Deputat USR Cătălin Drulă: „Ministerul Comunicațiilor şi deputații PSD-ALDE blochează semnătura electronică”

Ministerul Comunicatiilor și deputații PSD-ALDE blochează adoptarea unui proiectul de lege elaborat chiar de Guvern și susținut de trei ministere.

 

Ministerul de Interne a inițiat un proiect de lege, proiect pe care USR îl susține și la care a depus amendamente pe unele puncte privind cărțile de identitate. Proiectul de lege privind cartea de identitate electronică prevede că orice cetățean poate semna electronic un document care, în relația cu statul, ar avea valoare de semnătură olografă. Una dintre marile bariere din calea digitalizării administrației ar fi, astfel, înlăturată.

Ministerul Comunicațiilor se ceartă cu restul Guvernului și cere amânarea «în vederea analizării proiectului de reglementare supus aprobării Parlamentului». Proiect de reglementare, reamintesc, elaborat și adoptat de Guvern, cu avizul Ministerului Comunicațiilor, și trimis pentru dezbatere în Parlament”, spune deputatul URS de Timiş Cătălin Drulă, președinte al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

Ministerul de Interne, Ministerul Finanţelor, Ministerului Dezvoltării, Guvernul, dar și reprezentanții Opoziției vor ca pe viitorul buletin electronic să fie incluse pe cip un certificat pentru semnătură electronică cu care fiecare cetățean să poată semna de pe calculator acte care, în fața autorităților publice, să aibă aceeași valoare ca și cele semnate de mână, spune Cătălin Drulă. Adăugând că „Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, la presiunea firmelor de furnizare de semnatură electronică, este împotrivă. Iar deputații PSD-ALDE blochează adoptarea proiectului, ca urmare a acestor presiuni.”

De ce nu vrea Ministerul Comunicațiilor să avem carte de identitate electronică? Miza este uriașă, afirmă deputatul USR: „Ori vom avea o carte de identitate electronică cu care, de acasă, să putem să semnăm acte, să depunem cereri și să nu mai trebuiască să stăm pe drumuri pe la ghișee – ori nu, rămâne doar un o bucată de plastic frumoasă, cu cip.”

Acesta acuză guvernarea PSD de haos, „în care nu știe stânga ce face dreapta și un ministru susține, altul se opune, iar Guvernul și majoritatea nu-și susțin propriile proiecte legislative”.

În plus, spune Cătălin Drulă, parlamentarii Opoziţiei de la Comisia pentru Tehnologia Informației au fost la un pas de a fi certaţi de către subsecretarul de stat Carmen Elian, „un adevărat cerber al societății informaționale de care nu trece nimic care ar putea ajuta digitalizarea”, că au pus pe ordinea de zi acest punct „deja amânat și răs-amânat și cu termen depășit”, în condițiile în care ministerele nu sunt armonizate.

Poate îi explică domnul ministru Cojocaru (nu de alta, dar asupra dumnealui se reflectă rău prestația doamnei Elian) care este rolul constituțional al Parlamentului și al comisiilor parlamentare, dar și că există un loc formal unde se tranșează disputele între ministere: se numește ședință de guvern. Și deciziile se concretizează prin acte formale numite hotărâri de guvern așa cum a fost cea prin care a fost adoptat acest proiect de lege”, declară deputatul Cătălin Drulă.

Acesta cataloghează drept șocant faptul că Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, care ar trebui să fie principalul promotor al digitalizării administrației, este cel care se opune cel mai vehement instrumentelor pentru a atinge acest scop. „Asta în condițiile în care România este pe ultimul loc în Europa la acest capitol”, conchide Cătălin Drulă.

Print Friendly, PDF & Email