Forţa Civică Timiş: „Reformarea autentică a politicii se poate face numai permițând accesul pe scena politică a unor oameni noi”

Mircea Gurbina - FCUn partid tânăr, care îşi asumă responsabilitatea reformării autentice a mediului politic românesc, prin mesaje care îndeamnă la o corectă ordonare a valorilor, la responsabilitate individuală şi responsabilizare socială, dar şi prin infuzarea scenei politice cu alternative autentice – politicieni complet noi, persoane cu o biografie profesională convingătoare şi al căror trecut curat îi face neşantajabili de către diversele grupuri de interese de natură politică şi economică. Astfel se înfăţişează în faţa electoratului reprezentanţii Forţei Civice Timiş, pilotul Mircea Gurbină, candidat FC. la alegerile parlamentare parţiale de pe Colegiul III Timişoara, şi avocatul Ovidiu Secoşan, candidat la alegerile europarlamentare.  

 

Mircea Gurbină: „Forţa Civică are oameni oneşti, modeşti şi curaţi, potriviţi calapodului meu moral”

Candidatul FC Timiş pentru alegerile parlamentare parţiale de pe Colegiul III Timişoara, Mircea Gurbină, şi-a expus, vineri, punctual, obiectivele pe care şi le propune în cadrul competiţiei electorale de pe Colegiul III, precizând că unul dintre principalele mesaje de campanie cu care se va prezenta în faţa electoratului se leagă de apărarea Justiţiei şi de imperativul respectării legii, „în faţa căreia toţi suntem egali” şi care „trebuie să fie aceeaşi pentru toţi. Acesta a fost şi motivul care m-a determinat să intru în politică”, relatează Mircea Gurbină, chestionat asupra momentului în care a luat decizia implicării sale active în Forţa Civică. Acesta mai spune că totul a început în vara lui 2012, când USL a pornit atacul concertat la adresa instituţiilor statului de drept. „Amintiţi-vă ce a făcut atunci USL când, într-un timp extrem de scurt, şi-au îndreptat atacurile împotriva Instituţiei Preşedintelui, pe care l-au suspendat. Dar lucrurile nu s-au oprit aici. Pentru că şi-au subordonat Monitorul Oficial, i-au schimbat pe Avocatul Poporului şi pe şefii celor două camere ale Parlamentului. A fost o strategie premeditată”, spune Mircea Gurbină. Care precizează că s-a simţit revoltat atunci, pentru că a simţit că „un grup de trădători a deturnat sensul votului meu”, iar acţiunile acestora contraveneau în mod flagrant cu votul acordat de el. „Atunci am luat decizia de implicare activă în politică”, mai spune Mircea Gurbină, adăugând că, după o perioadă de reflecţie, în care a evaluat opţiunile posibile, a optat pentru Forţa Civică, partid în care a devenit membru începând cu 2013: „Am apreciat faptul că Forţa Civică are oameni oneşti, modeşti şi curaţi, potriviţi calapodului meu moral”. Mircea Gurbină mai spune că un alt obiectiv pe care şi-l propune este acela de a transmite electoratului mesajul său şi al Forţei Civice, îndreptat în direcţia unei reformări morale autentice a României: „Trebuie să ne reancorăm în piramida valorilor morale şi mai trebuie să acordăm respectul cuvenit elitei intelectualităţii româneşti”.

Acesta se declară revoltat de atacurile recente ale premierului român Victor Ponta împotriva unor personalităţi reprezentative ale culturii româneşti, mulţi dintre aceştia – foşti membri în conducerea I.C.R., printre care s-au numărat fostul director al Institutului, Horia Roman Patapievici şi scriitorul timişoren Mircea Mihăieş. „Trebuie să dovedim respect faţă de valorile noastre autentice. Doar aşa putem stopa declinul valoric în care ne aflăm şi care poate afecta destinul nostru ca naţiune şi şansele generaţiei viitoare”, apreciază Mircea Gurbină. 

Acesta a adăugat şi că elementele care ar putea produce schimbarea, atât în plan politic, cât şi în planul mentalităţilor sunt responsabilitatea individuală şi „responsabilizarea în raport cu faptele noastre şi cu consecinţele faptelor noastre. Iar aici intră inclusiv responsabilitatea pe care o dovedim faţă de consecinţele votului pe care îl introducem în urne. Să ridici mâna şi să acorzi un vot, acesta este un fapt de responsabilitate socială”. Mircea Gurbină adaugă că lucrurile care pot produce schimbarea în bine a României sunt relativ simple, doar că ele trebuie înţelese corect şi asumate de către toţi românii. „Cetăţenii sunt acum derutaţi de acţiunile concertate de dezinfomare ale Antenei 3”, apreciază Mircea Gurbină, care pledează pentru o informare corectă şi pentru asumarea responsabilităţii fiecărui cetăţean faţă de destinul viitor al României. „Eu nu sunt un om al vorbelor mari. Dar sunt un om corect, un om al faptelor”, a mai precizat despre sine Mircea Gurbină, făcând referire la formaţia sa profesională, aceea de pilot, care i-a impus mereu disciplină şi rigoare.

În legătură cu proiectele pe care le apreciază a fi de maxim interes pentru destinele Timişoarei şi ale judeţului, Mircea Gurbină spune că va susţine un proiect, structurat deja de FC, de descentralizare fiscală, menit să ducă la păstrarea mai multor bani, din totalul taxelor şi impozitelor plătite de timişoreni, la bugetul local.

