Copii şi tineri de la cluburile CoderDojo din România au obţinut rezultate spectaculoase în cadrul Coolest Projects Awards, o competiţie globală de creativitate tehnică, care a reunit la Dublin, aproape 800 de proiecte dezvoltate de circa 1.200 de copii şi tineri de 7 – 17 ani din peste 20 de țări.
Delegaţia din România a inclus 45 de copii şi 12 mentori de la CoderDojo Dumbrăviţa, Giroc, Moșnița-Nouă, Oradea, Oradea, Bucureşti, Cluj-Napoca şi de la patru dintre cele nouă dojo-uri din Timişoara: @ACi, @UVT, @FEAA şi @Startup Hub. Participanţii români au fost declaraţi câştigători la două dintre cele şase categorii de concurs, au câştigat două premii speciale ale sponsorilor şi au primit patru premii runner-up, spun reprezentanții CoderDojo Timișoara.
Adrian Garovăț, de 17 ani, Alexandru Pop, de 16 ani, Vlad Fara, de 16 ani, de la CoderDojo Timişoara @Startup Hub, au fost declarați câștigători la categoria Evolution, cu Neurosecurity, un proiect care utilizează reţele neuronale pentru detectarea persoanelor dintr-o zonă supravegheată video şi managementul informaţiilor generate în vederea asigurării siguranţei acestora în situaţii de urgenţă
Sebastian Maleș, de 15 ani, Fineas Silaghi, de 16 ani, Emanuel Covaci, de 17 ani, de la CoderDojo Timişoara @Startup Hub, au fost câștigători la categoria web, cu SpartanTasks, un proiect care facilitează atragerea de sprijin din comunitate pentru rezolvarea unor sarcini.
Două dintre proiectele dezvoltate de participanţi din România au primit premii speciale ale sponsorilor. Premiul Best Internaţional Project, oferit de DCF, i-a revenit Teonei Pop, de 13 ani, de la CoderDojo Oradea @Cantemir, pentru un site interactiv care reflectă lumea imaginată într-o operă literară pentru adolescent. Premiul Best internaţional Enterprise, oferit de Dublin City University, i-a fost acordat lui Teodor Tatu-Zevedei, Alexandrei Neagu şi lui Radu Salavat, de 15 ani, de la CoderDojo Bucureşti Nord, cu Warehouse 2.0, un proiect care tratează un model de informatizare a unei magazii sau depozit.
De asemenea, au fost câştigate premii Runner-Up Awards de către Ștefan Juravle, de 11 ani, de la CoderDojo Giroc, la categoria scratch, cu un joc de ping-pong pe calculator, Laura Chirilă, de 13 ani, de la CoderDojo Dumbrăviţa, la categoria Hardware, pentru un robot comandat prin mişcarea mâinii libere în faţa unui senzor Leap Motion, Teodor Tatu-Zevedei, Alexandra Neagu şi Radu Salavat, de la CoderDojo Bucureşti Nord, și Teona Pop, de la CoderDojo Oradea @Cantemir.
„Chiar dacă nu am fost desemnat câştigător al categoriei mele, un premiu runner-up e un rezultat bun pentru mine şi pentru dojo-ul meu, unul dintre cele mai tinere din ţară. Cu sprijinul mentorilor noştri învăţăm foarte bine şi repede să programăm jocuri interesante! În 2017 vreau să câştig!”, spune Ştefan Juravle, de 11 ani, de la CoderDojo Giroc.
Reprezentanții CoderJojo mai spun că participarea de anul acesta continuă creşterea faţă de anii anteriori, atât din perspectiva numărului de copii din România care au concurat, 45 faţă de 27 în 2015 şi 12 în 2014, dar şi al numărului premiilor câştigate: şase faţă de trei în 2015 şi unul singur în 2014.
Radu Ticiu, champion al CoderDojo Timişoara @Startup Hub şi preşedinte al Asociaţiei Banat IT, declară că oentru toţi membrii delegaţiei, această evoluţie generează un plus de entuziasm, motivaţie şi încredere în forţele proprii, iar pentru Asociaţia Banat IT, care susţine implementarea conceptului CoderDojo în România, „reprezintă o confirmare a importanţei acordate pentru desfăşurarea de activităţi pe termen lung în domeniul educaţiei informale în domeniul programării pentru elevi din învăţământul preuniversitar.”
CoderDojo este o mişcare şi o reţea internaţională de cluburi de educaţie informală, gratuită, deschisă, în domeniul programării, pentru copii şi tineri cu vârsta cuprinsă între 7-17 ani, bazată pe implicarea voluntară a unor mentori proveniţi din rândul celor mai buni liceeni, studenţi, freelanceri, angajaţi sau antreprenori din domeniul IT. Reţeaua CoderDojo număra peste 1.050 de cluburi din 63 de ţări, facilitând interacţiunea cu tehnologia a peste 35.000 de copii.
„La CoderDojo, copiii participanţi învaţă şi aplică tehnologii diverse, creând jocuri, aplicaţii pentru telefoane mobile, pagini web, programe şi soluţii web, implementări din zona hardware şi robotică. Activitatea de la CoderDojo îi transformă pe copiii participanţi din simpli utilizatori de tehnologie în creatori din zona digitală. Dincolo de expunerea la zona tehnologică, copiii şi tinerii participanţi la activităţile CoderDojo sunt ajutaţi să dobândească atitudini, abilităţi, cunoştinţe şi competente care ţin de zona soft skills: lucru în echipă, comunicare, tehnici de prezentare, management de proiect”, explică Radu Ticiu.
În România, activităţile CoderDojo au loc din toamna anului 2012, ajungând să se desfăşoare în 20 de locaţii din 13 comune, oraşe sau municipii, implicând un corp de peste 150 de mentori activi care lucrează regulat cu aproape 500 de copii.
Zona Metropolitană Timişoara este teritoriul cu cea mai densă reţea de cluburi CoderDojo din Europa Continentala, numărând 13 dojo-uri active într-o zonă cu raza de circa nouă kilometri , dintre care nouă funcţionează în Timişoara, iar patru, în Dumbrăviţa, Moşniţa, Giroc și Săcălaz. Circa 350 de copii participa săptămânal la activităţi găzduite de spaţii de coworking, firme, şcoli, universităţi, centre de zi pentru copii din familii marginalizate, învăţând de la circa 100 de mentori.
Ultimele comentarii