Existența în zonă montană a Timișului a mai multor obiective turistice și trasee de drumeție și ciclism neomologate, marcate și întreținute în special de voluntari, a determinat Consiliul Județean să inițieze procedurile de realizare a unui serviciu public de salvamont. Astfel, traseele și obiectivele turistice montane vor fi marcate și puse în siguranță, spun oficialii administraţiei judeţene.
Proiectul de hotărâre, fundamentat și susținut de Biroul de Turism din cadrul Consiliului Județean Timiş, va intra la vot în ședința ordinară din data de 30 martie. Dacă va trece de vot, Serviciul Public de Salvamont va funcționa în cadrul Direcției Prestări Servicii a CJ Timiş,
„Inițiativa este rezultatul preocupării instituției noastre de a stimula dezvoltarea turismului în județ. Noul serviciu ar avea ca activitate principală marcarea și punerea în siguranță a traseelor și obiectivelor turistice montane, cât și intervenția rapidă în cazul unor accidentări. Avem convingerea că o creștere a siguranței va conduce și la o creștere a numărului de turiști. Timișul are multe de oferit, trebuie doar să punem la punct câteva lucruri”, spune Alexandru Proteasa, vicepreședinte al CJ Timiș.
În Timiş, spun reprezentanţii administraţiei judeţene, relieful montan reprezintă aproximativ 350 de kilometri pătraţi din suprafața județului, aici fiind situate inclusiv cele mai înalte vârfuri din Munții Poiana Ruscă – Padeș (1374 m) și Rusca (1355 m). În plus, în zona montană există mai multe obiective turistice a căror vizitare comportă riscuri de accidentare: peșterile Românești, Albastră, Stânca lui Florian, cascadele Șopot și Cornet, stânci sau versanți de mari dimensiuni – Turnul lui Liman, Pietrele Cohului, văi – Bega, Nădrag ș.a.
Ultimele comentarii