Eu cred că ar trebui păstrat aici mai mult de 50% din totalul sumelor cu care timişorenii contribuie la bugetul de stat, iar aceste sume să fie utilizate pentru proiecte locale, în beneficiul direct al timişorenilor”, spune candidatul FC pentru Colegiul III.

Proiectele de realizare a centurilor de ocolire ale oraşului sunt, de asemenea, extrem de importante, mai spune Mircea Gurbină, întrucât acestea ar putea duce la decongestionarea traficului urban. De asemenea, apreciază Mircea Gurbină, finalizarea proiectului referitor la construirea noului corp de clădire a Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu”, despre care reprezentanţii USL doar au vorbit în campania pentru alegerile parlamentare din 2012, fără să realizeze până în prezent nimic concret, este un proiect de interes major pentru timişoreni. 

Şi, mai promite candidatul FC Mircea Gurbină, va susţine un proiect de lege care să îi sancţioneze pe traseiştii politici, „oameni care au un profil de oportunişti şi de trădători. Actul trădării unora dintre cei care au această vocaţie a determinat, de altfel, şi această schimbare, care s-a dovedit a fi în detrimentul românilor şi a destinului politic al României”, mai spune Mircea Gurbină, făcând referire la momentul în 

care a căzut, în Parlament, Guvernul Ungureanu, ca urmare a unor negocieri care au vizat exclusiv apărarea unor interese de natură personală. „Să luăm numai un exemplu. Ca fost ministru al Apărării Naţionale, Sorin Frunzăverde, care a trecut în tabăra P.N.L.-istă, ar fi trebuit să ştie foarte bine ce spune despre un om gestul trădării”, opinează Mircea Gurbină.

Ovidiu Secoşan: „România are imperioasă nevoie de profesionalizarea clasei politice”

Ovidiu Secosan - 2 portretLa rândul său, candidatul desemnat de Forţa Civică Timiş pentru alegerile europarlamentare, avocatul Ovidiu Secoşan, apreciază că o veritabilă reformare politică se poate realiza doar cu oameni noi, cu oameni tineri şi proaspeţi, cu un trecut curat. „Multă lume ne întreabă dacă faptul de a ne prezenta în faţa alegătorilor cu oameni care nu sunt atât de cunoscuţi nu reprezintă pentru noi un dezavantaj, un handicap. Răspunsul meu e simplu şi clar: nu, nu reprezintă un handicap, ci un avantaj. Oamenii îşi doresc să vadă oameni noi, oameni necunoscuţi, oameni proaspeţi în politica românească”, opinează avocatul Ovidiu Secoşan. 

Acesta mai spune că toţi candidaţii cu care FC vine în faţa electoratului sunt oameni cu un parcurs profesional şi social corect, sunt persoane neşantajabile, care vor plasa România pe o treaptă superioară în ceea ce priveşte calitatea clasei politice, apreciind şi că România are imperioasă nevoie de profesionalizarea clasei politice, pentru că, „dacă în alte domenii oamenii nu au încredere să se dea pe mâna unor neprofesionişti, pentru că nu mergi la cineva care nu e de profesie medic stomatolog pentru a-ţi trata un dinte care te doare, tot la fel stau lucrurile şi în politică”. 

Despre sine, Ovidiu Secoşan spune că este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. „Am învăţat politică, am dobândit competenţe în domeniu. La fel, şi alţi colegi de-ai mei. Am colegi de facultate, absolvenţi ai Universităţii din Bucureşti, care lucrează în Parlamentul European, în diverse comisii. Pentru că o activitate eficientă acolo presupune şi lobby, presupune să poţi stabili conexiuni. Cum pot fi românii reprezentaţi la Bruxelles de nespecialişti, de oameni care, mulţi dintre ei, nu cunosc nici măcar o limbă străină? Pentru structurarea legislaţiei europene e nevoie de cunoştinţe juridice şi politice. (…) E nevoie de profesionişti adevăraţi în acest domeniu, de care depinde, până la urmă, soarta viitoare a României. E nevoie de oameni care să înţeleagă, din punct de vedere tehnic, modul de funcţionare al Parlamentului European, care să poată susţine cauza României”.

Acestea sunt raţiunile pentru care, apreciază avocatul Ovidiu Secoşan, este nevoie de accesul pe scena politică românească a unor personaje noi, despre care spune că trebuie să aibă o bună pregătire profesională, să îşi poată susţine, prin rezultatele muncii lor, competenţele, şi să aibă o reputaţie ireproşabilă, nefiind şantajabili şi nefiind, astfel, nevoiţi să răspundă comenzilor unor grupuri de interese de natură politică sau economică. „Orice proiect, că este economic sau politic, consumă energii şi forţe. Nu există lucruri care să dăinuie la infinit. Această constatare decurge inclusiv dintr-un model matematic, dacă doriţi, care îi este aplicabil şi politicii. De aceea este imperioasă nevoie de atragere a unor resurse noi în politică, de oameni care să aibă substanţă, şi cu care să se poată construi un  viitor pentru România”, argumentează avocatul Ovidiu Secoşan decizia reprezentanţilor FC de a le oferi românilor, atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru alegerile parlamentare parţiale, alternative autentice la actualul mediu politic. Alternative care constau în candidaţi pe care îi recomandă propriile competenţe profesionale şi faptul de a avea un trecut curat.

Print Friendly, PDF & Email