Unul dintre cele mai importante proiecte cu finanţare europeană din Timiş, reabilitarea Bastionului timişorean, nu a avut parte de o finalizare a investiţiei pe măsura aşteptărilor. Unele neconformităţi, dar şi dificultatea atribuirii spaţiilor continuă să le dea de furcă reprezentanţilor administraţiei judeţene. Deşi mai mulţi consilieri judeţeni au cerut o verificare extinsă a ceea ce se întâmplă la Bastion, pentru ca în eventualitatea unui audit din partea forurilor europene să nu existe probleme şi să se solicite restituirea finanţării, nu s-a mai concretizat nimic.
“Să nu ne trezim că se face cultură cu berea”
Dată exemplu ca una dintre cele mai consistente finanţări europene derulate în Timiş, reabilitarea şi revitalizarea fortificaţiei Bastionului a beneficiat de finanţare prin Programul Phare 2005 Dezvoltare Regională, presupunând o investiţie de peste 9,7 milioane de euro. Din această sumă, cinci milioane de euro provin din fonduri Phare, 1,7 milioane de euro au fost alocaţi de la bugetul de stat, 2,3 milioane de euro au fost de la Consiliul Judeţean Timiş, iar puţin peste un milion de euro au fost alocaţi din bugetul Primăriei Timişoara.
Deşi, conform proiectului, prin spaţiile care urmau a fi atribuite, Bastionul urma să devină centrul spaţiului socio-cultural al Timişoarei, din felul în care au evoluat ulterior lucrurile nu prea rezultă că acest obiectiv ar putea fi atins.
Aşa se face că luna trecută, cu ocazia publicării unui proiect legat de propunerea consilierului judeţean P.S.D. Adrian Negoiţă, care a solicitat plenului C.J. Timiş ca spaţiul liber din Bastion să fie repartizat Comisiei de cultură, învăţământ, tineret şi sport, unde să-şi poată desfăşura şedinţele împreună cu Asociaţia Timişoara Capitală Culturală, C.J. Timiş a recunoscut că nici acum nu a reuşit să ocupe spaţiile din complexul renovat, conform specificaţiilor din proiectul de finanţare. “Pentru aceste spaţii s-a organizat licitaţie, fiind ocupate o parte din ele. Spaţiul ce face obiectul propunerii nu s-a ocupat, neavând solicitanţi”, spun reprezentanţii administraţiei judeţene.
În spaţiul respectiv, care are o suprafaţă totală de 376,56 de metri pătraţi, ar fi trebuit să funcţioneze, conform proiectului, o cafenea, un depozit de cafenea, o sală de seminar şi un atelier de editare foto/video, plus terasă. Tocmai suprafaţa mare a dus la discuţii legate de această atribuire la şedinţa de plen din decembrie 2013, consilierul judeţean P.P.-D.D. Petru Juravle, precizând cu această ocazie: “Amendamentul meu a pornit de la premisa că 342 de metri pătraţi din Bastion nu se pot justifica pentru acea comisie. Dacă se poate justifica această suprafaţă, atunci poate că fac şi o echipă de dansuri acolo. (…) sunt suprafeţe care se ocupă doar de dragul de a se ocupa.”
Aceste controverse au determinat conducerea C.J. Timiş să amâne proiectul pentru şedinţa din ianuarie, la propunerea preşedintelui Titu Bojin. “Pentru a fi cât mai bine informaţi, eu propun amânarea discuţiilor asupra acestui proiect de hotărâre. Vom discuta şi cu reprezentanţii asociaţiei şi vom găsi formula legală prin care putem să le atribuim spaţiu, astfel încât să nu încălcăm regulamentul Bastionului, stabilit de atunci când am cheltuit fondurile europene pentru reabilitarea lui”, a declarat Titu Bojin.
“Să nu ne trezim că dintr-un spaţiu destinat culturii se ajunge la cafenea care, de fapt, e berărie. Să nu ajungem în situaţia în care, la un audit al proiectului de finanţare europeană, să trebuiască să dăm banii înapoi. Ni s-a spus, celor care avem rezerve, că suntem împotriva culturii. Nu suntem împotriva culturii, dar nu vrem să vedem că se face cultură cu berea”.
Consilier P.P.-D.D. Ilie Bertea
Consilierii judeţeni care au avut rezerve legate de atribuirea gratuită de spaţii din Bastion spun că vor monitoriza cu foarte mare atenţie cum se folosesc spaţiile acordate de către C.J. Timiş. Unul dintre ei este consilierul judeţean P.P.-D.D. Ilie Bertea care spune că, dacă tot era să se atribuie gratuit spaţiul pentru o comisie a C.J. Timiş, puteau primi spaţii şi alte comisii, nu doar cea de Cultură, pentru că suprafaţa este destul de mare. Acesta anunţă că va monitoriza aceste spaţii atribuite de către administraţia judeţeană. “Să nu ne trezim că dintr-un spaţiu destinat culturii se ajunge la cafenea care, de fapt, e berărie. Am mai avut astfel de experienţe de-a lungul anilor. Dacă nu se respectă destinaţia acestor spaţii, vom solicita evacuarea celor cărora li s-a acordat. Altfel, să nu ajungem în situaţia în care, la un audit al proiectului de finanţare europeană, să trebuiască să dăm banii înapoi. Ni s-a spus, celor care avem rezerve, că suntem împotriva culturii. Nu suntem împotriva culturii, dar nu vrem să vedem că se face cultură cu berea”, spune consilierul judeţean P.P.-D.D. Ilie Bertea.
