Acţionariatele fără profit ale Consiliului Judeţean Timiş, rămase „moştenire” de la un mandat la altul

Plen-Consiliul-Judetean-TimisPromisă ca una dintre măsurile care vor fi luate rapid la începutul mandatului lui Titu Bojin în fruntea Consiliului Judeţean Timiş, lichidarea acţionariatelor la diverse societăţi de la care nu obţinea profit a trenat vreme de patru ani. Portofoliul intact de acţiuni a trecut mai departe, la actuala administraţie unde, de asemenea, nu pare să se întâmple nimic concret pentru lămurirea acestor afaceri.

 

În patru ani nu s-a clarificat situaţia niciunei participaţii a CJ Timiş

Pe lista proiectelor de hotărâre ale Consiliului Judeţean, a rămas, pe site-ul instituţiei, un proiect „istoric” – din 16 noiembrie 2015 – „Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentanţilor Judeţului Timiş pentru efectuarea demersurilor în vederea dizolvării şi lichidării Societăţii Ubit SRL”, care aminteşte de eşecul ultimilor patru ani de mandat ai fostei administraţii. Aceasta nu a reuşit să scape, aşa cum promisese, de acţionariatele neprofitabile ale CJ Timiş în diverse societăţi comerciale.

În ciuda faptului că se constituise, în urmă cu trei ani şi o comisie specială care avea rolul de analiza şi a decide în vederea lichidării acestor parteneriate, rezultatul concret a fost zero.

Actuala administraţie a preluat intact aceste acţiuni care nu creează decât complicaţii şi „dări cu subsemnatul” în urma controalelor Curţii de Conturi. Din păcate, nici în actuala formulă administrativă, până în prezent cel puţin, nu reiese că s-ar intenţiona să se facă vreun demers concret pentru clarificarea afacerilor administraţiei judeţene.

„Nu am fost informaţi că s-ar intenţiona să se realizeze ceva concret în aceste sens, dacă s-ar fi luat vreo decizie, ea ar fi ajuns pe masa Consiliului Judeţean. În principiu, pentru a se decide în cunoştinţă de cauză, trebuie să se vină cu o situaţie clară referitoare la societatea în cauză, pentru a se lua decizia cea mai bună. Poate că nu e obligatorie vânzarea, se poate decide, de exemplu, o infuzie de capital. Însă astfel de decizii trebuie bazate pe nişte rapoarte clare, din care să reiasă situaţia de fapt”, spune consilierul judeţean PNL Marian Vasile.

Pe de altă parte, conform unor informaţii din interiorul CJ Timiş, există reţineri în privinţa participării unor reprezentanţi ai acestuia în consiliile de administraţie ale unora dintre aceste societăţi, tocmai pentru că nu se ştie mare lucru despre starea acestora, iar situaţia a continuat să rămână neclară.

 

Afaceri „perene”, dar fără profit

Deşi încă din 2008 administraţia judeţeană a decis să lichideze parteneriatele care nu-i aduceau profit, pe parcursul anilor nu s-a întâmplat nimic concret.

În august 2013, a fost constituită comisia care să inventarieze şi să analizeze situaţia economico-financiară a acestor societăţi. După acest demers şi o pauză, Comisia de analiză a început să lucreze, la sfârşitul aceluiaşi an, intenţionând să verifice situaţia fiecărei afaceri derulate de către CJ Timiş. Analiza demarată s-a oprit la SC Drumco S (unde CJ Timiş are 30% participaţie faţă de totalul capitalului social), deşi a plecat, în urmă cu 15 ani, de pe poziţia de acţionar majoritar şi şi-a pierdut pachetul majoritar de acţiuni, care îi permitea să controleze efectiv societatea, în condiţii care, spun mai mulţi consilieri judeţeni, nici acum nu sunt clarificate pe deplin.

Pornită cu avânt, activitatea comisiei în cauză s-a oprit, fără să se ajungă la o decizie finală, legată de vânzarea pachetului de acţiuni la Drumco sau o eventuală participare la o majorare de capital, care să-i aducă poziţia de acţionar majoritar.

Deşi ar fi putut să iasă din aceste parteneriate după primul an în care a constatat că nu reuşeşte să obţină profitul scontat, administraţia judeţeană a concluzionat abia în 2010 că se impun măsuri pentru stoparea acestor participări în diverse societăţi, sub formă de acţionar. Mai departe însă, măsurile concrete au întârziat să apară.

Print Friendly, PDF & Email