La început de vacanţă parlamentară, un deputat PDL din Timiş vine cu un raport de activitate pe anul acesta în faţa celor care i-au încredinţat mandatul. “Ei sunt cei care m-au mandatat ca parlamentar de Timiș. Ei sunt cei pe care îi reprezint în Parlamentul României”.
Deputatul PDL Cornel Sămărtinean spune că, în perioada 1 februarie – 1 iulie, a susținut 12 declarații politice în Parlament şi a adresat şapte interpelări miniştrilor Cabinetului Ponta, în privinţa unor probleme locale, dar şi pe teme de interes național, legate de dezastrul economic și social urmare a guvernării PSD. Printre problemele locale abordate se află situaţia Gării de Nord din Timișoara, trenarea înfiinţării unui spital regional în Timișoara şi aspecte ce ţin de păstrarea și conservarea istoriei și culturii orașului. “Din cele şapte interpelări și întrebări am primit răspuns la patru din ele, la trei mai aștept și acum, cu toate că ne aflăm la sfîrșitul lunii iulie și sesiunea parlamentară s-a încheiat de mult. Asta deşi termenul limită până la care deputatul primește un răspuns este de 30 zile calendaristice”, spune Cornel Sămărtinean.
Acesta aminteşte în context de interpelarea adresată ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, din 8 aprilie, referitoare la situația Institutului Regional de Oncologie din Timișoara. Tot fără răspuns a rămas și interpelarea adresată ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, din 23 iunie, referitoare la managementul defectuos al absorbţiei fondurilor europene în actualul exerciţiu bugetar. La fel, interpelarea adresată ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, datată 24 iunie, referitoare la dubla facturare a contravalorii certificatelor verzi către consumatorii casnici de energie electrică din România.
Tot în perioada 1 februarie – 1 iulie, mai spune deputatul PDL, a susținut în plenul Camerei Deputaților amendamentele la bugetul de stat pe anul 2014 pentru județul Timiș. „Din păcate, toate amendamentele au fost respinse, atât în comisiile de specialitate, cât şi în plen, majoritatea parlamentară considerând neimportante amendamentele prezentate, deşi Timişoara contribuie după Bucureşti, cu cei mai mulţi bani la bugetul statului”, spune Cornel Sămărtinean.
În cadrul activității sale parlamentare pe cele şase luni sunt menționate depunerea a 20 de proiecte legislative, precum și semnarea a cinci moțiuni simple, alături de deputați din Grupul parlamentar al PDL.
Referitor la activitatea din cadrul circumscripțiilor electorale, în cadrul programului de audiențe, mai spune Cornel Sămărtinean, parlamentar în Colegiul uninominal nr. 1 Timişoara, problemele prezentate de către cetățeni au fost din diverse domenii: de la propuneri de a Legii administratiei publice locale, la creșterea șomajului și lipsa locurilor de muncă în Timișoara, dificultăți în obținerea unei locuințe, propunere de construcție a unei parcări ecologice ori reglementarea gestionării defectuoase a furnizării energiei termice pe plan local.
„Aşa cum am mai declarat, nu vreau să fiu un deputat anonim, și de aceea toată activitatea mea de deputat a fost, este și va fi concentrată către problemele și nevoile cu care se confruntă cetățenii Timișoarei. Ei sunt cei care m-au mandatat ca parlamentar de Timiș. Ei sunt cei pe care îi reprezint în Parlamentul României”, mai spune deputatul democrat-liberal Cornel Sămărtinean.
Angajatul aeroportului Traian Vuia:”Nu vreau sa fiu un angajat marioneta”.Din data de 18 iunie 2012 ora 10:00,au trecut peste 100 de saptamani !!!,timp in care angajatul aeroportului Traian Vuia,asteapta niste lamuriri clare,la urmatoarele spete:a)dividentele 2010-2012 au fost date,dar ulterior returnate,pe ce baza juridica? ;b)daca dosarul penal de spionaj al directorului general aeroport Traian Vuia,din perioada 10 ianuarie 2010-18 iunie 2012 ora 10:00, dipl.ing. Samartinean Cornel Mircea,a fost solutionat?;c)contractele dubioase,cele sub tarifele etalon,au influentat baza de calcul al sumelor dividentelor?;
Monica Macovei, adăugând că “atâta vreme cât cetăţenii percep că legea se încalcă, în România va fi sărăcie şi deznădejde şi nu va fi bunăstare şi dreptate”.
Adevar graiti,doamna !!!
“Nu inteleg ratiunea monitorizarii unui director de aeroport in baza unui mandat de siguranta nationala! Doar daca nu se depistase vreo celula Al Quaida prin vreun terminal al aeroportului”, spune Cornel Samartinean, contrariat ca asemenea informatii s-au scurs din dosarul procurorilor catre presa.
