După promisiuni pre şi post-electorale legate de lichidarea afacerilor în care este angrenat Consiliul Judeţean Timiş şi din care nu obţine profit, actuala conducere a instituţiei a ajuns, pe final de mandat, cu aproximativ acelaşi stoc de participaţii în firme de la care nu obţine venituri. La Drumco, de exemplu, după ce acţionarul majoritar a refuzat să cumpere acţiunile CJ Timiş, conducerea administraţiei judeţene speră să-şi recupereze banii investiţi din… vânzare de utilaje vechi.
Soluţia finală
Nici măcar înfiinţarea unei Comisii speciale de analizare a parteneriatelor neprofitabile ale Consiliului Judeţean Timiş nu a schimbat mare lucru în ceea ce priveşte participaţia administraţiei judeţene în diverse societăţi de la care nu obţine venituri. După ce, conform declaraţiilor oficiale, eforturile de analiză şi valorificare s-au concentrat pe vânzarea pachetului minoritar de acţiuni deţinut de CJ Timiş la societatea Drumco, în parteneriat cu o companie austriacă, la ultima analiză pe această temă, preşedintele administraţiei judeţene, Titu Bojin, a recunoscut că nu s-a ajuns la nicio soluţie scontată. „În ceea ce priveşte acţiunile de la Drumco, se pare că nu există intenţia de a fi cumpărate şi, în aceste condiţii ,există mai multe variante pe care vi le voi prezenta altădată. Totuşi, vă spun că una dintre variante ar fi lichidarea societăţii şi vinderea bunurilor pe care le are societatea în prezent”, a declarat preşedintele CJ Timiş.
Este un final lamentabil, după ce încă din 2011 s-a decis analizarea şi stabilirea unei strategii faţă de aceste societăţi. După mai multe întâlniri, s-a făcut propunerea de vânzare a pachetului de acţiuni deţinute la Drumco. Administraţia judeţeană nu a fost însă de acord cu vânzarea cu 855.766 de dolari, considerând suma prea mică, raportată la cea cu care intrase în parteneriat, şi anume, 1,4 milioane de dolari. Dacă ar fi acceptat această sumă, ar fi asumat o pierdere de peste jumătate de milion de dolari. Se pare însă că, după ce s-a refuzat cumpărarea pachetului de acţiuni, pierderea va fi, de fapt, una mult mai mare.
Măsuri tardive
După ce a pornit în acest parteneriat de la un pachet de acţiuni majoritar, având în 1998 o cotă de 51% din acţiuni, administraţia judeţeană a renunţat, în mod inexplicabil, la pachetul majoritar, în 2003, când preşedinte al administraţiei judeţene era Dan Ioan Şipoş. Astfel că, dacă iniţial capitalul social al societăţii era de 2.852.588 de dolari, din care CJ Timiş deţinea 51%, şi compania austriacă parteneră, 49%, după mişcarea din 2003, motivată de necesitatea extinderii activităţii, cotele de participare ale acţionarilor au fost modificate. CJ Timiş a rămas cu 30%, iar partenerul austriac, cu 70%.
Deşi ar fi putut să iasă din acest parteneriat după primul an în care a constatat că nu reuşeşte să obţină profitul scontat, CJ Timiş a concluzionat abia în 2010 că se impun măsuri pentru stoparea acestor parteneriate. Măsuri care nu s-au concretizat, însă.
În august 2013, consilierii judeţeni au votat un proiect de hotărâre care viza înfiinţarea unei noi comisii care să inventarieze şi să analizeze situaţia economico-financiară a acestor societăţi. După acest demers şi o pauză, Comisia de analiză a început să lucreze, la sfârşitul lui 2013, intenţionând să verifice situaţia fiecărei afaceri derulate de către C.J. Timiş. Analiza demarată s-a oprit la S.C. Drumco S.A. şi nu a mai făcut progrese. „Nici nu mai ştiu de când nu s-a mai întrunit acea Comisie. Oricum, eu mi-am dat demisia, nu mai fac parte din ea, pentru că nu îmi plăcea stilul de lucru cu care s-a început”, ne-a declarat Gheorghe Bologa, preşedintele Comisiei Economice a Consiliului Judeţean Timiş.
Ultimele comentarii