Direcţia Sanitar-Veterinară: În Timiș nu sunt, deocamdată, probleme cu pesta porcină africană

Nici porcii domestici, nici mistreţii din Timiş nu sunt afectați până în momentul de faţă de pesta porcină africană, dar medicii veterinari şi gestionarii fondurilor de vânătoare monitorizează permanent zonele, pentru a depista din timp eventualele infiltrări de animale bolnave, transmite Direcţia Sanitar-Veterinare şi de Sănătate Publică Timiș.

 

Deocamdată nu avem probleme cu pesta porcină africană. Nu există boală sau suspiciuni de boală şi de aceea nu sunt restricţii pentru carnea de porc provenită de la animalele din judeţ. Noi monitorizăm permanent efectivele de porci din judeţ, asigurăm asistenţa veterinară pe întregul teritoriu al judeţului, am făcut instruiri cu toţi fermierii din judeţ, cu gestionarii fondurilor de vânătoare, dar şi cu medicii noştri şi cu cei cu liberă practică, din privat”, declară, citat de Agerpres, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi de Sănătate Publică Timiș, Adrian Popa.

Acesta mai spune că, pentru blocarea infestării cu virusul pestei porcine africane de la mistreţi la porcii domestici, un rol important îl au lucrătorii silvici, care pot depista la timp animalele sălbatice bolnave: „Noi nu putem merge să împuşcăm mistreţii bolnavi, nici nu ştim numărul mistreţilor din fondurile de vânătoare, de aceea lucrătorii silvici au aici un rol decisiv, dar cu toţii trebuie să conlucrăm. (…) Toţi mistreţii care se vânează sunt supuşi obligatoriu probelor la DSVSA şi doar dacă probele sunt negative, carnea poate să fie dată în consum.”

Potrivit DSVSP Timiş, în județ sunt peste 1,3 milioane de porci, în ferme şi gospodării particulare.

Print Friendly, PDF & Email