Grădina Triade devine spațiu de întâniri cu arta

Gradina de sculptură Jecza / Triade. Foto: Fundaţia Triade

După 20 de ani de la deschidere, Parcul de sculptură Triade din Timișoara se transformă. Sculpturile monumentale care au constituit cel mai mare parc urban de sculptură în aer liber din România își mută mesajele în locații noi, iar în Grădina Triade urmează să fie organizate, în următoarele cinci luni, diverse evenimente lunare, care vor acoperi arii diverse de expresie artistică.

 

Evenimente lunare de arhitectură, muzică, artă vizuală sau poezie, spectacole de teatru, proiecții de film, tururi ghidate și întâlniri cu copiii sau Sărbătoarea Zilei Cartierului sunt doar câteva dintre activitățile care vor debuta în 21 iunie și se vor desfășura în noul spațiu, reconfigurat în cadrul proiectului intitulat “Grădina Triade – spațiu polimorf”.

Inițiatoare a proiectului, Fundația Interart Triade, alături de partenerii săi – Institutul Cultural Francez, Asociația Centrul Cultural Plai, Universitatea Politehnica Timișoara, Școala Waldorf,  Bienala timișoreană de arhitectură BETA, Asociația Culturală Auăleu, Asociația Braytim – își propun revitalizarea și activarea spațiului existent, ca loc de întâlnire culturală și de coagulare a comunității de proximitate.

Scopul proiectului îl constituie activarea spațiului Grădinii de sculptură Triade, ca spațiu proteic, polimorf, apt să se adapteze nevoilor de coagulare comunitară, să se individualizeze drept un „nod” al diverselor tipuri de dialog cultural, resursă de educație și formare a publicului din zona de vecinătate”, spune Sorina Jecza, președintele Fundației Triade.

Revitalizarea și activarea spațiului Grădinii Triade se va face pe mai multe paliere distincte. Într-o primă etapă – aflată deja în derulare – va avea loc reconfigurarea arhitecturală a spațiului printr-un proces de re-branding arhitectural, ce presupune curatorierea lucrărilor existente și reamplasarea lor definitivă, conceperea infrastructurii scenice și a elementelor de informare și afișaj.

Această etapă va fi urmată de inițierea unei „zile a cartierului”, care să ofere un cadru propice comunicării la nivel micro-social și să închege o comunitate a vecinătăților, spun reprezentanţii fundaţiei. Astfel, primul eveniment, intitulat Bal în cartier, va avea loc vineri, 21 iunie, de la ora 19, când locuitorii din zonă sunt așteptați în Grădina Triade la un picnic cu mâncare tradițională și un concert live susținut de trupa Le Petit Bal de Poche din Paris/ Franța.

Ne propunem organizarea unor evenimente cu cadență lunară, care să acopere arii diverse de expresie artistică – arte vizuale, arhitectură, muzică, teatru, poezie –, dar și organizarea, bilunar, a unor tururi ghidate și workshop-uri cu elevii școlilor din cartier, care să îi familiarizeze cu formele de expresie ale sculpturii. Prin revitalizarea și activarea spațiului Grădinii Triade, prin diversificarea funcțiilor sale ca „spațiu polimorf”, așteptăm ca Grădina Triade să devină o «agora» a cartierului acesta aflat în construcție, un loc privilegiat al întâlnirilor și al artei, răspunzând astfel nevoilor proprii, precum și nevoilor și oportunităţilor adresate de proiect, prin oferta culturală existentă”, mai spune Sorina Jecza.

Potrivit acesteia, proiectul Grădina Triade – spațiu polimorf este emanația necesară a unor nevoi și oportunități dezvoltate într-un anume context istoric și social într-un cartier nou, aflat în plină configurare, în zona de sud a orașului, cunoscută drept zona Braytim, acronim provenit din asocierea numelor celor două orașe – Saint-Jean de Braye și Timișoara – care, imediat după revoluția din 1989, au decis construirea unui cartier de case individuale: „Orașul s-a extins, s-a dezvoltat un cartier nou, cu o populație complet diferită de cea din imediata sa vecinătate – blocurile-dormitor ce au rămas ca „zestre” a anilor comuniști, generând nașterea unei noi aglomerări urbană, cu case individuale, izolate într-o structură încă neomogenă, fără instituțiile sau construcțiile care să acopere funcțiile sociale minim necesare care dau coerență unui cartier. În acest context, paralel cu procesul de constituire a noilor structuri urbane, s-a fondat în anul 2000 Fundația Triade, care-și are sediul în una din casele astfel construite. În cursul celor 20 de ani de existență, însă, contextul social și urban în care se găsește Grădina Triade s-a modificat. Grădina a ajuns să fie punctul ce leagă vechiul cartier de cele apropiate.”

Proiectul Grădina TRIADE – spațiu polimorf se va încheia la 1 noiembrie și este finanțat în cadrul programului Legacy Timișoara 2023 – ExCentric, prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, din sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Print Friendly, PDF & Email