Forţa Civică vrea autonomie fiscală pentru Primării

“Banii daţi de contribuabili să rămână în vistieria localităţilor, nu să se întoarcă pe plan local, parţial, în funcţie de ce decid Guvernul şi Consiliile Judeţene”

“România trebuie să scape de acea formă de feudalism prin care primarii trebuie să meargă să cerşească bani de la Guvern”. Aceasta este opinia reprezentanţilor partidului Forţa Civică, filiala Timiş, care spun că este nevoie de schimbarea sistemului fiscal.

Descentralizarea fiscală nu necesită schimbarea Constituţiei

Andrei VacaruReprezentanţii Partidului Forţa Civică, filiala Timiş spun că procesul de descentralizare despre care se tot discută în ultima perioadă s-a oprit la nivelul baronilor locali, afirmând că primarii sunt obligaţi “să meargă cu căciula la Ponta pentru a primi bani” sau chiar “presaţi să facă traseism politic”. Aceasta este opinia lui Andrei Văcaru, preşedintele F.C. Timiş, care consideră că trebuie depăşită această “formă de feudalism” printr-un proiect care să asigure autonomia fiscală pentru autorităţile locale. Andrei Văcaru anunţă că le va prezenta un astfel de proiect primarilor timişeni. “Până acum, descentralizarea a însemnat ceva doar la nivel decizional, însă problema finanţării a rămas la nivel judeţean”, apreciază Andrei Văcaru. Acesta mai spune că descentralizarea fiscală se poate realiza şi fără schimbări ale Constituţiei. Proiectul vizează o scurtătură în procesul de finanţare a unităţilor administrativ-teritoriale locale, pentru ca fondurile pe care contribuabilii le plătesc la bugetul local să rămână în vistieria localităţilor, nu să se întoarcă, parţial, în funcţie de ce decid Guvernul şi Consiliile Judeţene.

Mai mulţi bani la bugetele locale

În sistemul fiscal actual, sumele încasate din taxe şi impozite la nivel local merg integral către bugetul naţional, de acolo banii fiind repartizaţi către autorităţile locale. Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, în anul 2011, în Timiş s-au întors doar 44 la sută din banii încasaţi din taxe şi impozite.

Reprezentanţii F.C. Timiş propun ca banii să nu mai ajungă la bugetul central, ci direct în bugetul local. „De exemplu, dacă un cetăţean din Remetea Mare merge la Primărie şi-şi plăteşte toate impoxitele şi taxele către Stat, automat, în momentul în care banii se încasează, 44 la sută sunt distribuiţi către veniturile localităţii respective”, declară Andrei Văcaru, subliniind că în acest mod, primarii îşi vor focaliza atenţia nu asupra unui posibil traseism politic, ci pe atragerea de noi investitori în localităţile pe care le conduc.

Un alt atuu al acestui nou sistem fiscal, mai spune preşedintele F.C. Timiş, este dat de faptul că se va diminua caracterul asistenţial al autorităţilor locale astfel încât Primăriile îşi pot cunoaşte veniturile pe un an. „Acest proiect se referă la atragerea şi prognoza veniturilor. Este o modificare de optică bazată pe verticalitate, independenţă, asigurarea banilor pentru acoperirea cheltuielilor”, apreciază Andrei Văcaru.

Discuţiile cu primarii, finalizate până în ianuarie 2014

Dar cum poate funcţiona un astfel de sistem în condiţiile în care nu avem încă descentralizare administrativ-teritorială? Preşedintele F.C. Timiş spune că autonomia fiscală ar trebui să preceadă procesul de descentralizare administrativă, având în vedere că în acest mod se creează o imagine exactă a funcţionării şi eficienţei fiecărei Primării: „O să observăm comune care nu au capacitatea de a se susţine, şi aceste comune, într-un viitor, trebuie să se modifice, să se unească cu altele şi să se poată autofinanţa”.

Acesta a mai precizat că până în luna ianuarie le va prezenta tuturor primarilor din Timiş propunerea legislativă, astfel încât aceştia să cunoască soluţiile pe care le au la dispoziţie pentru a nu mai solicita bani fie de la Consiliile Judeţene, fie direct de la Guvern: „Încercăm să constituim acea masă critică şi sperăm ca acest proiect să reformeze programul de alocări bugetare din România”, mai spune Andrei Văcaru, menţionând că, ulterior, proiectul legislativ va fi depus şi în Parlament.

Print Friendly, PDF & Email