Având în vedere creșterea prețului la energie în toată Uniunea Europeană, care afectează aproape jumătate de miliard de cetățeni, abordarea guvernamentală se concentrează pentru echilibrarea pieței de consum din România, prin adoptarea asupra unui pachet masiv de măsuri pentru compensarea creșterilor de prețuri la energie și gaze naturale, declară deputatul PNL Marilen Pirtea.
În ședința de ieri, 15 septembrie, a Guvernului a fost citit, în primă lectură, proiectul de decizie pentru introducerea unei scheme de acordare a sprijinului financiar lunar pentru plata prețului final aferent consumului de energie electrică și gaze naturale pentru lunile noiembrie 2021 – martie 2022, destinat consumatorilor casnici. Este vorba de aproximativ cinci milioane de gospodării beneficiare, în care se regăsesc în jur de 12 milioane de români.
În cazul energiei electrice, explică deputatul liberal Marilen Pirtea, vor beneficia de schema de sprijin clienții casnici cu un consum mediu între 30 şi 200 KWh/lună, care nu fac parte din categoria consumatorului vulnerabil. Acestora le va fi compensată diferența dintre prețul facturat și prețul mediu al pieței. În privința gazelor naturale, mai spune Marilen Pirtea, au fost identificate patru paliere de consum pentru care Guvernul va suporta o parte din factura pentru încălzire cu gaze naturale, „la 300, 600, 900, 1100 și 120 metri cubi de gaze consum anual, pentru care va fi compensată factura la gaze cu 25%, măsura urmând să se aplice pentru 2,3 milioane de gospodării, în care se regăsesc cinci milioane de români”.
Nu în ultimul rând, adaugă deputatul Marilen Pirtea, masivul pachet de compensare a creșterilor de prețuri la energie și gaze naturale se adresează și companiilor, consumatorilor non-casnici, mai ales prin susținerea proiectelor de eficiență energetică, prin care vor fi susținute investițiile în echipamente care consumă cât mai puțină energie: „Astfel, companiile vor beneficia de o subvenție până la 100 de kilowați, atunci când își instalează panouri de producere energie, decizia de finanțare acoperind toate proiectele ce vor fi depuse”.
Ultimele comentarii