Procesele pierdute de către Primăria Timişoara au fost din nou aduse în discuţie la Consiliul Local, cu ocazia dezbaterii unui proiect de hotărâre care obligă Municipalitatea să vândă un teren împădurit de 43.480 de metri pătraţi la Pădurea Verde, cu un preţ care, spun mai mulţi consilieri locali, este cu mult sub cel al pieţei.
Cum s-a pierdut procesul?
La ultima şedinţă de plen a Consiliului Local, s-a luat în discuţie o hotărâre care oficializează obligaţia Primăriei Timişoara, impusă de către instanţă, de a vinde un teren cu o suprafaţă destul de mare în zona Pădurii Verzi, cu un preţ care, spun mai mulţi aleşi locali, este cu mult sub cel al pieţei. Suprafaţa respectivă, însumând 43.480 de metri pătraţi, este cu atât mai importantă cu cât este împădurită, Timişoara fiind în deficit de spaţii verzi. Printr-o sentinţă a Judecătoriei Timişoara din 2008, definitivă şi irevocabilă, Primăria a fost obligată să vândă acest teren unei societăţi comerciale. În urma negocierilor s-a stabilit un preţ iniţial de 150 de euro pe metrul pătrat, plus valoarea masei lemnoase. Preţul a fost atacat însă din nou în instanţă de societatea cumpărătoare şi, printr-o sentinţă a Tribunalului Timiş, s-a stabilit obligativitatea Primăriei Timişoara de a vinde terenul la un preţ fixat prin evaluare de 1.760.940 lei, considerat de mai mulţi consilieri locali extrem de mic.
“Am dori să se verifice dacă există o cale de atac pentru această hotărâre definitivă şi irevocabilă şi dacă Primăria şi-a exercitat toate drepturile. Am vrea o informare mai clară. Cum s-a pierdut acest proces şi de cine?”, au solicitat mai mulţi consilieri locali la ultima şedinţă de plen. “Este o diferenţă mare de preţ, de la 150 euro în zonă la 17 euro”, a precizat în acest sens consilierul local PPDD Petrică Folică.
În urma acestor nemulţumiri, Ioan Cojocari, secretarul Primăriei Timişoara, care are în subordine şi Serviciul Juridic, a declarat: “Domnul primar poate să dispună şi să se facă o verificare la tot preţul nostru care s-a cerut. Noi am plecat la 200 euro, plus materialul lemnos şi tot. S-a făcut expertiză, contraexpertiză, s-a dus procesul ăsta, se poartă de şapte ani de zile, aici s-a ajuns. Eu nu cred că este vina din partea executivului, care a avut o poziţie diametral opusă”.
Procesele pierdute, o nebuloasă
Şi dacă victoriile notabile în instanţă sunt consemnate în raportul anual al Serviciului Juridic al Primăriei, din document lipsesc ca, de altfel, şi în ultimii ani, situaţiile legate de raportul proceselor pierdute şi câştigate. Aceasta, deşi chestiunea a interesat şi consilierii locali. Reprezentanţii grupului de consilieri locali al PDL spuneau, în context, că au sesizat existenţa unui număr mare de procese şi au solicitat, într-o intervenţie formulată în Consiliul Local, să se prezinte o situaţie cu numărul exact de procese în care e implicată instituţia, precum şi o situaţie cu numărul de acţiuni pierdute şi câştigate de Municipalitate care, e de fapt, mult mai relevantă. Consilierii democrat-liberali mai spun că s-a făcut această solicitare pentru a se vedea gradul de implicare a Primăriei în anumite litigii, dar declară că nu au primit niciun răspuns la cererea lor. “Prezentarea unei astfel de situaţii clare cu procesele pierdute se tot tergiversează, deşi a fost solicitată din 2009 de către Consiliul Local. Degeaba ni se prezintă o analiză cantitativă a proceselor purtate de către Primărie – nu are nicio relevanţă. Procesele cu miză mare purtate de către Primărie ar fi trebuit prezentate nominal Consiliului Local. Aşa, noi aflăm despre unele sentinţe date în procese de acest gen după ce nu se mai poate face nimic”, ne-a declarat consilierul local PDL Ştefan Constantin Sandu.
Ultimele comentarii