Guvernul blochează zece mari proiecte ale Timişoarei

Nicolae Robu primar 2Primarul liberal al Timişoarei acuză că pentru zece obiective de interes major pentru oraş a primit de la Guvern zero lei.

 

Zece proiecte lăsate cu finanţare 0

Primăria Timişoara solicită Guvernului României să stopeze politica de ignorare a oraşului, unul dintre cei mai mari contributori la bugetul centralizat al României, şi să aloce fonduri pentru finanţarea obiectivelor de interes major pentru Timişoara, aflate în jurisdicţia Guvernului.

Edilul liberal al Timişoarei, Nicolae Robu, acuză Executivul că nu a alocat niciun leu pentru zece obiective de interes major pentru Timişoara. În această situaţie se află centura sud, centura vest, un nou racord la autostrada Timişoara – Arad, construirea Bazinului de Înot Olimpic, a Sălii Polivalente, a Spitalului Regional, a unui nou corp de clădire la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” – proiect în parteneriat cu Primăria Timişoara –, reparaţia capitală a Gării de Nord, reabilitarea clădirii care adăposteşte Teatrul Naţional şi Opera Naţională din Timişoara, reabilitarea Sinagogii din cartierul Cetatel.

Nicolae Robu: „Cer Guvernului să-şi schimbe atitudinea de discriminare negativă faţă de Timişoara”

O poziţie similară a luat primarul Timişoarei, în aprilie. Şi atunci cerea Guvernului să îşi schimbe atitudinea de discriminare negativă faţă de Timişoara, susţinând că oraşul nu primeşte bani, în timp ce în alte localităţi se găsesc bani pentru tot felul de obiective, mai mult sau mai puţin importante. Într-un comunicat de presă, Nicolae Robu declara că oraşul are o listă de investiţii importante, însă Guvernul nu îl sprijină cu bani: „Cer Guvernului să-şi schimbe atitudinea de discriminare negativă faţă de Timişoara! Este inadmisibil ca, în timp ce pentru o mulţime de oraşe sau municipii, se găsesc bani pentru tot felul de obiective – mai mult sau mai puţin importante –, municipiului Timişoara, cel mai mare contributor la bugetul de stat după Bucureşti, să nu-i revină din acest buget nimic!”.

Ba mai mult, spunea edilul, s-a făcut în aşa fel încât Timişoarei să nu-i revină nimic nici măcar din fondurile europene redistribuite recent. „Nu merită, oare centura de sud, centura de est, racordul la autostrada spre Arad, spitalul regional, spitalul de copii, Liceul Lenau, Liceul Loga sau Liceul Calderon să fie finanţate imediat, prioritar?, se întreba, public, Nicolae Robu. Întrebări la care, evident, nu s-a obosit să-i răspundă nimeni din partea Guvernului României.

Edilul Timişoarei mai spunea atunci că există promisiuni că oraşul va primi bani pentru obiectivele principale de investiţii, dar că era nevoie de finanţare imediat. „Ni se tot vântură în ultima vreme – doar suntem în prag de campanie electorală, nu? – poveşti că obiectivele noastre vor fi finanţate din fondurile europene 2014 – 2020. În primul rând, noi vrem finanţare acum. În al doilea rând, finanţarea din fonduri europene nu se poate face prin aprobarea pur şi simplu a cuiva – nici dacă acel cineva ar fi preşedinte intergalactic –, ci pe bază de proiecte, jurizate după reguli clare şi într-o cronologie care poate aduce bani efectiv abia la finele lui 2015, în cel mai fericit caz, dar cel mai probabil prin 2016” , a mai spus Nicolae Robu.

De atunci, au trecut aproape două luni, fără ca lucrurile să se schimbe.

Construirea centurilor de sud şi de est ale municipiului, racordul la Autostrada Arad – Timişoara, precum şi reabilitarea unor clădiri ale unor licee din oraş s-au regăsit printre promisiunile electorale ale lui Nicolae Robu, în timpul campaniei din 2012, atunci când, în numele USL, a câştigat fotoliul de primar. Aceste obiective nu au primit, însă, finanţare, până în prezent.

Print Friendly, PDF & Email