului Local Timişoara”. Aceasta vorbea despre un proiect numit “Participarea cetăţenilor la actul decizional”, prin difuzarea în direct pe posturi de televiziune la nivel local a şedinţelor de plen, considerând că în acest fel s-ar realiza o “creştere a nivelului de responsabilitate a participanţilor la actul decizional de interes comunitar”. Proiectul îşi propunea creşterea transparenţei activităţii Consiliului Local Timişoara, implementarea unui program complex de interacţiune dintre cetăţeni şi reprezentanţii administraţiei locale, la nivel decizional şi executiv,  stimularea democraţiei participative, prin promovarea Consiliilor Consultative de Cartier, a Consiliului Consultativ al Tinerilor şi a Consiliului Consultativ al Minorităţilor Naţionale, precum şi fluidizarea comunicării şi schimbului de informaţii între aleşii locali şi structurile responsabile. Astfel urmau a fi difuzate în direct şedinţele Consiliului Local Timişoara, întâlnirile conducerii Primăriei cu consiliile consultative de cartier, dezbaterile publice iniţiate de Primăria Timişoara pe marginea unor teme de larg interes public, şi să fie mediatizate, inclusiv prin transmisie în direct, dezbateri între Primăria Timişoara şi cetăţeni.

Pentru realizarea acestui proiect s-a propus ca în 2014 să fi alocată suma de 70.000 de euro, de la bugetul local.

Suspiciuni de propagandă

Sandu Stefan consilier (5)“S-a uitat, se pare, că aceste şedinţe sunt transmise gratuit, în direct, pe site-ul Primăriei. Noi am solicitat doar ca alegerea postului respectiv de televiziune să se facă pe criterii echitabile, pentru ca toată această iniţiativă să nu se transforme într-una de propagandă, să se ajungă la transmisii în direct de la şedinţe de partid sau şedinţe ale unor Consilii de cartier cu tentă electoral”.

Consilier local P.D.L. Ştefan Constantin Sandu

Pledoaria primarului Nicolae Robu, legată de impactul pozitiv pe care l-a avut transmiterea şedinţelor de consiliu la radio şi de faptul că această hotărâre, odată adoptată, ar fi o formă „de sprijinire a activităţii mass-media” nu i-a impresionat pe toţi consilierii locali.

Proiectul nu a fost votat de către consilierii locali din Opoziţie. Iniţial, s-a venit cu un amendament din partea P.D.-L., care propunea ca în termen de 30 de zile de la adoptarea hotărârii, Direcţia de Comunicare a Primăriei să elaboreze criteriile de atribuire a contractului de achiziţii publice şi caietul de sarcini, acestea urmând ulterior să fie aprobate de Consiliul Local, tocmai pentru a se evita eventualele derapaje. Amendamentul a şi fost aprobat, dar proiectul în ansamblu a fost respins. De asemenea, au existat temeri legate de… direcţia camerelor video, mai mulţi consilieri locali exprimându-şi suspiciunea că acestea ar fi urmat să rămână“înţepenite doar pe prezidiu”. Alţii au estimat că televiziunea care va difuza şedinţele de consiliu şi întâlnirile primarului Nicolae Robu ar putea deveni un instrument de campanie.

În plus, spune consilierul local P.D.-L. Ştefan Constantin Sandu, “s-a uitat, se pare, că aceste şedinţe sunt transmise gratuit, în direct, pe site-ul Primăriei. Noi am solicitat doar ca alegerea postului respectiv de televiziune să se facă pe criterii echitabile, pentru ca toată această iniţiativă să nu se transforme într-una de propagandă, să se ajungă la transmisii în direct de la şedinţe de partid sau şedinţe ale unor Consilii de cartier cu tentă electoral”. Alesul local mai spune că imparţialitatea întregului proiect depinde de cei desemnaţi să se ocupe de implementarea lui. “Noi am fost mulţumiţi de transmisiile radio ale şedinţelor de Consiliu Local făcute de cei de la West City Radio. Şedinţele au fost comentate mereu neutru şi echitabil. Ceea ce nu se poate spune despre mediatizarea făcută prin Monitorul Primăriei, care s-a transformat într-un instrument de propagandă şi elogiere a actualei conduceri a Primăriei. O eventuală colaborare media trebuie să fie păstrată curată, doar cu scop de informare”, punctează Ştefan Constantin Sandu.

