Deputat PNL Marilen Pirtea: „Este absurd ca șase milioane de contracte de muncă să fie negociate până la 20 decembrie 2017”

După decizia de transferare a obligațiilor de plată pentru contribuțiile sociale de la angajator la angajat, o nouă decizie guvernamentală completează seria măsurilor pripite și nejustificate ale actualei Puteri, acuză deputatul PNL Marilen Pirtea. Acesta atrage atenţia că e vorba despre măsuri care vor avea urmări economice puternic negative.

 

„Guvernul marionetă instalat la Palatul Victoria, care aplică o politică decisă într-un cerc al puterii captiv grupului de interese Dragnea, a decis ca în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017 toți angajatorii să inițieze negocieri colective. Chiar și în firmele mici, care au sub 21 de angajați, acolo unde nu există un contract sau acord colectiv de muncă, este obligatorie procedura negocierii colective pentru punerea în aplicare a noilor modificări ale Codului Fiscal. În cazul angajatorilor care au încheiate contracte sau acorduri colective de muncă, decizia Guvernului adaugă obligativitatea renegocierii colective a actelor adiționale la contractele și acordurile colective de muncă în vigoare”, atrage atenţia deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, Camera Deputaților.

Acesta declară că impunerea de către Guvern a negocierilor colective, prevăzute ca obligatorii, înainte de modificările salariale presupuse de hotărârea Guvernului privind mutarea contribuțiilor sociale, într-o perioadă de negocieri de o singură lună, nu oferă o soluție practică pentru apărarea intereselor salariaților, dar nici nu este o variantă care să clarifice mecanismul de reajustare a salariilor în fața noilor modificări ale Codului Fiscal, care vor opera începând cu ianuarie 2018. „Negocierea impusă cu forța pentru toți angajatorii și pentru un volum de peste șase milionane de contracte de muncă nu va însemna decât o pierdere de vreme și un simulacru de dialog între angajatori și angajați, cu prea puține șanse de a realiza protecția angajaților în fața iminentei scăderi a venitului net”, avertizează Marilen Pirtea.

Acesta mai spune că se poate urmări și ipoteza unei temeri a Guvernului cu privire la imposibilitatea modificării celor peste șase milioane de contracte de muncă la începutul anului 2018, cu cauze ce țin de creșterea imediată a volumului de operații pe care Inspectoratele județene de muncă ar trebui să le realizeze. „În fața acestei uriașe probleme administrative, față de care nu au fost adoptate niciun fel de măsuri guvernamentale, singurul răspuns previzibil este cel al tergiversării procesului de implementare a modificării contractelor de muncă. Această previzibilă tergiversare se poate motiva acum prin absența negocierilor sau a rezultatelor de negociere, impuse ca obligatorii într-o adevărată cursă contra-cronometru, în intervalul extrem de scurt al următoarei luni”, declară deputatul liberal.

Acesta conchide că se poate observa o practică a actualei guvernări, repetată în cursul acestui an, prin care Guvernul se derobează de responsabilități și încearcă să găsească vinovați pentru eșecul politicilor sale publice, aflați oriunde altundeva decât în propriul său cerc de putere.

Print Friendly, PDF & Email