Pe măsură ce vara, cu perioade de căldură excesivă, urmate de ploi violente, își intră în drepturi, țânțarii își fac tot mai mult simțită prezența în Timișoara. Cum Primăria încă nu are soluție pentru contractul de dezinsecție blocat de peste patru ani în instanță, o variantă de avarie ar putea fi delegarea acestor lucrări către societatea proprie, Horticultura.
O variantă vehiculată recent
Pentru că va fi, cu siguranță, nevoie în această vară de dezinsecție în Timișoara, Primăria a analizat mai multe variante de atribuire temporară a acestor lucrări, până în momentul în care procedura de achiziție pentru contractul de dezinsecție, contestat de ani buni în instanță, se va debloca.
Una dintre aceste variante vehiculate este societatea Horticultura, deși profilul acestei societăți, specializată pe spații verzi nu se prea potrivește cu specificul activității de dezinsecție.
„Intenționam să dăm către Horticultura această activitate. Dacă nu se poate, facem licitație. Eu consider că putem face altă licitație, juriștii încă nu au dat undă verde, dar cred că putem face una cu clauză suspensivă" declară primarul Timișoarei, Nicolae Robu.
Horticultura are ca obiect de activitate amenajările peisagistice, producerea şi comercializarea de material dendrologic și producerea şi comercializarea materialului floricol. Anul trecut manopera pentru activitățile prestate pe spațiile verzi din Timișoara a fost estimată la 4.35 de milioane de lei.
Directorul Horticultura SA, Andrei Drăgilă, spune că nu ştie nimic despre această variantă, „Din câte știu încă nu s-a discutat.”
Blocaj prelungit
Anul trecut, în vară, Primăria Timişoara a semnat un contract temporar de deratizare şi dezinsecţie, în regim de urgenţă, după ce vreme de doi ani Timişoara nu a avut parte de astfel de operaţiuni.
Din cauza existenţei virusului Zika şi a unui avertisment primit de la Ministerul Sănătăţii, Municipalitatea a activat clauza de forţă majoră şi a organizat o procedură accelerată de atribuire a unui contract temporar. Anul acesta există un mare semn de întrebare legat de dezinsecţie la Timişoara, în sensul că în continuare procedurile de atribuire sunt blocate în instanţă.
„Este regretabil că o astfel de speţă trenează de trei ani. Suntem în situaţii care pot să conducă şi la lucruri grave. Îmi e greu să înţeleg de ce nu se pronunţă odată instanţa, într-un sens sau în altul. Nu ne interesează ce firmă câştigă licitaţia”, declara primarul Timişoarei.
La jumătatea lunii iunie 2014, Primăria Timişoara anunţa că lansează o licitaţie în vederea delegării gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului, pentru activităţile de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare.
Anunţul de intenţie lansat de Municipalitate viza depunerea de oferte, până la sfârşitul lunii iulie 2014, pentru un contract a cărui valoare totală era estimată la peste 12 milioane de lei. La începutul lunii august 2014, se anunţa că procedura este blocată din cauza contestării. Şi aşa a rămas de atunci.
Anul trecut, Direcţia de Mediu anunţa sec că nu s-au efectuat de o bună perioadă de timp lucrări de deratizare, dezinsecţie, delarvizare, dezinfecţie şi tratamente fitosanitare, „având în vedere faptul că procedura de achiziţie publică a contractului pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare pentru activităţile de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare în Municipiul Timişoara a fost contestată în instanţă.”
Ultimele comentarii