Printr-o derogare, închiderea ultimelor gropi de gunoi neconforme din judeţ, cea din Lugoj şi cea din Buziaş, este prelungită până la sfârşitul acestui an. În acest context, este curioasă decizia Consiliului Judeţean Timiş, care a decis acum să aloce fonduri pentru branşarea la reţeaua electrică a celor două deponeuri.
Electrificare la spartul târgului
De-a lungul anilor în care gropile de gunoi neconforme din Timiş au atras „căutătorii de comori” şi hoţii de fier vechi, ar fi fost de aşteptat ca la Consiliul Judeţean Timiş, gestionar al „Sistemului integrat de management al deşeurilor la nivelul judeţului Timiş”, să se găsească fonduri pentru branşarea acestor locaţii la reţeaua electrică.
Abia zilele trecute, administraţia judeţeană a făcut public un anunţ prin care îşi declară intenţia de a achiziţiona lucrări de racordare la reţeaua electrică a depozitelor de deşeuri de la Buziaş şi Lugoj. CJ Timiş speră să vadă realizată această lucrare contra unui tarif relativ modic, respectiv 20.000 de lei, fără TVA pentru lucrările de la depozitul Buziaş şi 22.000 de lei fără TVA pentru prestaţiile de la deponeul Lugoj.
Probabil de aceea şi achiziţia se doreşte a se realiza prin cel mai simplu şi mai rapid mod, respectiv cumpărare directă, care nu e întotdeauna şi cel mai corect. Prestatorii vor trebui să sape câteva sute de metri liniari şi să monteze ţevi şi conductori subterani. CJ Timiş a impus o limită de timp de 30 de zile pentru aceste lucrări şi, probabil, dacă nu se preciza această perioadă de desfăşurare a activităţilor contractate, antreprenorii ar fi putut să lucreze până la închiderea deponeelor…
Costuri generale fabuloase
Timişul deţine recordul la nivel naţional pentru cele mai mari costuri suplimentare legate de închiderea fostelor gropi de gunoi. Această concluzie rezultă dintr-un raport al Curţii de Conturi publicat în acest an.
Conform acestui document, cu toţi banii europeni investiţi în proiectul „Sistem integrat de gestionare a deşeurilor”, din care face parte construirea deponeului de la Ghizela, în Timiş bugetele procesului de închidere a fostelor gropi de gunoi orăşeneşti au depăşit cu mult estimările iniţiale.
Conform auditorilor, în urma măsurătorilor efectuate, au fost constatate cantităţi suplimentare mari de deşeuri pe contractul de lucrări din 2013, „Închidere depozite neconforme de deşeuri urbane Parţa, Lugoj, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Buziaş, Făget şi construire drumuri de acces”, derulat în cadrul proiectului „Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Timiş”. Ceea ce înseamnă că documentaţia iniţială pe care s-a bazat acest proiect şi estimarea de buget au fost paralele cu realitatea.
Pe acest contract lucrările au demarat în martie 2013, însă nu s-au putut finaliza la toate cele şase obiective în termenul contractual, “ca urmare a cantităţilor suplimentare de deşeuri care trebuiau relocate şi care au influenţă asupra tuturor categoriilor de lucrări prevăzute în listele de cantităţi”.
Valoarea lucrărilor necesare pentru relocarea şi compactarea, respectiv acoperirea cantităţilor suplimentare de deşeuri înregistrate faţă de cele menţionate în documentaţia de atribuire a contractului iniţial este de 5.638.971,66 de lei, adică cu mult peste un milion de euro. De aceea a fost suplimentată valoarea contractului cu suma respectivă şi prelungită durata acestuia cu 12 luni.
Mariana Lorinczi, directorul Comisariatului Judeţean de Mediu Timiş, spune că în acest an trebuie închise ultimele gropi de gunoi, derogarea nemaiputând fi prelungită după acest termen. „Din informaţiile mele se lucrează, şi sperăm ca închiderea să se facă în curând, să nu se întindă aceste operaţiuni până la sfârşitul anului”, mai spune Mariana Lorinczi.
Ultimele comentarii