Situaţiile în care şoferii vinovaţi de producerea unor accidente de circulaţie încearcă să scape de lege prin fuga de la locul accidentului sunt în creştere. De la începutul anului până la sfârşitul lunii august, 16 asemenea cazuri au fost înregistrate în Timiş. Aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
16 şoferi fugari de la locul accidentului, anul acesta
Potrivit unei statistici a I.P.J. Timiş, în judeţ au fost înregistrate 121 de accidente grave, de la începutul anului. În urma acestora, 36 de persoane au murit şi alte 100 au fost grav rănite. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat 149 de accidente grave, numărul celor morţi în evenimente rutiere a scăzut în acest an, în primele opt luni ale lui 2012 pierzându-şi viaţa 43 de persoane şi alte 129 fiind rănite grav.
Anul acesta, 16 şoferi au fugit de la locul faptei, opt în cazuri de accidente grave, ceilalţi, în situaţii de accidente uşoare. În primele opt luni ale anului trecut, Poliţia Rutieră s-a confruntat cu doar zece evenimente de acest gen, dintre care şapte au fost accidente grave.
Mamă şi fiică, lovite pe trotuar
Dintre cazurile de accident cu fugă de la locul faptei, cel mai recent este cel al şoferului care a lovit o mamă şi pe fiica acesteia. Accidentul s-a produs în 27 august, pe strada Ardealul, din Timişoara, când un şofer cu permisul reţinut a lovit grav o femeie şi a rănit-o pe fiica acesteia, de doar doi ani. Femeia de 28 de ani şi copilul au fost lovite chiar pe trotuar. Şoferul, C. Petru, de 25 de ani, din Timişoara, a pierdut controlul direcţiei maşinii şi, din această cauză, maşina a părăsit partea carosabilă, acroşându-le pe cele două. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât şoferul inconştient le-a lăsat pe marginea drumului şi a fugit acasă. La scurt timp, de la domiciilul său a fost ridicat de poliţişti. El riscă până la şapte ani de închisoare pentru părăsirea locului accidentului, potrivit legii în vigoare.
Ce spune legea despre fugari?
Părăsirea locului accidentului de către şoferul care a fost implicat într-un accident de circulaţie rezultat cu uciderea sau vătămarea uneia sau mai multor persoane reprezintă o infracţiune, prevăzută de articolul 89 din Codul Rutier. Acesta spune că, în astfel de cazuri, dacă şoferul pleacă de la locul accidentului, riscă o pedeapsă cu închisoarea de la doi la şapte ani. De asemenea, legea îi pedepseşte cu aceiaşi ani de închisoare pe cei care modifică sau şterg urmele unui accident soldat cu morţi sau răniţi. Acest lucru se poate face doar dacă echipa de cercetare de la faţa locului dă acordul pentru aceste acţiuni, iar cei care sunt implicaţi în aceste evenimente pot părăsi locul dacă poliţia încuviinţează acest lucru.
Părăsirea locului accidentului nu este, însă, o faptă ilegală dacă acea persoană, în lipsa altor mijloace de transport, transportă personal răniţii la cel mai apropiat spital. Dar, pe lângă transport, trebuie să declare datele personale şi numărul de înmatriculare al maşinii conduse. Mia mult, imediat după aceea, şoferul este obligat să se întoarcă la locul acci-dentului. Mai există cazul în care, dacă victima părăseşte locul faptei şi şoferul anunţă imediat evenimentul la poliţie, conducătorul auto este scutit de răspundere în faţa legii.
De cealaltă parte, şoferii maşinilor cu regim de circulaţie prioritară (ce aparţin de poliţie, pompieri, jandarmerie, poliţie de frontieră, ambulanţă, medicină legală, protecţie civilă, Ministerul Apărării care însoţesc coloane militare, unităţi speciale ale S.R.I. şi ale S.P.P., Administraţia Naţională a Penitenciarelor, procurori criminalişti din Ministerul Public şi D.N.A.) pot părăsi locul accidentului dacă anunţă de îndată poliţia şi după terminarea misiunii se prezinta la sediul unităţii de poliţie pe raza căreia s-a produs accidentul. Aici, şoferii trebuie să întocmească documentele de constatare. Pedepse aproape la fel de mari sunt şi cele pentru şoferii care, după ce fug de la locul unui accident în care sunt implicaţi, consumă alcool, droguri sau medicamente cu efecte similare. Cel puţin nu până le sunt recoltate probe biologice ori sunt testaţi.
Cei care nu se conformează acestei prevederi a legii riscă închisoare de la unu la cinci ani. În schimb, dacă medicamentele sau substanţele stupefiante sunt administrate de personal medical autorizat, fiind necesare datorită stării de sănătate a şoferului, fapta nu se pedepseşte în niciun fel.
Ultimele comentarii