Mai multe rezultate îngrijorătoare, date publicității în ultimele săptămâni, vin să indice deteriorarea condițiilor economice din România, atrage atenţia deputatul liberal Marilen Pirtea. Acesta mai spune că situaţia s-a agravat și prin politicile haotice pe care PSD le-a aplicat în ultimii trei ani.
„La finalul unei perioade în care, mai ales în ultimii trei ani, politicile haotice aplicate de PSD în privința creșterilor salariale nesustenabile, absenței investițiilor publice și ineficienței fiscale a aparatului de stat, au afectat economia reală, iată că motorul economic al țării începe să semnalizeze spre un spectru negativ”, declară deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.
Unul dintre factorii-cheie care intervin determinant în evoluțiile globale ale afacerilor, explică el, este capacitatea pieței muncii de a alimenta cererile de personal, mai ales în cazul sectorului primar și terțiar. Marilen Pirtea invocă în acest sens cel mai recent studiu publicat de PricewaterhouseCoopers, legat de evoluția indicatorilor pieței muncii din unghiul evoluțiilor salariale, numit PayWell 2019. Acest studiu – realizat pe un eșantion de aproximativ 100 de companii private din sectoarele financiar-bancar, farmaceutic, industrial, retail și hotelier – arată că în România 25% dintre companii iau în calcul importul de angajați, mai ales în sectoare precum cel hotelier, de construcții sau agricultură, dar și în IT&C sau business process solution.
„Scepticismul asupra capacității pieței interne a muncii din România devine tot mai susținut, în condițiile în care deficitul în creștere al forței de muncă reflectă sistematic efectele migrației, problemele demografice tot mai ample sau dezechilibrele din sistemul de învățământ, amplificate în ultimele decenii”, apreciază deputatul liberal.
Acest deficit al forței de muncă, mai spune Marilen Pirtea, indicat în cazul a 25% dintre companiile intrate în acest studiu, exercită o presiune suplimentară pentru creșteri salariale sectoriale, „chiar și peste creșterile determinate de politicile guvernamentale ale PSD, care au mărit foarfeca salarială dintre angajații din sectorul de stat și cei din economia privată. Efectul cumulat este cel al deprecierii competitivității economice în economia reală”, subliniază deputatul liberal.”
Față de ceea ce fusese estimat în ediția din 2018 a acestui studiu salarial, creșterile salariale înregistrate în 2019 au fost mai mari, adaugă deputatul PNL.
„În sine, creșterea salariilor este benefică pentru consolidarea pachetului de beneficii pentru angajați, dar dacă aceste creșteri coincid cu deficite cronice ale numărului de angajați disponibili în contingentele de forță de muncă activă, consecința se va exprima în schimbarea strategiei companiilor, care vor căuta să importe angajați sau chiar să-și relocheze unitățile. Este una dintre provocările majore cu care se va confrunta noul guvern liberal, cel care va fi chemat să caute soluții pentru problemele complexe ce au rămas în economie la finalul perioadei de guvernare PSD, caracterizată de o conduită lipsită de responsabilitate, de tip «hit and run», cu consecințele grave, sădite adânc în economie”, completează liberalul Marilen Pirtea.
Ultimele comentarii