La o primă estimare preliminară a efectelor reducerii TVA-ului la produsele de panificaţie, reprezentanţii industriei de profil susţin că a scăzut procentual evaziunea fiscală. Chiar şi aşa, efectele benefice promise pentru cumpărător – respectiv o ieftinire simţitoare a pâinii întârzie să apară, inclusiv în vestul ţării.
Evaziune fiscală mai mică, preţuri, în general, la fel de mari
Conform conducerii patronatului Rompan, din industria de panificaţie, producţia fiscalizată a crescut la făină cu peste 10% şi la pâine, cu 15%, după reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, începând cu 1 septembrie. Procentele nu se ştie cu precizie cum fost calculate, dar tot patronatul Rompan susţine că pâinea s-a ieftinit cu mai mult de 12%. “Preţurile au scăzut cu peste 12%, că producţia fiscalizată a crescut la făină cu peste 10% şi la pâine, cu 15%, iar la specialităţile de panificaţie creşterea este mai mare, ceea ce e un lucru bun pentru populaţie”, a declarat Aurel Popescu, preşedintele Rompan.
Probabil că în alte judeţe s-au operat ieftiniri semnificative ale produselor de panificaţie, ajungându-se la media de 12% prin combinarea cu procentele ieftinirii din judeţe precum Timişul, unde scăderile de preţ au fost mai mult decât modeste.
În unele cazuri, unii întreprinzători din industria de profil nu au realizat niciun fel de ieftinire. Alţii au implementat, în Timişoara, ieftiniri de… 20 de bani, vânzând o pâine de patru lei cu trei lei şi 80 de bani. În acest caz, ieftinirea e departe de cea medie anunţată – de 12%, cei 20 de bani raportaţi la preţul pâinii reprezentând 5%. În plus, este ştiut faptul că, la asemenea preţuri “aproape rotunde”, majoritatea cumpărătorilor nu mai iau restul, pentru a nu-şi îngreuna inutil portofelele cu mărunţiş, astfel că magazinul de pâine poate încasa tot patru lei, ca înainte de “ieftinire”.
La nivel naţional, lucrurile se văd altfel însă. Potrivit premierului Victor Ponta, circa 75 – 80% dintre companiile de panificaţie au redus preţul pâinii, cu 16%, după diminuarea TVA la acest produs: “Sunt veşti bune şi veşti proaste. Adică 75 – 80% dintre producători, şi vreau să mulţumesc în mod special marilor retaileri, lanţurilor de magazine mari, au aplicat scăderea preţului pâinii cu un procent de aproximativ 16%, adică cu cât s-a scăzut şi TVA. Avem însă şi zece situaţii în care preţul pâinii a crescut. Dacă tot am scăzut TVA, sunt zece comercianţi care au profitat de ocazie să mai mărească preţul la pâine şi, în general, cei foarte mici care n-au schimbat cu nimic, nici în sus, nici în jos”.
Premierul i-a cerut totodată ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să anunţe public ce firme au majorat preţurile. Până acum, însă, Ministerul Agriculturii nu i-a făcut de ruşine pe întreprinzătorii la care reducerea TVA-ului a avut efectul surprinzător al creşterii de preţuri. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale estima că reducerea TVA va creşte producţia de făină şi pâine fiscalizată cu circa 1,4 milioane tone, la 2,8 milioane tone, va creşte numărul angajaţilor legali cu circa 8.500 de persoane, iar preţul pâinii la raft va scădea simţitor.
Ulterior, văzând probabil că rezultatele nu erau cele aşteptate, Executivul a anunţat că efectul scăderii TVA la pâine va fi analizat de Guvern după şase – nouă luni de la introducerea măsurii, la acest moment o evaluare a acestui efect fiind prematură. “Tot e bine, tot e bine, dacă creştea preţul, ce ne făceam? Mă criticaţi atunci pe mine că a crescut. O să vedem cât de mult a scăzut preţul, important e că este o scădere şi, evident, în discuţia pe care am avut-o şi cu cei de la FMI, o analiză serioasă se poate face după şase – nouă luni. Faptul că marii retaileri au aplicat scăderea, marii producători de asemenea, şi că există o scădere este un lucru bun. După şase – nouă luni o să facem o analiză şi eu personal susţin că trebuie să fie un proiect de succes pe care putem să îl extindem şi la alte produse alimentare”, a declarat premierul Victor Ponta. Premierul a adăugat că, dacă profitul producătorilor este mai mare prin reducerea TVA, şi încasările din impozitul aplicat pe profit vor fi mai mari.
Avantaje pentru producători, fără niciun efect pentru clienţi
Era puţin probabil ca în Timiş să se asiste la ieftiniri majore ale preţului pâinii, atâta vreme cât experienţa ultimilor ani a demonstrat că aproape orice fel de conjuncturi comerciale favorabile pentru producători nu duc la ieftiniri ale preţului de raft al pâinii.
În 2011, şi în acest an, conform datelor Ministerului Agriculturii, producţia de grâu a fost una peste aşteptări, lucru care ar trebui să genereze o scădere a preţului de vânzare şi, în consecinţă, o ieftinire a pâinii. Acest lucru nu a fost posibil atâta vreme cât piaţa este controlată de intermediari şi speculanţi.
