„Remember”, expoziţie dedicată lui Constantin Flondor, la aniversarea a 85 de ani

Foto: Constantin Duma

Prima expoziție din acest an a Galeriei Jecza îi este dedicată artistului Constantin Flondor, la aniversarea a 85 de ani. Expoziția Remember include lucrări realizate de artist în ultimii ani, alături de o serie de lucrări istorice datând de la sfârșitul anilor 1960, 1970 și începutul anilor 1980.

 

Personalitate centrală a scenei artistice timișorene, Constantin Flondor este recunoscut internațional prin activitatea sa în cadrul grupărilor artistice 111, Sigma1 și Prolog pe care le co-fondează, dar și prin programul educațional artistic experimental pe care îl dezvoltă, alături de colegii săi, la Liceul de Arte din Timișoara în perioada anilor 1970. „Constantin Flondor a reușit  să aducă în prim-plan un tip de practică artistică contemplativă și imersivă ce se bazează pe o continuă cercetare și analiză a raporturilor vizibile și invizibile dintre organicitate și geometrie, dintre legitățile tainice ale naturii și cele matematice ale științei”, spun reprezentanţii Galeriei Jecza.

Expoziția are în centrul său un demers de revizitare a propriei creații inițiat de artist în urmă cu doi ani. Constantin Flondor revine și de această dată asupra unor serii de lucrări datând din anii 1960 și 1970, pe care le plasează fie comparativ alături de creațiile ultimilor ani, fie le reconstituie sub forma unor noi lucrări, oferindu-le o nouă grilă de interpretare.

Constantin Flondor , „Brânca Maicii Domnului”. Foto: Galeria Jecza

Acest arc în timp pe care îl creionează Remember, mai spun reprezentanţii Galaeriei Jecza, „oferă privitorului șansa de a urmări evoluția unor teme specifice artei sale (de la cercetarea raporturilor dintre lumină și umbră la cea a percepțiilor subiective născute de jocul formelor concav-convex modelate în materia făinii; de la observarea ritmurilor vii, baroce, ale structurilor naturale la cea a geometriei fulgului de nea), dar și trecerile extrem de fine, dar importante, dinspre fotografie către pictură”.

Lucrările artistului au fost găzduite recent de Muzeul de Artă din Craiova (2020-2021), Galeria Diehl (2018) și Muzeul de Artă Modernă Fundația Ludwig Viena (2017 – până în prezent).

Din cauza situației curente, Galeria Jecza a decis să amâne sărbătorirea expoziției printr-un vernisaj: „Credem cu tărie că arta are imensa putere de a inspira binele în oameni. Suntem solidari cu cei aflați în cele mai grele momente astăzi în Ucraina”.

Pentru a putea vedea expoziția, care va sta deschisă în perioada 11 martie – 15 mai, la sediul Galeriei Jecza, Calea Martirilor, 51-52, Timișoara, sau pentru a avea un tur ghidat, cei interesaşi sunt invitaţi să se înregistreze accesând acest link.

 

Print Friendly, PDF & Email