Comisia Europeană cere statelor membre reducerea utilizării pungilor de plastic subţiri

Comisia Europeană a adoptat, luni, o propunere care impune statelor membre să reducă utilizarea pungilor de transport din plastic subţiri, din cauza faptului că acestea conţin particule microscopice nocive, care sunt periculoase pentru flora şi fauna marină, potrivit unui comunicat al C.E.

 

Pungi plasticÎntr-un comunicat de presă, Comi­sia Europeană arată că statele mem­bre pot alege măsurile pe care le conside­ră cele mai adecvate, inclusiv perce­pe­rea unor taxe, introducerea unor obiec­tive naţionale de reducere sau o interzi­cere a utilizării pungilor în anumite condiţii. C.E. şi-a motivat propunerea prin faptul că, „de multe ori, pungile din plastic subţiri sunt utilizate o si­n­gură dată, dar pot rămâne în mediul înconjurător sute de ani, adesea ca par­ticule microscopice nocive care s-a de­monstrat că sunt periculoase în special pentru flora şi fauna marină”.

Propunerea aduce două modificări Directivei 94/62/EC (intrată în vigoare la 31 decembrie 1994) privind ambala­jele şi deşeurile de ambalaje. Astfel, statele membre sunt obligate să adopte măsuri pentru a reduce consumul de pungi de transport din plastic cu o gro­sime mai mică de 50 de microni, deoa­rece acestea sunt refolosite mult mai rar decât pungile mai groase şi adesea devin deşeuri.

În al doilea rând, aceste măsuri pot include utilizarea unor instrumente economice, cum ar fi taxele, obiective naţionale de reducere şi restricţii de comercializare. C.E. precizează că re­ducerea semnificativă realizată în une­le state membre ale U.E. prin introdu­cerea unor taxe şi a altor măsuri arată că „se pot obţine rezultate prin acţiuni eficiente”.

Luăm măsuri pentru a rezolva o problemă de mediu foarte gravă şi foarte vizibilă. În fiecare an, peste opt miliarde de pungi din plastic devin deşeuri în Europa, provocând daune enorme mediului înconjurător. Unele state membre au obţinut deja rezultate foarte bune în ceea ce priveşte reduce­rea utilizării pungilor din plastic. Dacă şi alte ţări le urmează exemplul, am putea reduce consumul global actual din U.E. cu până la 80%”, a declarat, luni, citat de Mediafax, Janez Potoè­nik, comisarul pentru Mediu.

Executivul de la Bruxelles a luat această decizie deoarece pungile din plastic nu sunt incluse în sistemele de gestionare a deşeurilor şi se acumu­lează în mediul înconjurător, mai ales sub forma deşeurilor marine. „După ce sunt aruncate, pungile de transport din plastic pot rezista sute de ani. Deşeurile marine sunt recunoscute din ce în ce mai mult drept o proble­mă mondială majoră, care reprezintă o ameninţare la adresa ecosistemelor marine şi a animalelor precum peştii şi păsările”, informează C.E., care susţine că deţine dovezi potrivit cărora există acumulări mari de deşeuri în mările europene.

În 2010, se estimează că 98,6 miliarde de pungi de transport din plastic au fost introduse pe piaţa U.E., ceea ce corespunde utilizării anuale a 198 de pungi de transport din plastic de către fiecare cetăţean european. Din aceste aproape 100 de miliarde de pungi, majoritatea sunt subţiri, care sunt refolosite mai rar decât pun­gile mai groase. Cifrele referitoare la consum variază între statele membre, consumul anual de pungi de transport din plastic subţiri pe cap de locuitor fiind cuprins între un număr estimat de patru pungi în Danemarca şi Finlan­da şi 466 de pungi, în Polonia, Portu­galia şi Slovacia.

Print Friendly, PDF & Email