Lipsa de transparenţă, meteahnă veche în Primăria Timişoara

Dezbatere publica Primaria Timisoara1Probabil că prin acest parteneriat media, Primăria Timişoara intenţionează să mai remedieze problemele legate de transparenţă, la nivelul Municipalităţii. Problema încălcării reglementărilor legate de transparenţă este veche la Primăria Timişoara şi, cu toate asigurările date că nu va fi aşa, se perpetuează şi în actualul mandat.

Clubul Timişoara al Asociaţiei Pro Democraţia a remarcat anul trecut deficienţele legate de dezbaterea unui act administrativ foarte important pentru oraş, şi anume Regulamentul local de identitate arhitecturală al municipiului. Anterior, Clubul Timişoara al Asociaţiei Pro Democraţia anunţa că monitorizează cu îngrijorare perpetuarea practicilor defectuoase ale Consiliului Local şi ale Primăriei Timişoara prin care se limitează accesul cetăţeanului la procesul de luare a deciziilor ce privesc comunitatea locală. După ce Pro Democraţia a remarcat nerespectarea termenului legal de publicare a unor hotărâri de Consiliu Local, a adus în discuţie faptul că Municipalitatea a organizat o dezbatere pe tema “Regulamentului local de identitate arhitecturală al Municipiului Timişoara”, dezbatere în cazul căreia s-a încălcat Legea transparenţei decizionale în administraţia publică. Astfel, textul regulamentului şi anunţul cu privire la desfăşurarea dezbaterii au fost publicate pe 25 martie 2013, aşadar în preziua organizării evenimentului. Or, Legea transparenţei decizionale în administraţia publică arată că anunţul privind şedinţa publică se afişează la sediul autorităţii publice, e inserat în site-ul propriu şi se transmite către mass-media cu cel puţin trei zile înainte de desfăşurare. 

O altă practică netransparentă descoperită era, în fosta administraţie,  aducerea de proiecte de hotărâre chiar în ziua şedinţei de Consiliu Local. O bună parte dintre acestea erau tocmai cele care generau controverse. Unii consilieri locali reclamă că această practică se menţine şi în actualul mandat.

Şi Centrul pentru Resurse Juridice a inclus în ultimii ani administraţia locală timişoreană în proiecte legate de urmărirea felului în care sunt puse în aplicare legislaţia şi bunele practici privind transparenţa decizională. Experţii acestui O.N.G. au monitorizat aleatoriu şedinţe ale Consiliului Local Timişoara, constatând că, în plen, în fostul mandat, au fost prezentate proiecte de hotărâre ce nu respectau prevederile legale privind transparenţa decizională. În cadrul unei singure şedinţe, de exemplu, au fost supuse spre analiză şi adoptare şapte proiecte de hotărâre în legătură cu care nu au fost respectate prevederile legale referitoare la anunţul pentru aducerea la cunoştinţa publicului a elaborării acestora cu cel puţin 30 de zile înainte de supunerea spre analiză, avizare şi adoptare de către autorităţile publice.

Personalul care a făcut monitorizarea constata că, în perioada fostei administraţii, au fost şedinţe la care au fost introduse suplimentar zece proiecte de hotărâre, la prima vedere, practică admisă doar în caz de extremă urgenţă. „Suplimentarea ordinii de zi a şedinţelor Consiliilor Locale se poate face numai pentru probleme urgente, care nu pot fi amânate până la şedinţa următoare, şi numai cu votul majorităţii consilierilor locali prezenţi”, specifică reprezentanţii C.R.J. Autorii studiului au remarcat că se persistă în aceeaşi atitudine, monitorii locali consemnând perpetuarea deficienţelor în implementarea procedurilor legale privind transparenţa decizională.

Print Friendly, PDF & Email