Senator USR Nicu Fălcoi: „Prea multele probleme cu care piloții militari se confruntă sunt greu de înțeles de către politicieni”

După accidentul aviatic în care şi-a pierdut viaţa locotenentul comandor Florin Rotaru, senatorul USR Nicu Fălcoi, el însuşi fost pilot miltar, spune că politicienii ar trebui să acorde mult mai multă atenție acestor oameni a căror viață e pusă în totalitate în slujba țării și să acorde mult mai multă grijă nevoilor și problemelor specifice acestei categorii profesionale.

 

Aviația militară ne oferă, din păcate, și astfel de situații dramatice. Le-am trăit de prea multe ori în cariera de pilot militar. Nu puține sunt cazurile în care aflăm că profesioniști valoroși ai acestui domeniu pleacă dintre noi prea devreme, din cauza condițiilor riscante și dificile în care își desfășoară activitatea. Cred că politicienii ar trebui să acorde mult mai multă atenție acestor oameni a căror viață e pusă în totalitate în slujba țării și să acorde mult mai multă grijă nevoilor și problemelor specifice acestei categorii profesionale”, spune Nicu Fălcoi, senator USR de Timiş.

Acesta mai spune că politicienii și oamenii, în general, ar trebui știe că un pilot militar care zboară cu un MiG-21 LanceR sau cu un F-16 câștigă între două și cinci ori mai puțin decât un pilot dintr-o companie aeriană și că „pensia aceea «nesimțită» a unui pilot militar este mult, mult mai mică decât cea a unui magistrat, a unui parlamentar sau a unuia care a fost în Aviația Civilă, de multe ori chiar și a unuia care, în Armată fiind, nu a făcut altceva decât să plimbe hârtiile dintr-un birou în altul”.

Senatorul URS acuză că prea multele probleme cu care piloții militari se confruntă sunt greu de înțeles de către politicienii care își desfășoară activitatea în fotoliile de piele din Parlament: „Din scaunul de catapultare, care uneori nu pleacă suficient de repede din cabină pentru a-ți salva viața, toate aceste realități se văd însă cu totul altfel.”

Nicu Fălcoi îşi declară convingerea că locotenent-comandor Florin Rotaru a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a evita un dezastru de proporții greu de apreciat, dat fiind numărul de peste 3000 de persoane care participau la demonstrația de la Baza Aeriană. „Decizia de a întârzia propria catapultare l-a costat, însă, viața. Ca fost pilot militar și membru al Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului României îmi plec fruntea în fața spiritului de sacrificiu dovedit de colegul nostru”, mai spune Nicu Fălcoi.

Aeronava pilotată de locotenent-comandorul Florin Rotaru s-a prăbuşit sâmbătă, 7 iulie, după un zbor executat în cadrul unui miting aerian organizat pe Aerodromul Militar Borcea.

Print Friendly, PDF & Email