Folosirea roboţilor pentru gestionarea tratamentului demenţei, studiată la Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara

Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara este parteneră într-un proiect de cercetare în care sunt folosiţi roboţii pentru gestionarea tratamentului demenţei.

 

Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara este parteneră într-un proiect deosebit de important de cercetare care a fost lansat în octombrie, în Ostend, Belgia. Proiectul european numit ReMIND (Robotic ePartner for Multitarget INnovative activation of people with Dementia)  se desfăşoară în cadrul programului Horizon 2020 în colaborare cu Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, din cadrul Ministerului Educației.

Obiectivul proiectului este de a dezvolta un sistem integrat bazat pe interacţiunea dintre un robot inteligent care să poată stimula, prin muzică, autobiografie, exerciţii fizice, aplicaţii sociale, condiţiile fizice, cognitive şi sociale ale persoanelor diagnosticate cu demenţă, transmit reprezentanții UMF Timișoara.

Scopul final este consolidarea stătii pacienților, pentru ca aceștia să-şi poată îmbunătăţi calitatea vieţii şi a trăi independent şi, în acelaşi timp, promovarea de activităţi sociale care să-i implice. Platforma integrată ce va fi dezvoltată în cadrul proiectului va fi construită având la bază două tehnologii existente: robotul Zora, special conceput pentru oferirea de asistenţă persoanelor diagnosticate cu demenţă, şi aplicaţia Keosity,  care oferă suport pentru simularea memoriei.

Proiectul va fi implementat pe durata a trei ani, octombrie 2018 – septembrie 2021 și este coordonat de compania Zora Robotics NV având ca parteneri, companii din domeniul AAL (Ovos Media GmbH) precum şi universităţi de prestigiu din Europa (Universiteit Gent, University of Applied Sciences – FH Campus Wien si Medizinische Universität Wien) şi din România (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca).

UMF Timișoara este reprezentată în acest proiect prin colectivul afiliat Departamentului de Balneologie, Recuperare medicală și Reumatologie, din cadrul Facultății de Medicină Generală, activităţile din cadrul proiectului fiind coordonate de dr. Răzvan Drăgoi.

Print Friendly, PDF & Email