Haosul cadastral, reclamat la Primărie

masuratori cadastrale (o)Timişorenii de pe mai multe străzi cu denumire nouă s-au trezit că, după schimbarea titulaturii străzii, nu au fost actualizate datele la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Ceea ce a generat complicaţii în cazul în care se intenţiona vânzarea respectivelor imobile. Primăria are încă probleme şi în ceea ce priveşte evidenţa cadastrală a propriilor terenuri şi imobile.

 

Nemulţumiri de pe străzile cu denumiri noi

Pe lângă inerentele încurcături legate de livrări şi servicii de taxi, schimbarea denumirilor unor străzi din Timişoara a cauzat o serie de surprize neplăcute şi rezidenţilor care au vrut să-şi vândă imobilele şi care au constatat că schimbarea numelui străzii nu se regăseşte în evidenţele de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Mai multe petiţii pe această temă au fost trimise Municipalităţii timişorene. Multe străzi din Timişoara au nume noi care nu sunt actualizate şi la OCPI, astfel apar anomalii grave care pun pe drumuri timişorenii. De exemplu, dacă în cartea funciară blocul cu 16 locatari înscrişi pe tabel este pe numele nou al străzii, iar datele din cartea funciară ale apartamentelor au rămas pe numele vechi al străzii, care în fapt nu mai există, fiecare locatar este pus pe drumuri de OCPI, adică, adeverinţă de la Primărie, cereri, taxe, timp pierdut, pentru că cineva nu a actualizat corect”, se arată într-o astfel de plângere. “Dacă tot s-a schimbat numele străzii de către Primărie, OCPI de ce nu actualizează automat şi datele apartamentelor? Nu este cinstit să fim puşi pe drumuri. Cum procedăm, facem fiecare câte o plângere şi pierdem timpul sau primăria obligă OCPI să actualizeze sutele de CF-uri?”, se menţionează în aceleaşi petiţii.

Deocamdată, Primăria nu are o soluţie la aceste plângeri, urmând să discute problema cu reprezentanţii OCPI, mai ales că şi în acest an s-au schimbat noi denumiri de străzi. În luna martie, printr-o hotărâre de Consiliu Local, s-a oficializat actualizarea denumirilor unor străzi, atribuirea de denumiri la şapte străzi, respectiv două intrări, şi schimbarea denumirilor la o stradă, respectiv cinci tronsoane de străzi.

Primăria anunţa cu această ocazie că vrea să corecteze greşelile descoperite în nomenclatorul stradal al Timişoarei. Conform municipalităţii, în registrul străzilor, 55 de denumiri au fost scrise eronat, aşa că este nevoie de o corecţie. Rămâne de văzut cum se vor regăsi aceleaşi corecţii şi în datele OCPI.

Evidenţe cadastrale neactualizate

De altfel, nici Primăria nu are o situaţie foarte clară din punct de vedere cadastral pentru toate terenurile şi imobilele deţinute. Curtea de Conturi îi pune, de ani de zile, în vedere să-şi facă ordine în propriul patrimoniu, să intabuleze terenurile care, scriptic, sunt ale nimănui şi să lămurească situaţia unor construcţii fără acte şi autorizaţie care au răsărit pe terenurile Primăriei. În ciuda acestor recomandări, în patrimoniul Primăriei continuă să existe zone problemă, precum cea de la Stadionul „Dan Păltinişanu”, unde nimeni nu pare să mai descurce situaţia cadastrală.

În ultimii ani, conducerea Primăriei Timişoara a avut tot felul de revelaţii legate de patrimoniul deţinut, descoperind terenuri şi clădiri pe suprafeţe mari care de drept ar fi trebuit să fie ale sale, dar care, scriptic, sunt ale nimănui, pentru că nu apar cu niciun proprietar la cartea funciară. Problema lipsei intabulărilor şi a unei evaluări corecte şi actualizate a clădirilor nu este, însă, nouă la Timişoara, de ani de zile constatându-se, cu ocazia auditurilor, că Primăria Timişoara nu deţine o situaţie corectă şi reală a imobilelor din patrimoniul său.

De altfel, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, declara anul trecut că Municipalitatea se află încă în faza identificării terenurilor şi clarificării statutului lor juridic, deoarece nu a existat o situaţie clară a patrimoniului Primăriei. Situaţia aceasta a fost confirmată de date oficiale ale Municipalităţii, din care reiese că Primăria Timişoarei şi-a intabulat recent peste 3.000 de terenuri din cele aproape 5.000 pe care le-a identificat că-i aparţin. Conform oficialilor Municipalităţii, proprietăţile care nu sunt intabulate se află în tot oraşul, dar şi în zona în care urmează să se construiască inelele rutiere aferente centurii oraşului.

“Se derulează o acţiune în sensul actualizării datelor cadastrale pentru terenurile şi imobilele deţinute de Primărie, urmând să se definitiveze sub forma bazei de date urbane. Trebuie realizate aceste corectări pentru că sunt foarte multe neconcordanţe, deci şi un volum foarte mare de muncă, fiind analizate multe documente. Cert este că trebuie clarificată această situaţie cadastrală”, spune consilierul local Ştefan Constantin Sandu.

 

Print Friendly, PDF & Email