Este oficial: softul anti-fraudă electorală nu va fi folosit nici la europarlamentare

Urna de votDe cel puţin patru tururi de scrutin, în Timiş, ca de altfel, în majoritatea judeţelor, apar acuzaţii legate de votul multiplu. Şi, în ciuda vehementelor declaraţii făcute de partidele politice, care cereau anchete la sânge, nu au existat vinovăţii stabilite clar, nici pedepse concrete. Şi aceasta deoarece de ani buni se promite, fără să se reuşească nimic concret, implementarea de către Autoritatea Electorală Permanentă a unui soft care să fie folosit de către toate secţiile de vot şi care să depisteze şi să stopeze pe loc tentativele de vot multiplu. AEP confirmă că nici la alegerile europarlamentare.

 

Un program rămas la stadiul de proiect

Din cauza multiplelor acuzaţii legate de votul multiplu vehiculate şi în Timiş, în ultimii ani, s-a vorbit despre necesitatea implementării unui soft pentru depistarea rapidă a cazurilor de vot multiplu. În lipsa acestui program, cazurile de vot dublu rămân să fie depistate pe perioadă nedeterminată, însă doar în cazul în care vor exista sesizări de fraude.

La alegerile parlamentare de acum doi ani, reprezentanţii AEP Vest spuneau că, deşi acest soft a fost achiziţionat, nu s-a reuşit implementarea sa. În plus, la alegerile parlamentare nu a existat obligativitatea legală a realizării acestor verificări decât în cazul în care existau sesizări. Totodată, nu a fost precizat un termen-limită pentru realizarea acestor verificări.

Poate şi din această cauză, situaţia nu s-a schimbat, alegerile europarlamentare fiind organizate, şi în Timiş, ca, de altfel, în toate judeţele, fără softul anti-fraudă despre a cărui aplicare e vorbeşte de ani buni. „Nu, acel soft de depistare a votului multiplu nu va fi utilizat nici la alegerile europarlamentare. Deocamdată nu s-a reuşit implementarea sa”, admite Nicolae Amzoi, directorul Filialei Vest a AEP.

Totuşi, reprezentanţii AEP Vest au precizat că a fost testat soft-ul de combatere a votului multiplu pe câteva circumscripţii electorale, iar rezultatele au fost favorabile.

Utilizarea unui astfel de soft ar avea marele avantaj că ar depista neregulile în timp real, putând bloca tentativele de vot multiplu. Astfel, prin intermediul acestui soft, listele cu votanţi din secţiile speciale sunt scanate periodic pe parcursul zilei de votare şi apoi trimise la Birourile Electorale Judeţene sau la cel Central, unde sunt confruntate. Sistemul compară CNP-urile din listele electorale cu cele din baza de date naţională de la Evidenţa Populaţiei. Când un CNP apare în două locuri diferite, se declanşează instantaneu o alertă vizibilă în toate secţiile de votare. În acest fel, oriunde s-ar duce să mai voteze, turistul electoral nu ar mai avea sorţi de izbândă.   

Suspiciuni perpetuate

În urmă cu patru ani, ultimele alegeri europarlamentare au stat, în Timiş, ca şi în alte judeţe, sub spectrul suspiciunilor de fraudă, suspiciuni care nu au fost lămurite nici până în prezent.

Potrivit legii, AEP avea obligaţia de a verifica listele electorale pentru depistarea unor posibile cazuri de vot multiplu (care pot fi identificate prin faptul că acelaşi cod numeric personal apare de două sau mai multe ori în listele electorale) înregistrate la alegerile europarlamentare. Şi tot potrivit legii, în termen de şase luni de la primirea listelor, AEP ar fi urmat să facă publice rezultatele verificărilor. AEP şi-a dat seama că nu va putea face verificările manual. Ca atare, a decis să cumpere un program informatic special pentru prelucrarea datelor. 

Într-un final, cu ajutorul programului achiziţionat, s-a trecut la scanarea a peste un milion de pagini. Însă, din cauza scrisurilor diferite şi a erorilor de interpretare de către calculator a scrisului de mână, s-a ajuns tot la verificarea manuală a datelor introduse, de către o echipă de 120 de operatori. Ulterior, pe măsură ce compararea listelor se făcea cu ajutorul calculatorului, a mai survenit o „revelaţie”, reprezentanţii AEP dându-şi seama că erau cazuri în care, din exces de zel, preşedinţii de secţie dăduseră două copii ale aceleiaşi liste permanente sau suplimentare, date interpretate greşit de calculator ca vot multiplu.

Într-un final, AEP a încheiat numărătoarea, centralizând 12.034 de posibili suspecţi de vot multiplu, ale căror coduri numerice personale şi semnături apar pe două sau mai multe liste suplimentare sau permanente. În Timiş s-au cerut verificări în cazul a 178 de cazuri de posibil vot multiplu. Toată această tevatură însă, nu s-a concretizat, la nivelul judeţului prin vreo condamnare pentru fraudă electorală.

Print Friendly, PDF & Email