UVT, nominalizată la Scopus Awards România, pentru excelență în cercetare

Universitatea de Vest Timisoara Foto EyeintheskyUniversitatea de Vest din Timișoara este una dintre cele doar trei instituții nominalizate la Research Excellence Award. Premiile Scopus Awards sunt parte a unei inițiative globale Elsevier, lider mondial în furnizarea de produse și servicii de informații și editură de publicații academice.

 

Premiul se acordă pentru merite deosebite în cercetare după cum reiese din analizele bibliometrice moderne, folosind datele din Scopus, cea mai mare bază de date de abstracte și citări a literaturii peer-reviewed din lume, anunţă Universitatea de Vest din Timişoara, într-un comunicat trimis redacţiei.

Potrivit datelor din Scopus, 660 de autori afiliați Universității de Vest din Timișoara au publicat 1.077 documente în perioada 2012 – 2014.

Nominalizările pentru Scopus Awards 2015 sunt Universitatea „Babeș-Bolyai”, din Cluj Napoca, Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” şi Universitatea de Vest Timișoara – la categoria Research Excellence Award –, şi Balkan Journal of Geometry and its Applications,  International Journal of Computers, Communication and Control şi Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases – Journal Excellence Award.

Organizatorii spune că Scopus Awards au fost create pentru a recunoaște activitatea excepțională a instituțiilor academice și a jurnalelor din România. „Aceste premii vor ajuta la continua dezvoltare a cercetării atât în România, cât și în întreaga lume”, spune Endre Béky, director regional pentru Europa de Est și Rusia.

Evenimentul Scopus Awards este organizat în colaborare cu ediția a 3-a a Conferinței pentru Acces la Literatură Științifică din România – Rolul infrastructurii informaționale în dezvoltarea cunoașterii și inovării.

Peste 100 de invitați sunt așteptați la ceremonia de decernare a premiilor, la Timișoara, în 29 octombrie, când vor fi anunțați câștigătorii.

Potrivit lui Florin Jurcă, de la Departamentul de Comunicare, Identitate şi Imagine Instituţională al UVT, pentru a identifica aceste instituții s-a folosit Field Weighted Citation Impact, care se bazează pe datele obținute din Scopus: „Field-Weighted Citation Impact din SciVal arată cum se compară numărul de citări obținut de publicațiile unei entități, cu media citărilor obținute de toate celelalte publicații similare: cum se compară citările obținute de publicațiile unei entități, cu media globală”.

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, declară că au fost depuse eforturi considerabile de întreaga comunitate care poziționează UVT în vârful instituțiilor de învățământ superior. „Cercetătorii noștri își aduc contribuția extrem de onorant în lumea științifică globală, chiar dacă rezultatele lor nu își găsesc întotdeauna locul pe agenda publică, ea fiind adesea acaparată de oameni cu o valoare îndoielnică”, mai spune prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Print Friendly, PDF & Email