Partidul Mişcarea Populară Timişoara respinge ideea reducerilor acordate românilor cu credite reeşalonate, spunând că Guvernul Ponta ar trebui să îşi asume economii la buget şi reduceri corespunzătoare de taxe pentru relansarea consumului sau să ia măsuri reale de sprijin pentru firmele mici şi mijlocii, nu să lanseze o nouă fumigenă cu puternic iz de pomană electorală.
Premierul Victor Ponta a anunţat, zilele trecute, că Statul îi va ajuta pe românii cu venituri de până la 1.600 de lei (nivelul aproximativ al salariului mediu pe economie) să-şi achite ratele la credite prin reducerea impozitului pe venit timp de doi ani.
Executivul estimează că schema de reduceri fiscale pentru populaţia cu venituri sub medie şi credite bancare ar putea duce la reeşalonarea împrumuturilor pentru aproape un milion de români, iar băncile ar putea reduce ratele la credite cu până la patru miliarde de lei, în 2014. „Este vorba de înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani, dar nu mai mult de 500 de lei pe lună. Este un credit fiscal acordat de Stat pentru a acoperi creşterea dobânzii pentru cei doi ani de scădere a ratei (…) Practic, jumătate din rata pe care o plătesc va fi amânată – cei care au 800 de lei rată vor plăti doar 400 de lei, restul de 400 de lei se amână pe doi ani, iar statul va suporta, pe baza unui credit fiscal, din impozitul pe venit diferenţa după ce se termină cei doi ani”, declara, citat de Mediafax, Victor Ponta, precizând că măsura presupune ca numai în acest an să fie disponibilizate aproape patru miliarde lei din partea băncilor pentru persoanele fizice. Şeful Guvernului a apreciat că această măsură va permite “o creştere moderată, dar important” a consumului.
Partidul Mişcarea Populară Timişoara respinge, însă, ideea şi acuză Guvernul Ponta că, în loc să îşi asume economii la buget şi reduceri corespunzătoare de taxe pentru relansarea consumului, sau să ia măsuri reale de sprijin pentru firmele mici şi mijlocii, lansează o nouă fumigenă cu puternic iz de pomană electoral. “Din punct de vedere economic, o astfel de măsură nu are sens, pentru că reprezintă, de fapt, un transfer de datorie din privat către stat. Logic ar fi fost să se controleze mai bine cheltuielile bugetare şi să se reducă, treptat, o serie de taxe, TVA-ul, de pildă, sau contribuţiile sociale, care ar avea un impact mai mare în economia reală”, spune Cristian Muntean, preşedintele P.M.P. Timişoara. Acesta afirmă că mărirea TVA-ului în anul 2010, “într-o situaţie în care România era cu spatele la zid”, a fost unul dintre motivele principale pentru care Guvernul Boc a plătit doi ani mai târziu. “Dar Guvernul Ponta păstrează şi astăzi TVA-ul de 24%, pentru că nu este în stare să depăşească un grad de colectare de 57%. O reducere treptată a TVA-ului şi a CAS-ului, măsuri dublate de o colectare eficientă, ar aduce efecte directe asupra creşterii consumului, dar printr-o creştere a producţiei. Ar beneficia atât firmele, cât şi angajaţii”, apreciază Cristian Muntean.
Preşedintele P.M.P. Timişoara avertizează că această măsură nu este corectă nici pentru populaţie, deoarece creează diferenţieri între datornici, pe de-o parte, şi, pe de altă parte, între datornici şi nedatornici, cei din urmă nefiind ajutaţi. Vizate sunt mai mult de 900.000 de persoane, care vor dobândi un statut special de “asistaţi social ai Guvernului U.S.L.”. “De ce să fie ajutaţi doar cei care au restanţe mai mici de 90 de zile? Cei care au depăşit deja acest termen în rambursarea creditului au mai mare nevoie de ajutor. Sau de ce să fie ajutaţi doar datornicii ? Cei care, poate din cumpătare, nu au luat credite, nu se vor simţi nedreptăţiţi ?”, se întreabă Cristian Muntean, decland, în plus, că “durata pentru care a fost acordată această subvenţionare este de doi ani, adică exact până la alegerile din 2016, când U.S.L.-ul speră să bage în traistă recunoştinţa celor pe care i-a ajutat «la nevoie»”.
Cristian Muntean acuză Guvernul Ponta că nu este interesat nici de relansarea economiei, prin reducerea cheltuielilor şi a taxelor, nici de echitate socială, ci doar de spectacole televizate.
Ultimele comentarii