Domnul Cornel-Mircea Sămărtinean:
„Pesedizarea în ritm accelerat a instituţiilor statului român”
Săptămâna trecută am asistat în cadrul plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului României la o nouă demonstraţie de dispreţ a actualei guvernări pentru ceea ce înseamnă instituţiile statului şi funcţionarea democratică a acestora. Am avut parte de mărunte trocuri politice în cadrul unor instituţii care ar fi trebuit să rămână independente şi imparţiale, pentru că de ele depinde funcţionarea economiei româneşti şi a statului de drept. Este regretabil faptul că, pe lângă câţiva profesionişti numiţi la BNR, Curtea de Conturi, ASF, SRR, s-au strecurat şi diverse personaje a căror singură recomandare este apartenenţa politică.
Prin acţiunile sale PSD a pus stăpânire şi a politizat BNR. Mutarea domnilor Voinea şi Gherghina certifică acest lucru. Liviu Voinea, ministru al bugetului, a fost votat ca viceguvernator al BNR, iar secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina, a devenit membru al Consiliului de administraţie. Postul de guvernator al BNR nu a generat dispute, domnul Mugur Isărescu a fost validat de plenul reunit al Parlamentului Romîniei pentru un nou mandat de cinci ani de zile. Noile numiri în Consiliul de administraţie al BNR sunt rezultatul cotropirii BNR de către PSD. Împărţirea locurilor în Consiliul de administraţie al BNR a generat controverse pentru că PSD nu a respectat algoritmul parlamentar, potrivit căruia mandatele se repartizează direct proporţional cu numărul de parlamentari. PSD şi-a adjudecat patru locuri, iar principalele partide din opoziţie, PDL şi PNL, au fost puse pe acelaşi plan cu UDMR şi PC, obţinând câte un singur loc, deşi PNL are 143 de parlamentari, PDL – 55, UDMR – 26, iar PC – 23.
Promovarea la ASF a lui Marian Sârbu în locul lui Daniel Dăianu, care a demisionat din funcţie pentru a candida pe o poziţie în BNR, nu a ţinut seama de dezastrul financiar pe care acesta l-a provocat din postura de şef al Comisiei Naţionale de Supraveghere a Pensiilor Private: cheltuieli nejustificate de milioane de euro şi incompetenţa dovedită în dezvoltarea sistemului privat de pensii.
În cazul Curţii de Conturi, partidele din arcul majoritar şi-au adjudecat toate funcţiile vacante, încălcând şi în acest caz algoritmul. PNL şi PDL nu au obţinut niciun post, deşi au mai mulţi parlamentari comparativ cu UDMR şi PC. Preşedintele Comisiei de buget, finanţe din Senat, Cosmin Nicula (PSD), a fost validat de Comisiile de buget din Camera Deputaţilor şi Senat pentru un post de vicepreşedinte la Curtea de Conturi. Numirea este strict politică într-o instituţie al cărei statut este apolitic, domnul Cosmin Nicula fiind lipsit de expertiză în acest domeniu. PSD a sfidat orice cutumă parlamentară şi a decis ca la Curtea de Conturi coaliţia majoritară să ocupe toate cele şase posturi. Absenţa oricărei candidaturi propuse de opoziţie demonstrează dorinţa PSD de a controla şi această instituţie. De fapt, modalitatea de alocare a acestor posturi la Curtea de Conturi reprezintă un cadou pentru liniştea unor baroni locali: Mazăre, Oprişan, Duicu.
Tot în cadrul aceleiaşi şedinţe comune, partidele din arcul guvernamental au reuşit să se impună şi în Consiliul de administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune. S-a încălcat art.19 alin. 2 a din Legea nr.41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTV, conform căruia, citez, „Grupurile parlamentare reunite din cele două Camere ale Parlamentului înaintează propuneri pentru cele opt locuri din consiliul de administraţie, potrivit configuraţiei politice şi ponderii lor în legislativ.” În mod abuziv, PSD a sfidat şi o decizie a Curţii Constituţionale din 26 septembrie 2012 care face referire la modalitatea de alocare a acestor posturi. Votul dat de majoritatea parlamentară în şedinţa comună din 16 iunie 2014 a demonstrat încălcarea triunghiului independenţei decizionale dintre politica monetară a BNR, politica fiscal-bugetară a Guvernului României şi politica de audit-control a Curţii de Conturi.
Vacantarea unor posturi în instituţiile de stat subordonate Parlamentului României a devenit un nou prilej pentru întărirea controlului exercitat de PSD şi aliaţii săi. Instituţiile menţionate au, fiecare, o miză importantă: BNR are un rol important în plan financiar, Curtea de Conturi controlează cheltuirea banilor publici, iar SRR asigură mediatizarea într-un an electoral.
Pe zi ce trece, în ritm accelerat, PSD distruge echilibrul dintre mecanismele de funcţionare ale instituţiilor statului printr-un proces foarte bine pus la punct, un proces de pesedizare. Acesta este doar unul din principiile pe care se bazează Programul de guvernare al partidului-stat PSD condus de premierul Victor Ponta.
Felicitari Domnule Deputat Samartinean pentru activitatea depusa in vederea dezvoltarii municipiului Timisoara. Succes!