Contrabanda de ţigări, din nou în creştere în vestul ţării

Dacă în alte zone ale ţării contrabanda cu ţigări a scăzut la început de an, conform datelor contabilizate la nivel central, zona de vest continuă să înregistreze o creştere mică, dar constantă a proporţiei pieţei negre a produselor de tutun.

 

Scădere la nivel naţional, creştere în Banat

Conform ultimelor date contabilizate de către compania Novel Research, piaţa neagră a ţigărilor a ajuns, în ianuarie 2017, la 16,2%, cu 1,9 puncte procentuale mai puţin faţă de nivelul de 18,1% din noiembrie 2016. Nivelul se situează sub media anuală din 2016, de 16,8% şi, de asemenea, este mai mic decât in ianuarie 2016, când contrabanda era 17,8%.

Faţă de această tendinţă naţională, evoluţia din vestul ţării pare să fie una inversă, în sensul că, potrivit studiului Novel Research, în regiunile sud-vest şi vest continuă să se înregistreze, în ianuarie 2017, un nivel ridicat al comerţului ilicit (24,6%, respectiv 24,3%). În Banat s-a înregistrat o creştere procentuală a pieţei negre a ţigărilor cu 1,7%.

„Acţiunile derulate în ultimele luni încep să-şi arate efectele. Mă refer la reînfiinţarea echipelor mobile în ianuarie 2017, precum şi la continuarea procesului de reorganizare a structurilor vamale, începută cu reoperaţionalizarea echipelor canine şi înfiinţarea Biroului Monitorizare Comerţ Electronic. Acest proces va continua concomitent cu procesul de modernizare a Vămii române, ce are în vedere întărirea capacităţii administrative a echipelor mobile şi eficientizarea echipamentelor de scanare pe care, la preluarea mandatului, în iulie 2016, le-am găsit neutilizate la capacitatea necesară”, a comentat tendinţa naţională de scădere a contrabandei Dorel Fronea, vicepreşedinte ANAF şi coordonator al activităţii structurilor vamale.

Voinea Negoiţă, vicepreşedinte al Sindicatului „Pro Lex” al Poliţiştilor şi Agenţilor Vamali, declară că, din păcate, intenţiile de reactivare a fostelor echipaje canine desfiinţate la reorganizarea ANAF şi de modernizare a sistemului se lovesc de lipsa de bani. „Conform ultimelor informaţii transmise pe cale oficială, sistemul informatic folosit în punctele vamale este la pământ. Echipamentele de scanare, inclusiv acele dispozitive Roboscan de scanare a camioanelor mari nu funcţionează aşa cum trebuie, la capacitate maximă. De aceea sunt zone în care în care s-au înregistrat creşteri deloc de neglijat pe segmentul contrabandei cu ţigări, care pun sub semnul întrebării structurile înfiinţate la ANAF special pentru lupta cu piaţa neagră a ţigărilor”, mai spune Voinea Negoiţă.

 

Cifre deloc liniştitoare

Conform datelor anterioare ale aceleiaşi companii de cercetare Novel Research, făcute publice la începutul acestui an, piaţa neagră a ţigărilor a înregistrat în 2016 un nivel mediu de 16,8%, în creştere faţă de media anuală din 2015 care a fost de 16%. Procentul din 2016 reprezintă cel mai ridicat nivel mediu anual din 2011 până în prezent.

Regiunea de vest ocupa locul trei în topul regiunilor cele mai afectate de acest fenomen în 2016, cu un procent al pieţei negre de 23,8%, în creştere cu 0,7% faţă de 2015. Pe locul întâi se situa în clasament regiunea de nord-est, care a fost cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete pe tot parcursul anului 2016, situându-se la 41,9%, în creştere cu 4,5% faţă de 2015 şi regiunea regiunea sud-vest cu o cotă de 24,4%, de asemenea în creştere în 2016 comparativ cu anul precedent.

Din punct de vedere al provenienţei, categoria „cheap whites” (ţigări care pot fi produse legal iniţial, în ţări cu regim de accizare foarte relaxat, şi apoi traficate) a continuat să deţină şi în 2016 cea mai mare pondere (58,2%), urmată de produsele provenite din Ucraina (20%, în creştere cu 5,4 p.p. comparativ cu 2015) şi Moldova (14,9%, în scădere cu 5,7 p.p. faţă de anul precedent). Ponderea produselor provenite din Serbia se situează la 2%, nivel relativ constant faţă de 2015.

Print Friendly, PDF & Email