A trecut un an de când Primăria Timişoara a supus atenţiei Consiliului Local proiectul deja celebrei Clădiri educaţionale multifuncţionale de la Grădina Zoologică, cea despre care consilierii locali spuneau că e mai scumpă decât un aquapark. Atunci, primarul Timişoarei spunea că preţul i se pare exagerat, şi se promitea o revizuire a devizului pentru acest imobil. Lucru care nu s-a mai întâmplat. Dimpotrivă, aşa cum reiese dintr-un proiect de hotărâre de consiliu local, făcut public recent, devizul, şi aşa astronomic, al clădirii ar mai putea creşte în perioada următoare.
Un an fără nimic concret
Un proiect ceva mai vechi al Primăriei Timişoara, legat de realizarea la Grădina Zoologică a unei clădiri educaţionale, a generat încă de acum un an discuţii în contradictoriu şi controverse în Consiliul Local. Mai mulţi aleşi locali spuneau atunci, şi spun şi acum, că preţul pe metru pătrat construit al respectivei investiţii este aproape dublu faţă de preţul pieţei şi că soluţiile tehnice aferente proiectului sunt scumpe şi ineficiente. Grosul finanţării urmează să fie prevăzut anul viitor, când Primăria Timişoara va trebui să dea 3,5 milioane de lei, iar Ministerul Mediului, 2,4 milioane de lei. Astfel, prin bugetul anunţat deja, valoarea totală a proiectului este 6,3 milioane de lei (respectiv, 1, 3 milioane de euro). Deşi până şi conducerea Primăriei Timişoara a considerat preţul mare, şi a solicitat o revizuire a devizului aproximat pentru construcţia acestui imobil, acest lucru nu s-a mai întâmplat.
La următoarea şedinţă de plen consilierilor locali li se cere aprobarea bugetului multianual necesar implementării, cu acelaşi buget controversat şi contestat de mai mulţi aleşi locali timişoreni. Mai mult, s-ar putea ca devizul chiar să crească, nu să scadă, având în vedere că a fost reactualizată documentaţia tehnico-economică pentru realizarea obiectivului de investiţie “în vederea conformării cu standardele, normele tehnice privind proiectarea şi realizarea lucrărilor de construcţii şi a legislaţiei în vigoare”.
Ca atare, s-au stabilit o serie de elemente adiacente şi suplimentare, printre care se numără actualizarea proiectului tehnic, caietelor de sarcini, a detaliilor de execuţie şi a devizelor, reproiectarea completă a instalaţiilor electrice, “deoarece s-au modificat normele tehnice care le înlocuiesc şi/sau completează pe cele valabile”, adaptarea la soluţii ecologice privind asigurarea apei calde menajere şi încălzirii, eficientizarea energetică şi ecologică conform normelor U.E., introducerea sistemului KNX de coordonare a tuturor instalaţiilor şi respectarea Ordinului pentru modificarea Reglementării tehnice privind calculul termotehnic al elementelor de construcţie ale clădirilor. La acestea se adaugă elaborarea planşelor de dotări pentru piese de mobilier, elemente de inventar gospodăresc, dotări PSI, dotări necesare securităţii muncii, alte dotări necesare în funcţie de specific, precum şi cheltuielile legate de taxele şi contribuţiile privind taxa pentru inspecţia în construcţii (cu o marjă generoasă, între 0,1% şi 0,7%) şi contribuţia pentru Casa Socială a Constructorilor (0,5%), taxe şi contribuţii care, spun chiar iniţiatorii proiectului, nu au fost incluse în documentaţia tehnico-economică iniţială. Şi această nouă documentaţie a fost supusă reautorizării Romsilva, prin Direcţia Silvică Timiş, şi Ministerului Culturii. Astfel, în loc ca devizul respectiv să scadă, acesta ar putea creşte, ceea ce arată că, la fel ca în cazul multor alte proiecte controversate, toate discuţiile şi certurile din Consiliul Local au fost inutile.
Consilier local: “Clădirea are un preţ pe metrul pătrat mai mare ca un hotel de cinci stele”
Consilierul local P.D.-L. Ştefan Constantin Sandu susţine că, deşi au existat controverse legate de acest proiect, încă de când a fost prezentat Consiliului Local, preţul prezentat iniţial nu a mai scăzut, în ciuda promisiunilor Primăriei. “Ni s-a spus că preţul va scădea şi cu 50% la atribuirea lucrărilor. Până la urmă, preţul pe metrul pătrat pentru acel imobil depăşeşte 1.600 de euro, ceea ce este enorm. Este preţul pe metrul pătrat pentru construirea unui hotel de cinci stele. La ultima şedinţă de plen chiar s-a spus că Primăria a avut rezerve la achiziţionarea unui imobil cu un preţ de 360 de euro pe metrul pătrat, dar construieşte la un preţ de cinci ori mai mare, fără a include valoarea terenului”, spune consilierul local.
