Deputat PDL Cornel Sămărtinean: „Pe 30 noiembrie, Republica Moldova îşi va certifica parcursul european”

Cornel Samartinean bustÎn preambulul alegerilor din 30 noiembrie, din Republica Moldova, deputatul PDL de Timiş Cornel Sămărtineanu apreciază că, dacă România a ales, în 16 noiembrie, deschiderea definitivă către Europa, către democraţie, pe 30 noiembrie este rândul Republicii Moldova să îşi certifice parcursul european.

 

Alegerile legislative care vor avea loc în data de 30 noiembrie în Republica Moldova reprezintă un moment istoric, care trebuie să marcheze consolidarea parcursului ireversibil spre Europa al Republicii Moldova şi continuarea reformelor democratice”, spune deputatul PDL de Timiş Cornel Sămărtineanu, într-o declaraţie politică. În caz contrar, apreciază acesta, toate eforturile depuse de Guvernul pro-european de la Chişinău, dar şi de UE, inclusiv eforturile intense ale României în această direcţie strategică vor fi în zadar. De aceea, mai spune deputatul democrat-liberal, acest moment este pentru România, aflată la frontiera cu UE şi NATO, o problemă de securitate naţională: „Republica Moldova a fost şi va rămâne o temă majoră a României în contextul european. Comuniunea de limbă, istorie, civilizaţie şi cultură a Republicii Moldova cu România constituie un episod unic la nivel european. România are o datorie faţă de cetăţenii aflaţi dincolo de Prut, datorie derivată tocmai din această relaţie specială. Unirea celor două spaţii româneşti se va realiza în interiorul UE. Tocmai de aceea, votul din 30 noiembrie este hotărâtor”.

Cornel Sămărtinean mai spune că, pe 16 noiembrie, România a ales deschiderea definitivă către Europa, către democraţie: „Cetăţenii români au votat pentru o Românie normală, o Românie a respectului şi bunului simţ, o Românie a prosperităţii, o Românie curată şi decentă, o Românie puternică, o Românie europeană, o Românie a lucrului bine făcut”.

Pe 30 noiembrie, se declară convins deputatul timişea, Republica Moldova îşi va certifica parcursul european. “Votul cetăţenilor moldoveni va reprezenta opţiunea pentru acest parcurs. Republica Moldova are şansa să revină la valorile europene de care a fost despărţită prin forţă de o istorie ostilă. Republica Moldova trebuie şi merită să se întoarcă la valorile europene pe care, în realitate, nu le-a abandonat niciodată și pe care le-a reafirmat din prima zi a independenţei de stat”, mai spune Cornel Sămărtinean.

Acesta declară că Acordul de asociere semnat la data de 27 iunie 2014, la Bruxelles, între Uniunea Europeană și Republica Moldova reprezintă o formă concretă de cooperare politică şi economică, fiind un instrument creat pentru ţările din Parteneriatul Estic, aflate în antecamera aderării şi a accederii la statutul de ţară candidată în procesul de aderare la UE. „Semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova – UE a reprezentat  fără îndoială un act de importanță istorică. Este o confirmare a parcursului ireproșabil al Republicii Moldova, dar și o încununare a eforturilor diplomatice asidue depuse de România în ultimii zece ani de zile. În primul și în primul rând este meritul cetățenilor din Republica Moldova, care au rezistat tuturor presiunilor, dorind să urmeze calea europeană”, afirmă deputatul PDL Cornel Sămărtinean.

Acesta mai spune că Republica Moldova s-a angajat pe un traseu european ferm, însă nu ferit de riscuri. Şi că semnarea Acordului de Asociere cu UE, obținerea unui grad crescut de securitate economică, energetică, integrarea cât mai aprofundată în mecanismele de cooperare ale UE sunt etape esenţiale pentru finalizarea cu succes a acestui proces. „Reintegrarea europeană a Republicii Moldova este o reparaţie istorică atât pentru cetăţenii moldoveni, cât şi pentru o Europă prea mult timp lipsită de componentele şi valorile ei estice”, afirmă deputatul de Timiş.

Care numeşte Republica Moldova drept o „povestea de succes” a Parteneriatului Estic și a Politicii de Vecinătate a UE, „pentru că a strâns din dinți și și-a respectat cu orice preț angajamentele în fața UE. Vocaţia europeană a Republicii Moldova, precum şi dorinţa  de a merge mai departe pe drumul integrării europene reprezintă expresia voinţei proprii şi a unui sprijin din partea cetăţenilor în acest sens”. 

Print Friendly, PDF & Email