„Două capitole”, volum de dialoguri cu pictorul Constantin Flondor

Constantin Flondor. Sursă for: Galeria Jecza

O carte dialogată care pune în discuție două teme esențiale din biografia pictorului Constantin Flondor: atelierul pictorului și întâlnirea sa cu membrul fondator al grupării Prolog, Paul Gherasim, a apărut de curând sub semnătura Mariei Paşc.

 

Discuţiile dintre Constantin Flondor şi apropiaţi ai săi, Sanda Flondor, Ovidiu Bădescu și Mihai Sârbulescu – şi incluse acum în volumul Două capitole (editura Ileana. 2023) – au avut loc în Galleria 28 din Timișoara.

Constantin Flondor, cavaler de Flondor, are două pasiuni: geometria şi poezia. Coincidentia oppositorum: ce este fulgul de nea al lui Constantin Flondor, dacă nu poezie revărsată în rigoare geometrică? Poezie nezăgăzuită de rigoarea geometrică ce o configurează! Constantin Flondor, fire poetică, este geometric exigent cu sine și cu arta sa, într-un fel ce ni-l evocă pe Kant: «Două lucruri mă umplu cu mereu nouă și tot mai mare uimire și venerator cutremur, cu cât mai mult și mai stăruitor cuget la ele: cerul înstelat deasupra mea şi legea morală dinlăuntrul meu.» (Immanuel Kant, «Critica rațiunii practice»). Constantin Flondor este cavaler al văz-duhului fără seamăn în lume. Sensul adânc al acestui cuvânt, văz-duh, el îl descompune pentru a-l recompune și-i atribuie un sens salvator – Duhul de viață făcător. Și astfel, pe pânze construiește arhitecturi celeste”, scrie Maria Paşc, în Prefaţa volumului.

Cartea este disponibilă la librăria Sophia.

Personalitate centrală a scenei artistice timișorene, Constantin Flondor este recunoscut internațional prin activitatea sa în cadrul grupărilor artistice 111, Sigma1 și Prolog pe care le co-fondează, dar și prin programul educațional artistic experimental pe care îl dezvoltă, alături de colegii săi, la Liceul de Arte din Timișoara în perioada anilor 1970. În semn de înaltă recunoaștere și apreciere pentru importanta și prestigioasa carieră pusă în slujba artelor plastice, pentru talentul și dăruirea prin care a promovat școala românească de pictură, Președintele României, Klaus Iohannis, i-a conferit, în februarie 2019, Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler.

 

 

Print Friendly, PDF & Email