Expoziţii, spectacole şi proiecţii de filme, gratuite, în Noaptea Muzeelor, la Timişoara

Noaptea Muzeelor, ajunsă la cea de-a 14-a ediţie, va fi marcată şi la Timişoara sâmbătă seara – de la ora 20 până după miezul nopţii, la ora 1 – cu expoziţii, spectacole şi proiecţii de filme, gratuite.

 

Muzeul Național al Banatului

Muzeul Național al Banatului îşi aşteaptă publicul cu un eveniment complex, denumit Rondul de noapte, o sărbătoare a colecțiilor și a creativității artiștilor. Manifestarea va cuprinde vizitarea gratuită a expozițiilor temporare ale muzeului și vizionarea de spectacole de reconstituire istorică în acorduri de muzică medievală.

Publicul va avea acces gratuit să viziteze următoarele expoziții:

Tezaurul Muzeului Național al Banatului. Timișoara: Ipostaze ale devenirii unei metropole europene. Aspecte economice. Expoziția ilustrează dezvoltarea economică a Timișoarei între sfârșitul sec. XVIII-lea și primele decenii ale sec. XX, prin intermediul ei fiind prezentate bunuri de o valoare excepțională care fac parte din patrimoniul muzeului.

Patrimonium 2017. Expoziția prezintă o parte din exponatele ce au îmbogăţit colecţia muzeului în cursul anului 2017, bunuri provenite din săpături arheologice, achiziţii şi donaţii. Acestea vor fi însoţite şi de alte exponate mai vechi care pe parcursul anului 2017 au beneficiat de restaurare.

Expovenatoria. Prin intermediul acesteia pot fi admirate trofee cinegetice autohtone, trofee de vânat african, arme de vânătoare, dar şi tablouri şi decorațiuni specifice.

La Muzeul Popas va fi deschisă expoziția de caricatură semnată maestrul Ștefan Popa Popa’s. Între orele 20 – 24, caricaturiști Leonte Năstase, Mara Ungureanu şi Răzvan Băncilă alături de prof. Marian Avramescu, vor realiza gratuit caricaturi pentru public.

Curtea Bastionului Maria Theresia va  găzdui expoziția de artă contemporană Prevernisaj Baraka/BK Squad şi tot aici vor putea fi vizionate spectacole de reconstituire istorică, prezentare de arme și tehnici de luptă din trecut, concerte live și un spectacol de lumini și foc, cu Peregrinii, Lupus dacicus și Asociația de păstrare a tradițiilor Losonczy Istvan.

Între orele 20-20.45, este programat spectacolul Războinicii veacului XVI, o reconstituire istorică realizată de Asociația reconstituire istorică și păstrare a tradițiilor Losonczy Istvan. De la ora 21 la ora 22, Amurgul castelanilor, concert love însoțit de spectacol de lumini și foc susţinut de Peregrinii, iar între orele 22-23, Centenarium , un concert live susţinut de Lupus Dacus, formație cunoscută pentru repertoriul muzicii vechi și tradiționale.

 

Muzeul de Artă

Muzeul de Artă din Timișoara redeschide, în Noaptea Muzeelor, Expoziția Corneliu Baba, care conţine însă doar lucrările donate de artist acestui muzeu. De asemenea, gratuit vor fi accesibile spre vizitare: expoziția de pictură și grafică Victor Vasarely, expoziția de pictură Ștefan Szönyi, Monumental, expoziția Loss of Soul a artistului Reszegh Botond, dar și expozițiile permanente de artă europeană, artă bănățeană veche, artă religioasă veche și artă românească. În plus, fațada clădirii va fi ea însăși o expoziție, rezultat al proiectului Spectrum. În nișele geamurilor au fost așezate filtre cromatice, împrumutând strategii ale Op-art și transformând fațada într-o desfășurare cromatică de excepție.

De la ora 18, în Sala Barocă a Muzeului de Artă va avea loc recitalul  Olimpicii Timişoarei, în cadrul căruia vor interpreta Philip Goron, elev în clasa a X-a la Colegiul Național de Artă “Ion Vidu” și câștigător al locului I  percuție la Olimpiada națională 2018, și Lucas Kohl, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național de Artă “Ion Vidu” și câștigător al locului I  pian la Olimpiada națională 2017.

 

Muzeul Satului Bănăţean

În Noaptea Muzeelor, Muzeul Satului Bănățean invită publicul să (re)descopere frumusețea arhitecturii caselor bănățene aflate în secția din aer liber. În sălile expoziționale vor putea fi vizitate expoziția itinerantă Dimitrie Gusti – o cercetare în Ținutul Hălmagiului, expoziția de port popular Ormanul cu țoale, expoziția de costume tradiționale din Banat Din lada de zestre a Banatului și expoziția de fotografie etnografică Străbunii.

Tot în aceeași seară, la ora 20, în sala de conferințe va avea loc lansarea catalogului Portul tradițional din Banatul de câmpie al autorilor dr. Maria Hadiji și drd. Marius Matei.

Circuitul de vizitare de la Muzeul Satului Bănățean cuprinde Aleea principală: obiectivele Vama Timișoara, Bata, Căpâlnaş, Jupâneşti, Birchiș, Chizătău și  Centrul Civic: Biserica Topla, Şcoala Bârna, Primăria Sărăzani și Casa Națională Babșa.

 

Casa Artelor

Casa Artelor își deschide porțile începând cu ora 19, invitând publicul în galeria Pygmalion, unde este expoziția de desene Prin gaura cheii, semnată Andrei Medinski. De la ora 20, în sala Studio, Asociația Marele Ecran va proiecta cel mai premiat film romanesc de la Gopo 2018, Un pas în urma serafimilor, în regia lui Daniel Sandu, iar de la ora 22.30, filmul care a închis ediţia de anul trecut a Ceau Cinema, Marița, care e debutul în lungmetraj al regizorului Cristi Iftime. Ambele în cadrul caravanei Zilele Filmului Romanesc care va poposi la Timişoara în Noaptea Muzeelor, la Casa Artelor.

Print Friendly, PDF & Email