Proiectul de lege privind interzicerea radarelor a revenit în Parlament „într-o formă oribilă care face practic imposibilă aplicarea Codului Rutier în ce privește viteza”, declară deputatul USR Cătălin Drulă. După promulgare, va fi liber la călcat pedala.
Deși inițial proiectul fusese respins în Comisia de Transporturi, „se pare că s-au dus negocieri și de data asta a fost votat în comisiile reunite de toate partidele politice în afară de USR”, scrie pe pagina sa de socializare Cătălin Drulă, deputat USR de Timiş. Acesta afirmă că, în actuala formă, proiectul conţine prevederi mult mai rele şi aminteşte câteva dintre acestea.
Este necesară presemnalizarea mașinilor de poliție cu radar sau a polițistului cu radar de tip pistol, cu un panou afișat cu 500 până la1000 de metri înainte pe sensul de mers. Panoul, atrage atenţia Cătălin Drulă, se montează de către administratorul drumului la solicitarea polițistului, „deci dacă pe DN1 vrea să pună Poliția un radar, sună mai întâi la compania de drumuri, CNAIR, care aduce şi montează un panou cu mesajul «Atenție, urmează radar în următorul kilometru».” De asemenea, dispozitivele radar de tip pistol nu pot fi folosite la mai multe de zece metri de mașina de poliție.
Dacă măsurarea se face de o mașină mobilă cu radar, trebuie anunțată prezența în trafic a acesteia, cu minimum 12 ore înainte, prin mass-media. O altă prevedere se referă la obligativitatea inscripționării în mod vizibil a maşinilor de poliţie cu radar şi la poziționarea lor în mod vizibil.
„Este pur și simplu o oroare. Controlul și aplicarea legii rutiere în ce privește viteza de circulație s-au transformat într-o caricatură. Cu alte cuvinte, «atenție că în 500 de metri trebuie să mergeți un pic încet, vreo 200 – 300 de metri, apoi puteți s-o călcați din nou»”, spune deputatul USR.
Acesta declară că l-a încercat un sentiment oribil când a văzut că toate partidele politice votează la unison „mizeria asta”: „La fiecare vot: pădure de mâini «pentru», 6 voturi «împotrivă»de la USR.”
Cătălin Drulă acuză deputaţii care au votat „pentru” că sunt imuni la argumente şi la absurditatea prevederilor. Şi cataloghează drept dezgustătoare lipsa de reacție a reprezentantului Ministerului Afacerilor Interne, prezent în Parlament, care „a tăcut mâlc până când am cerut eu explicit să i se dea cuvântul și conform procedurii să exprime poziția Guvernului. A bâiguit că Guvernul nu susține inițiativa și că face mult mai greu să aplice legea, dar atât. Mi-era mie rușine de uniforma și meseria acestui domn.”
Miercuri, 27 iunie, mai spune Cătălin Drulă, acest proiect de lege intră la dezbatere în plen și la votul final, dar anunţă că USR se va opune și va ataca această lege pe toate căile.
Ultimele comentarii