Constantin Flondor, celebrat la Timişoara, la aniversarea de 80 de ani

La împlinirea vârstei de 80 de ani, unul dintre marii artiști contemporani, Constantin Flondor, este celebrat la Timişoara, prin două expoziţii.

 

Prima expoziţie dedicată lui Constantin Flondor, 2×80: Megert /Flondor, este organizată de Galeria Jecza. Vernisajul va avea loc miercuri, 14 decembrie, ora 18, prezentarea fiind susţinută de criticul de artă Alina Șerban.

Expoziţia prezintă lucrări din perioada 1968 – 1981, realizate de către Constantin Flondor, în desen sau tehnici fotografice (fotografie vintage, colaj fotografic, intervenție pe vintage print, obiect cu stică canelată), și lucrări ale lui Christian Megert, realizate începând cu anii 60, până azi.

Despre cele două nume importante ale artei contemporane europene, alăturate de expoziția 2×80: Megert /Flondor, Andrei Jecza spune că, „prin practica lor, au modificat paradigma de înțelegere a artei, lărgind câmpul de investigare asupra acesteia. Originari din spații care, în vremea anilor 60, când au început preocupările lor novatoare, erau considerate complet divergente – Timișoara lui Constantin Flondor reprezenta o zonă marginală a Estului european, pe când Christian Megert expunea în spații consacrate ale artei: la Copenhaga, în 1961, la Stedelijk Museum, din Amsterdam, în 1962, la Lausanne, Zürich, Linz sau Graz, la Kassel, în 1968, cei doi artiști s-au «întâlnit», totuși, în demersul comun de a regândi limitele artei.

Andrei Jecza menţionează, în acest sens, câteva apropieri semnificative între cei doi artişti, care sunt legați de mișcări înnoitoare ale practicilor artistice europene: Constantin Flondor este co-fondator al grupului neo-constructivist 1.1.1. și al grupului Sigma, interesat de interacţiunea dintre diverse medii artistice şi discipline ştiinţifice şi sociale și de conceperea unui nou sistem pedagogic experimental. Christian Megert a conceput manifestul pentru un „nou spațiu”, în 1961, și a expus alături de Grupul Zero, grupare artistică a cărei expresie pleda pentru un „nou început” al artei, vid de emotivitate, culoare și expresie individuală. „Experimentul, inovația, interferența dintre lumea reală și reflexul ei în creație sunt puncte în care cei doi artiști se apropie. Pe când Flondor era interesat de captarea timpului – prin fotografie, film sau însemnări ale cronologiei observației –, Christian Megert a imaginat un sistem de multiplicare, prin oglindire, a spațiului real în spațiul artei. În acest sens sunt instalațiile sale enviromentale, create pe baza principiului oglindirii fără sfârșit în «noul spațiu» pentru care artistul pledează în manifestul cu acest nume (1961, Copenhaga)”, mai spune Andrei Jecza.

Acesta dă asigurări că dialogul celor doi artiști octogenari, înfăptuit după aproape o jumătate de secol, devine, în cadrul expoziției, o convingătoare demonstrație a puterii artei de a transcende distanțe, diferențe, adversități, greu surmontabile altfel.

Expoziţia 2×80: Megert /Flondor va putea fi vizitată la Galeria Jecza, până în 1 marzie 2017.

Expoziţia de la Muzeul de artă, Flondor – Veranda cu flori de zăpadă, include 40 de lucrări, va fi vernisată joi, 15 decembrie, ora 18, fiind prezentată de directorul general al Muzeului Național de Artă al României, Călin Stegerean, de criticul de artă Ileana Pintilie şi de directorul al Muzeului de Artă Timișoara, Victor Neumann.

Cele 40 de lucrări expuse în spațiile de la etajul al doilea ale Palatului Baroc fac parte din etape diferite ale creației lui Constantin Flondor, anunţă reprezentanţii muzeului. Astfel, lucrările de grafică din anii 1970-1980 sunt completate de picturile în ulei realizate în anii ’90 sau mai recent (în ultimii doi ani), reluând unele dintre temele explorate și experimentate de artist, atât individual, cât și în cadrul grupurilor de avangardă 1.1.1. și Sigma: grădina, cernerea, fulgul de nea. „Una din surprizele acestei expoziții este reprezentată de spațiul dedicat biografiei artistului. Alături de impunătoarea reprezentare panoramică a orașului Cernăuți, locul copilăriei, referințele biografice sunt completate de o serie de autoportrete și portrete ale membrilor familiei, dar și de lucrări semnate de unchiul, părinții, fiica și nepoata lui Constantin Flondor. În acest fel, putem să vorbim de o genă artistică care s-a manifestat de-a lungul genealogiei plasticianului, pe parcursul mai multor generații”, transmit reprezentanţii Muzeului de Artă din Timişoara. 

Expoziția Flondor – Veranda cu flori de zăpadă va fi deschisă publicului până în 15 februarie 2017 şi poate fi vizitată zilnic, între orele 10-18, cu excepţia zilei de luni, când muzeul este închis.

 

Print Friendly, PDF & Email