Dotări considerate extravagante
Proiectul Primăriei Timişoara, legat de realizarea la Grădina Zoologică a unei clădiri educaţionale, a rămas neschimbat şi după rectificarea bugetului Municipalităţii. La un simplu calcul al suprafeţei construite, care este de 471 de metri pătraţi, iar desfăşurată, de aproximativ 1.000 de metri pătraţi, cu tot cu sală multifuncţională, cu amenajările exterioare, cu diverse parcări, rezultă, spune grupul de consilieri P.D.-L., un cost de peste 1.600 de euro pe metrul pătrat. Or, un metru pătrat de clădire rezidenţială este actualmente 860 de euro.
Conform unor aleşi locali, la acest preţ se puteau ridica două clădiri. O parte dintre cei care au cerut lămuriri legate de acest proiect l-au comparat cu un aqualand terminat recent la Oradea, cu opt bazine încălzite, tobogane, aparat de făcut valuri şi alte dotări scumpe, care a costat aproximativ 1.000 de euro pe metrul pătrat.
Reprezentanţii Direcţiei de Mediu au precizat că, iniţial, proiectul era prevăzut în roşu şi că, ulterior, au apărut diferenţe de preţ date de faptul că imobilul este… mobilat. În plus, au precizat aceştia, pentru realizarea sticlei acvariilor şi terariilor sunt doar doi furnizori în Europa, ceea ce, susţin ei, ridică preţul.
Însă chiar şi folosirea acestor materiale extrem de greu de găsit nu li s-a părut consilierilor plauzibilă raportată la preţul total calculat.
Acest preţ i s-a părut mare şi primarului Nicolae Robu, care a declarat într-o şedinţă de plen: “Este un proiect pentru care s-a obţinut finanţare în anumite condiţii şi el trebuie materializat, altminteri se iese din graficul de finanţare şi se pierd toţi banii. Îmbunătăţirile pot fi aduse din mers şi eu chiar voi urmări să se aducă aceste îmbunătăţiri, desigur cu altă finanţare, pentru că, din păcate, nu mai putem acum să modificăm proiectul în formula pentru care s-au obţinut banii pentru el”.
Încă din 2008, Direcţia de Mediu a Primăriei a promovat acest proiect legat de realizarea acestei clădiri educaţionale în cadrul Grădinii Zoologice din Timişoara. De atunci, devizul proiectului nu s-a modificat prea mult, deşi preţurile de pe piaţa imobiliară şi a construcţiilor s-au schimbat foarte mult, în sensul unor scăderi semnificative de tarife. Proiectul a fost readus în actualitate în 2013, când s-a realizat reactualizarea documentaţiei din 2008, aşa cum s-a întâmplat în cazul multor studii de fezabilitate sau prefezabilitate.
Un alt aspect controversat legat de acelaşi proiect este soluţia de încălzire, respectiv o centrală cu peleţi. Mai mulţi consilieri locali susţin că ar fi trebuit să se fi folosit o pompă de căldură, eventual cu panouri solare, care să aibă aport la încălzire, sau chiar că o centrală pe lemne era o soluţie mult mai convenabilă, în condiţiile în care Primăria plăteşte sume de ordinul sutelor de mii de lei pentru tăieri de corecţie anuale, la arborii din oraş, deci ar fi existat fără probleme combustibil gratis din această sursă pentru o centrală pe lemne.
Primarul le-a dat dreptate consilierilor locali care au contestat această soluţie de încălzire aleasă pentru noua clădire, precizând: „Sigur că ar fi bine să se vină cu aceste soluţii mai moderne, cu pompe de căldură cu celule fotovoltaice, pentru a asigura cheltuieli de funcţionare cât mai mici. Asta şi eu cred că ar fi binevenit. Dar putem să-l completăm cu o susţinere din venituri proprii, ca să asigurăm acele cheltuieli de funcţionare cât mai reduse”.
O altă componentă care a generat semne de întrebare este izolarea termică. Grupul de consilieri P.D.-L. susţine că, în devizul prezentat, izolaţia pe anumite porţiuni a clădirii este de 10 – 15 cm polistiren extrudat. Or, nu se ştie dacă se găseşte polistiren extrudat de 10 – 15 cm în România, pentru că nu se foloseşte decât la comandă şi numai în sandvici cu aluminiu, în niciun caz la o clădire de terariu sau de locuit. Conform aleşilor locali, acest tip de polistiren trebuie adus pe comandă specială din Austria, şi nu e normal să se aleagă o astfel de soluţie, nejustificată din punct de vedere al costurilor şi utilităţii, pentru o clădire realizată din bani publici.
Reprezentanţii Direcţiei de Mediu au precizat în acest cotext că, pur şi simplu, aceasta a fost soluţia aleasă de proiectant: „Din punct de vedere al izolaţiei, am chemat proiectantul care a ales soluţia tehnică. Noi am scos la licitaţie acest serviciu, iar experţii au stabilit datele acestea după ce au făcut nişte evaluări tehnice”.
Ultimele comentarii