Probleme vechi
Problemele legate de atribuirea spaţiilor din Bastionul renovat în conformitate cu destinaţiile stabilite prin proiect nu sunt noi. Anul trecut, membrii unei Comisii speciale a C.J. Timiş au propus reducerea chiriilor lunare la cinci euro + TVA/ pe metru pătrat – preţul de pornire a licitaţiei pentru spaţiile de tip cafenea – şi trei euro + TVA/ pe metru pătrat, pentru spaţiile cu destinaţie culturală. C.J. Timiş preciza că propunerea de reducere a tarifelor de închiriere a survenit ca urmare a rundelor succesive de licitaţii în care au fost depuse oferte şi a cazurilor în care chiriaşii au solicitat rezilierea contractelor pe motivul cuantumului ridicat al chiriei.
După finalizarea reabilitării Bastionului, în 2011, C.J. Timiş a avut dispute cu foştii proprietari de localuri şi spaţii comerciale din zonă. Aşa se face că, la finalizarea şi darea în folosinţă a spaţiilor, administraţia judeţeană a trebuit să renegocieze cu foştii chiriaşi, deşi obiectul de activitate al acestora nu mai cadra cu noile obiective stabilite în proiect.
Locaţia din perimetrul Bastionului renovat, care a dus la cele mai multe discuţii, este cea în care funcţionează în prezent un club de noapte. Aici, conform proiectului aprobat pentru finanţare, ar trebui să funcţioneze un centru de pregătire pentru tineret. Anul trecut, mai mulţi consilieri judeţeni au cerut să se specifice clar ce presupune acest centru de pregătire pentru tineret, să se explice dacă “activitatea de discotecă” intră în acest centru sau nu, pentru a nu exista discuţii la un eventual control al celor care au acordat finanţarea.
Deficienţe apărute prea devreme
Totodată, în octombrie anul trecut, consilierii judeţeni au luat în discuţie, printre altele, şi un proiect de hotărâre ce vizează anularea perceperii chiriei de la unul dintre agenţii economici care au închiriat spaţii în Bastionul timişorean. Motivul era surprinzător raportat la faptul că obiectivul este proaspăt reabilitat: înăuntru ploua.
Astfel, chiriaşul din acest spaţiu reabilitat în perioada 2008 – 2010, când a fost implementat proiectul „Reabilitarea şi revitalizarea fortificaţiei cetăţii – Bastionul”, a anunţat administraţia judeţeană că spaţiul nu poate fi utilizat din cauza infiltraţiilor abundente de apă prin tavan. La faţa locului s-au dus să constate situaţia reprezentanţii Direcţiei Administrarea Patrimoniului şi Direcţiei de Investiţii şi Managementul Proiectelor care au confirmat că plouă înăuntru. „Pentru reparaţie este necesar a fi decopertat stratul vegetal de deasupra spaţiului, identificarea locului de infiltrare a apei prin membrana hidroizolatoare, remedierea problemei, copertarea, tasarea pământului, însămânţarea gazonului şi aducerea spaţiului la stadiul iniţial”, se arăta în raportul constatator. C.J. Timiş mai specifica faptul că, deocamdată, nu are bani pentru aşa ceva, aşa că lucrarea va începe în primăvara acestui an, dacă va începe.
„Menţionăm că garanţia de bună execuţie din cadrul contractului de reabilitare a Complexului imobiliar Bastionul Theresia Timişoara s-a încheiat în anul 2012”, anunţau, sec, reprezentanţii C.J. Timiş, deci e clar că antreprenorul lucrării nu mai poate fi tras la răspundere. Mai mulţi consilieri judeţeni au anunţat, cu această ocazie, că vor face o interpelare pe această temă, pentru că nu este normal ca spaţiul să se deterioreze atât de repede după reabilitare şi să nu fie asigurat împotriva unor evenimente de acest tip. Aceştia mai spuneau că nu se poate accepta ca, după o lucrare de nouă milioane de euro, să apară probleme de acest fel atât de repede, şi că, în momentul în care s-a realizat contractul, ar fi trebuit să se stipuleze o perioadă de garanţie proporţională cu valoarea lucrării.
Cert este că, inclusiv în 2010, după inaugurarea investiţiei, deja au apărut probleme legate de calitatea lucrării, pereţii tunelurilor prin care trece traficul murdărindu-se rapid. Totodată, bucăţi mari de tencuială s-au desprins din zidurile reabilitate.
Ultimele comentarii