Acţionariatele fără profit, poveste prelungită la Consiliul Judeţean Timiş

După o lungă perioadă în care a înfiinţat comitete sau comisii, fără niciun rezultat final, Consiliul Judeţean Timiş a ajuns, se pare, la concluzia că se impune contractarea unor servicii private pentru a lămuri problema veche şi nerezolvată a acţionariatelor minoritare la societăţi de la care nu obţine venituri. Prima pe listă este societatea Drumco.

 

Evaluare privată

Consiliul Judeţean Timiş şi-a anunţat, zilele trecute, intenţia de a achiziţiona servicii private de evaluare a pachetului de acţiuni pe care îl deţine la societatea Drumco, în parteneriat public privat cu un consorţiu german din domeniul infrastructurii rutiere.

Pare a fi un prim pas în găsirea unei soluţii la o problemă pe care, teoretic, administraţia judeţeană se străduieşte să o rezolve de peste zece ani: acţionariatul la diverse societăţi de la care nu obţine venituri.

Astfel, CJ Timiş pare să fi renunţat la ideea de majorare a capitalului la aceste societăţi, aşa cum reiese din textul anunţului, prin care se doreşte cumpărarea de „servicii de evaluare a acţiunilor Drumco în vederea vânzării acestora”, instituţia fiind gata să dea pentru această evaluare privată aproximativ 25.000 de lei.

Pentru că a fost, probabil, păţit cu alte evaluări de acest gen, CJ Timiş şi-a luat şi o marjă de eroare, menţionând că „în situaţia în care se constată că preţul stabilit prin raportul de evaluare a fost incorect, judeţul Timiş nu va deconta lucrarea / serviciul decât numai după refacerea acesteia, evaluatorul va prezenta beneficiarului o notă explicativă, sau va reface raportul de evaluare, în baza unor metode, altele decât cele din raportul iniţial”.

Ciudat este faptul că, deşi administraţia judeţeană cumpără acum aceste servicii de evaluare a acţiunilor la Drumco, în vederea vânzării, problema „afacerilor” CJ Timiş nu a mai fost luată în discuţie la ultimele şedinţe de plen.

„Nu s-a mai discutat despre ce se va întâmpla cu aceste societăţi de ceva timp. Şi cred că se impunea, cel puţin în privinţa Drumco şi a Intercenter, unde este situaţia cea mai problematică”, spune consilierul judeţean PNL Nicolae Bitea.

 

Intenţii de vânzare de acum zece ani

Deşi încă de acum zece ani administraţia judeţeană a decis să lichideze parteneriatele care nu-i aduceau profit, pe parcursul anilor nu s-a întâmplat nimic concret.

În august 2013, a fost constituită comisia care să inventarieze şi să analizeze situaţia economico-financiară a acestor societăţi. După acest demers şi o pauză, Comisia de analiză a început să lucreze, la sfârşitul aceluiaşi an, intenţionând să verifice situaţia fiecărei afaceri derulate de către CJ Timiş. Analiza demarată s-a oprit la SC Drumco S (unde CJ Timiş are 30% participaţie faţă de totalul capitalului social), deşi a plecat, în urmă cu 15 ani, de pe poziţia de acţionar majoritar şi şi-a pierdut pachetul majoritar de acţiuni, care îi permitea să controleze efectiv societatea, în condiţii care, spun mai mulţi consilieri judeţeni, nici acum nu sunt clarificate pe deplin.

Pornită cu avânt, activitatea comisiei în cauză s-a oprit, fără să se ajungă la o decizie finală, legată de vânzarea pachetului de acţiuni la Drumco sau o eventuală participare la o majorare de capital, care să-i aducă poziţia de acţionar majoritar.

Deşi ar fi putut să iasă din aceste parteneriate după primul an în care a constatat că nu reuşeşte să obţină profitul scontat, administraţia judeţeană a concluzionat abia în 2010 că se impun măsuri pentru stoparea acestor participări în diverse societăţi, sub formă de acţionar. Mai departe însă, măsurile concrete au întârziat să apară.

Print Friendly, PDF & Email