Deputat Cornel Sămărtinean: “Aplicarea în continuare a politicii de supraimpozitare şi tăiere a investiţiilor va împinge România spre un dezastru economic şi bugetar”

Cornel SamartineanÎntr-o declaraţie politică susţinută în Parlamentul României, un deputat PDL de timiş vorbeşte despre recesiunea economică şi “performanţele” Guvernului Ponta 3 şi avertizeazcă că, dacă în continuare va fi aplicată politica de supraimpozitare şi tăiere a investiţiilor, România va fi împinsă spre un dezastru economic şi bugetar”

 

La începutul lunii septembrie, Eurostat, Oficiul European de Statistică, a confirmat recesiunea în care se află România, care a înregistrat o scădere a Produsului Intern Brut cu 0,2%, în trimestrul I al acestui an, faţă de trimestrul al IV-lea al anului 2013, şi de 1% în trimestrul al II-lea din 2014, faţă de precedentele trei luni, reaminteşte, cu titlu de avertisment, deputatul PDL de Timiş Cornel Sămărtinean. Totodată, investiţiile străine directe sunt în scădere cu 13,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, lucrările de infrastructură au scăzut şi ele, cu 26.7%, în primul semestru al lui 2014, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. Iar cheltuielile publice cu investiţiile au fost în scădere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Ministerului Finanţelor Publice.

Constatăm că România a înregistrat, în trimestrul al II-lea din 2014, în raport cu primele trei luni ale anului, cea mai mare scădere economică din UE. Acestea nu sunt singurele veşti proaste pe care le înregistrează sectorul economic în guvernarea Victor Ponta”, spune, într-o declaraţie politică prezentată, la începutul acestei săptămâni, în plenul Parlamentului, deputatul PDL de Timiş Cornel Sămărtinean. Astfel, declară democrat-liberalul, în ceea ce priveşte numărul de locuri de muncă, tot Eurostat spune că, în trimestrul al II-lea al acestui an, numărul de angajaţi a scăzut cu 3,1% faţă de perioada similară anului trecut. “Din nou, avem de-a face cu cea mai mare scădere dintre toate statele UE, luând în calcul datele prezentate de instituţia europeană.

Tăierea de investiţii în primul semestru de peste 6,5 miliarde lei a determinat scăderea dramatică a locurilor de muncă în sectorul privat, România situându-se pe primul loc, din păcate, în clasamentul ţărilor membre UE în ceea ce priveşte scăderea numărului de locuri de muncă”, avertizează Cornel Sămărtinean.

Acesta mai spune că, analizând ceea ce s-a întâmplat cu investiţiile străine directe şi cu investiţiile publice în prima parte a acestui an, rezultatele nu surprind pe nimeni. El afirmă că aceste contraperformanţe ale Guvernului Ponta sunt cauzate şi de introducerea accizei de 7 eurocenţi, a taxei pe stâlp şi de cele 36 de taxe şi impozite introduse de guvernarea Ponta.

La 25 de ani de la Revoluţie, după doi ani şi jumătate de guvernare PSD, cetăţenii români se zbat încă în lipsuri şi prea mulţi dintre ei în sărăcie. Înacest context, ne punem o întrebare firească : Are Guvernul Ponta în vedere un plan de acţiune privind ieşirea României din recesiune, pentru redresarea economiei şi pentru crearea de locuri de muncă?”, se întreba, retoric desigur, de la tribuna Parlamentului, Cornel Sămărtinean. Ştiind că realitatea ne arată că strategia economică a Guvernului Ponta este caracterizată “de lipsa de expertiză în înţelegerea problemelor şi nevoilor economiei reale, de o politică fiscală haotică, incoerentă, lipsită de orice minimă predictibilitate, ostilă mediului de afaceri şi economiei în general”.

Deputatul Cornel Sămărtinean apreciază că aplicarea în continuare a politicii de supraimpozitare şi tăiere a investiţiilor va împinge România spre un dezastru economic şi bugetar cu consecinţe grave asupra mediului de afaceri şi asupra nivelului de trai al românilor.

Print Friendly, PDF & Email