Consiliul Local – TV

100.000 de lei pentru transmiterea şedinţelor Consiliului Local

consiliul local timisoaraPrimăria Timişoara vrea să reia un proiect iniţiat anul trecut, prin care să transmită şedinţele Consiliului Local în direct, contra cost, la diverse televiziuni locale. Pentru 2015 suma pusă la bătaie este de 100.000 de lei.

 

Mai multă transparenţă ?

Printr-un proiect de hotărâre publicat zilele trecute, Primăria Timişoara vrea să aprobe continuarea proiectului „Participarea cetăţenilor la actul decizional” pe o perioadă de 12 luni calendaristice, începând cu data semnării ordinului de începere a serviciilor, proiect care presupune alocarea sumei de 100 000 lei, cu TVA inclus, de la bugetul local al Municipiului pentru difuzarea în direct pe posturi de televiziune la nivel local a şedinţelor de plen ordinare şi extraordinare ale Consiliului Local Timişoara.

Primăria nu a stabilit televiziunile locale care vor beneficia de aceşti bani, menţionând că atribuirea contractului de prestări servicii se va face conform OUG 34/2006, privind privind atribuirea contractelor de concesiune de servicii.

Primăria susţine că, prin transmisiunile şedinţelor de plen în direct şi-a propus „creşterea transparenţei activităţii Consiliului Local, creşterea nivelului de responsabilitate a participanţilor la actul decizional, implementarea unui program complex de interacţiune între cetăţenii municipiului Timişoara şi reprezentanţii administraţiei locale, la nivel decizional şi fluidizarea comunicării/schimbului de informaţii”.

Primăria Timişoara susţine că în 2015 vor fi 40 de şedinţe de plen ordinare şi extraordinare, iar suma de 100.000 de lei a fost estimată “în urma studiului de piaţă efectuat în anul 2014, care a stat la baza procesului de cumpărare directă” prin care s-au achiziţionat anterior servicii de transmitere a şedinţelor de Consiliu Local. S-a estimat, prin aceeaşi metodă şi un preţ de 1950 lei fără TVA, preţ pentru fiecare şedinţă de plen cu durata între două şi cinci ore.

“Eu personal sunt de acord cu transmiterea şedinţelor de Consiliu Local, pentru că nu ar trebui să fie nimic de ascuns, şi ar trebui să vadă şi cetăţenii cine şi cum îi reprezintă în Consiliul Local. O parte consilieri fac la şedinţele de plen un simplu act de prezenţă, cu două intervenţii pe mandate. Oamenii s-ar lămuri cine are ceva de spus, şi cine e un simplu yes-man, care doar votează cum spune partidul”, susţine consilierul local PDL Simion Moşiu.

Rezerve legate de… direcţia camerelor

Anul trecut, când s-a propus prima oară această formă de transmitere a şedinţelor de Consiliu Local, argumentele Executivului legate de impactul pozitiv pe care l-a avut transmiterea şedinţelor de consiliu la radio şi de faptul că această hotărâre, odată adoptată, ar fi o formă „de sprijinire a activităţii mass-media” nu i-a impresionat pe toţi consilierii locali.  Astfel, s-a venit cu un amendament care propunea ca Direcţia de Comunicare a Primăriei să elaboreze criteriile de atribuire a contractului de achiziţii publice şi caietul de sarcini, acestea urmând ulterior să fie aprobate de Consiliul Local, tocmai pentru a se evita eventualele derapaje.  În acest context, au existat temeri legate de… direcţia camerelor video, mai mulţi consilieri locali exprimându-şi suspiciunea că acestea ar fi urmat să rămână înţepenite doar pe prezidiu.

Print Friendly, PDF & Email