Supraproducţia a fost chiar de rău augur pentru producători. Pentru cantităţile mari de cereale, aceştia au avut nevoie de spaţii de depozitare, iar cei care deţin astfel de silozuri, în stilul clasic speculativ românesc au scumpit chiriile cu 20 – 30%, deşi nu au avut niciun fel de cheltuieli suplimentare. Astfel, grâul ieftin obţinut în acest an deja a început să se scumpească, prin adăugarea a tot soiul de taxe artificiale.
De altfel, şi Consiliul Concurenţei a confirmat că Timişul este un “judeţ al intermediarilor”, precizând că diversele înţelegeri anti-concurenţiale pe piaţa cerealelor şi-a făcut cel mai mult simţite efectele în zonele în care existau depozite multe şi de mare capacitate pentru grâu, respectiv în vestul şi sud-estul ţării. „Capacităţi sporite de depozitare sunt concentrate în zona principalei căi de import/export (Constanţa) şi în zonele mari producătoare : Timiş (atât pentru Câmpia de vest, cât şi pentru exportul către statele vestice)”, se precizează într-un raport recent al Consiliului Concurenţei, care mai spune că judeţele Constanţa, Brăila, Călăraşi, Ialomiţa, Teleorman şi Timiş cumulează aproximativ 50% din totalul capacităţilor de depozitare de la nivel naţional.
Acum, vestul ţării este vizat de o nouă anchetă de acest tip, Consiliul Concurenţei anunţând că a inspectat mai multe sedii ale principalelor companii din sectorul comercializării cerealelor, verificările vizând o posibilă înţelegere anticoncurenţială pentru fixarea preţurilor la achiziţia cerealelor, iar firmele riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. “La declanşarea acestei investigaţii am ţinut cont de specificul şi sezonalitatea sectorului: având în vedere perisabilitatea produselor şi lipsa posibilităţilor de depozitare la dispoziţia producătorilor mici şi mijlocii, este mult mai probabil ca o înţelegere anticoncurenţială între comercianţi să fie pusă în practică în această perioadă, când oferta de cereale este mare. În pregătirea investigaţiei am colaborat cu mai multe instituţii ale Statului şi am organizat cu minuţiozitate inspecţiile desfăşurate la nivel naţional”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Cu toate acestea, Consiliul Concurenţei a mai precizat că acele companii care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.INTERTITLU
O piaţă imprevizibilă
Reprezentanţii Direcţiei Judeţene Agricole spun că în Timiş au existat în acest an producători din domeniul panificaţiei care, de exemplu, înainte de reducerea TVA-ului, la pâinea de un kilogram, care era 3,8 lei, au scăzut preţul la 2,99 lei, fără să existe vreun indiciu care să motiveze această ieftinire. După cum alţi producători au scumpit pâinea, tot fără niciun motiv. Preţul grâului a rămas constant în vestul ţării în primăvara şi primele luni de vară ale acestui an – aproximativ 170 de euro tona. Însă au fost nenumărate situaţii, pe plan local, când, deşi se ieftinea grâul, pâinea rămânea la acelaşi preţ, după cum erau şi cazuri în care, după majorarea minoră a preţului grâului, aveau loc nişte scumpiri spectaculoase ale produselor de panificaţie.
Timişul, care e unul dintre judeţe unde grâul se cultivă pe suprafeţe mari are în momentul de faţă şi cel mai scăzut preţ de achiziţie la grâu din ţară. Conform mercurialului prezentat de Ministerul Agriculturii, în Timiş, tona de grâu este cumpărată cu 616 lei, adică 139 de euro, în timp ce în judeţele din Muntenia tona de grâu este 649 de lei, adică 147 de euro, iar în Oltenia se achiziţionează cu 831 de lei, adică 188 de euro.INTERTITLU
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli: “Vom asista la scumpiri, nu la ieftiniri”
Viorel Matei (foto), preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli de Cereale şi Plante Tehnice Timiş, susţine că era previzibil că reducerea TVA-ului la produsele de panificaţie nu va duce la ieftiniri simţitoare ale preţului pâinii. “A fost o demagogie să se spună că reducerea TVA-ului va însemna neapărat o scădere a preţului produsului finit. Nu va fi posibilă o reducere substanţială până când tot ce concură la producerea produsului finit nu va beneficia de reduceri de taxe”.
Viorel Matei estimează că un efect benefic major nu va fi resimţit cu adevărat de către consumatori până când nu va scădea TVA-ul la tot lanţul de produse alimentare de bază. “Dacă acum se scumpeşte motorina, veţi vedea că vom asista nu la ieftiniri, ci la scumpiri ale acestor produse în perioada următoare. Iar teoriile legate de faptul că se reduce evaziunea fiscală sunt un fel de frecţie la piciorul de lemn. Întreprinzătorii de pe piaţă ştiu foarte bine adevărul, la fel cum ştiu care este proporţia comerţului la negru cu produse de panificaţie”, mai spune Viorel Matei.
Ultimele comentarii